5 szupererős természetes immunerősítő

Összegyűjtöttünk 5 természetes immunstimulánst, amelyek fogyasztása segíti szervezetünket felvenni a harcot az azt támadó kórokozókkal.

 

1.      Echinacea

A kutatások azt mutatják, hogy az echinacea egyik legnagyobb előnye az ismétlődő fertőzéseknél kifejtett pozitív hatás. Egy 2012-es tanulmány megállapította, hogy a megelőzésben komoly szerepet játszhat, hiszen a kísérletbe bevont személyek, akik echinaceát szedtek, kevésbé betegedtek meg közönséges megfázásban. A Wisconsin Egyetem orvosi karának tanulmánya pedig az echinacea jelentős immunmoduláló aktivitását mutatta ki. Több tucat humán vizsgálat szerint az echinacea többek között stimulálja az immunrendszert, különösen akut felső légúti fertőzések esetén.

 

2.      Homoktövis

A homoktövis szép narancssárga termése vitaminokban dúskál. Számos vitamint tartalmaz, mint pl.: B1, B2, B6, E, K, P, E stb.

A homoktövis átlagon felüli C-vitamin tartalmának, illetve számos antioxidáns vegyületének (mint az E-vitamin vagy a flavonoidok) köszönhetően javíthatja a szervezet ellenálló képességét. Tapasztalatok szerint meghűléses megbetegedéseknél, influenzaszerű tünetek megelőzésében segítségünkre lehet!

 

3.      Shiitake gyógygomba

Kevés sokoldalúbb szuperélelmiszer létezik a shiitake gombánál, amelynek kivételes egészségvédő hatásai közül kiemelkedik páratlan immunerősítő tulajdonsága. A shiitake gomba rendszeres fogyasztásával többek között csökkenthetjük a szívbetegségek, a rák és a légúti betegségek kockázatát.

Nagyszerű forrása a B5-vitaminnak, a réznek és a szelénnek, ezekből a napi szükséglet 30, 20, illetve 15 százalékát tartalmazza mindössze fél pohárnyi shiitake gomba. Nagyobb mennyiségben található meg benne a B2-, B3-, B6- és B9-vitamin, cink, magnézium, kolin és D-vitamin, ahogyan diétás rostokban és esszenciális aminosavakban – ezeket a szervezet nem képes előállítani – is gazdag. Legfontosabb hatóanyaga a lentinán, amely immunmoduláns hatása mellett egyike a legerősebb természetes antioxidánsoknak.

A gomba termőtestéből és micéliumából tumorellenes hatású poliszacharidokat sikerült kimutatni, ezek bizonyos tumorok (szarkómák, egyes vastag és végbéldaganatok) esetében gyógyhatásúnak bizonyultak, valószínűleg szabadgyök-megkötő képességük révén. Az egyik a gomba kivonatából izolált hatóanyag egy glikán, a lentinan és a KS-2 poliszacharid, melyeknek valószínűleg a szintén jól ismert immunerősítő hatás is tulajdonítható.

 

4.      Gyömbér

Az ajurvédikus orvoslás a gyömbér immunerősítő képességére támaszkodott már az igen régi időkben is. Úgy gondolják, hogy a gyömbér segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását a növény felmelegítő hatása miatt. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segít megszabadulni a toxinoktól, a sejtanyagcsere hulladékától és egyéb nem kívánt anyagoktól. A gyömbér gyökere és illóolaja a betegségek széles körében alkalmazható orvosságként immuntámogató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt. Számolhatunk antimikrobiális erejével is, amely a fertőző betegségek kezelésében hasznos.

 

5.      Csipkebogyó

A csipkebogyó az egyik legismertebb C-vitamin forrás, amely fokozza a szervezet védekezőképességét és ellenállását a fertőzésekkel szemben. Népszerű természetes immunerősítő, amely sikeresen alkalmazható a meghűléses betegségek megelőzésére és kezelésére. Leginkább főzetet vagy teát készítenek belőle, de termését nyersen vagy lekvár formájában fogyasztva is hatásos csodaszer, hiszen nem csak erősíti a szervezetet, hanem antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejteket a környezeti ártalmaktól, és a zsíros ételek emésztését is elősegíti.