A rákmegelőző táplálkozás alapjai

Egyetlen csodaélelmiszer sem védhet meg a gyilkos kórtól, a megfelelően összeállított alapanyagokkal dolgozó tudatos táplálkozás azonban sokat tehet az egészséged megőrzéséért. Most megismerheted az Amerikai Rákkutató Intézet iránymutatásait!

1/8 Minél színesebb, annál jobb!

 A zöldségek és a gyümölcsök alapjában véve is sok rákellenes vegyületet tartalmaznak, ám minél színesebbek, annál hasznosabbak ilyen szempontból. 

Közvetett módon pedig az ideális testsúly megtartásával csökkentik a rosszindulatú elváltozások kockázatát, hiszen ha velük laksz jól, akkor a teltségérzet mellett biztos, hogy nem raktároz fölösleges zsírt a szervezeted. A plusz kilók növelik a bél-, a nyelőcső- és a veserák kialakulásának esélyét.

 

2/8 Rákellenes reggeli

 A folsav olyan B-vitamin fajta, mely megóvja a bélrendszered és a melled a veszélyes sejtburjánzástól. Már a nap első étkezésénél gondoskodhatsz a szükséges mennyiség beviteléről, ha teljes kiőrlésű gabonát – pékárut vagy pelyhet – fogyasztasz. 

narancslé, a sárgadinnye és az eper is szuper folsavforrás, akár csak a spárga, a tojás, a csirkemáj, a bab és a leveles zöldségek.

  

3/8 Kevés feldolgozott hús

 Az alkalmankénti hotdog- vagy szalonnafogyasztástól valószínűleg semmi bajod nem lesz, ám ha rendszeresen eszel feldolgozott húsokat, adalékanyagok – például só – egész sorát viszed be a testedbe. 

Amennyiben visszafogod magad az ilyen termékeket illetően, csökkentheted a vastagbél- és a gyomorrák kockázatát. Válaszd inkább a friss húsokat és ha felvágottat ennél, tájékozódj a tartalmáról és előállítási módjáról.

  

4/8 Paradicsomi paradicsom

 Színét a likopin nevű antioxidánsnak köszönheti. Kutatások bizonyítják, hogy az állandó paradicsomevés mérsékeli bizonyos rákfajták – köztük a bőr- és a prosztatadaganat – kockázatát. 

A belőlük készült zöldséglé és szósz is hatékony, ám itt az adalékanyagokkal nem árt vigyáznod.

 

5/8 Igyál teát!

 Laboratóriumi tesztek során a zöld tea antioxidánsai lassították vagy leállították a bélben, a májban, az emlőben és a prosztatában található rákos sejtek osztódását, valamint a hámszöveteken belül hasonló hatást figyeltek meg a kutatók. 

Hosszú távú vizsgálatok pedig arra engednek következtetni, hogy a húgyhólyag-, a gyomor- és a hasnyálmirigyrák kivédésében is szerepe van a teának.

 

6/8 Szuper szőlő

 A szőlőben lévő rezveratrol erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Képes megelőzni azt a folyamatot, ami a rákos sejtek kialakulásakor, valamint szaporodásakor játszódik le. 

Arra azonban egyelőre nincs elegendő bizonyíték, hogy kijelenthessük: a szőlő, annak leve vagy a belőle készült bor mérhetően csökkenti a kockázatot.

 

7/8 Csökkentsd a cukrot!

 Közvetlenül ugyan nem járul hozzá a rákos daganat létrejöttéhez, de kiszoríthat az étrendből más, sokkal értékesebb anyagokat. Arról nem is beszélve, hogy hozzájárul a túlsúly létrejöttéhez, amelynek a rosszindulatú tumorokhoz fűződő kapcsolatát már taglaltuk. 

Ha teheted, éppen ezért az édességeket gyümölcsökre cseréld le! (A bennük lévő fruktóz ugyanis „okosabban” hasznosul a szervezetedben.)

 

 

8/8 Ne bízd kizárólag a tablettákra!

 A tabletták semmiképpen sem helyettesíthetik a kiegyensúlyozott étrendet. Az Amerikai Rákkutató Intézet javaslata alapján ételeid alapanyagának kétharmada növényi eredetű kell, hogy legyen, míg az állati fehérjéket célszerű egyharmados arány körül tartani. Reméljük, a tippek közül többet is sikerül megvalósítanod!

 

Forrás: bien.hu, Sándor Alexandra Valéria