Energetizáld étrended a tavaszi fáradtság megszüntetésére!

Miért érezzük álmosnak magunkat egy tányér finom tészta vagy kínai leves elfogyasztása után? Vagy bizonyos italok miért nyomnak el minket? Étkezési szokásaink központi szerepet játszanak szervezetünk funkcióinak megfelelő működésében.

Tavaszi fáradtság – megoldások

 

Reggelizz… még akkor is, ha nem vagy éhes. Tanulmányok szerint mentálisan és fizikálisan is jobban érzik magukat azok, akik reggeliznek. A Cardiff Egyetem brit kutatói szerint reggelente egy tálka müzli csökkenti a szervezetünkben lévő stresszhormon, a kortizol szintjét. Nem mellékesen megoldás a tavaszi fáradtság tüneteire is.

 

Három-négy óránként harapj valamit. Három kisebb főétkezés tízóraival és uzsonnával kiegészítve folyamatosan szinten tartja vércukrunkat és energiaszintünket, mondja dr. Roberta Anding, az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) szóvivője. Mondanivalójának lényege a „kisebb főétkezés”. Ha jól belakmározunk reggel, délben és este, akkor inkább ártunk magunknak. Szervezetünk egész nap az emésztéssel lesz elfoglalva, a hangulatunk pedig letargikus lehet.

 

Minden kisebb étkezés során lehetőleg vegyünk magunkhoz szénhidrátot (ez a szervezet energiaforrása), fehérjét (ami segít energiát biztosítani) és egészséges zsírokat, amik a halban, olajos magvakban és az olívában található meg. Ezek a zsírok és fehérjék folyamatos teltségérzetet biztosítanak, szóval nem fogunk 5 perccel étkezés után édességért rohanni.

 

Étkezési ötletek tavaszi fáradtság ellen: sovány joghurt parfé erdei gyümölccsel és egy pár evőkanál granolával; lazac salátával és magvakkal; marha steak sült burgonyával és spárgával.

 

Minél több rostot fogyasszunk! A rostok kapcsolatban állnak a szénhidrátokkal, s lassú ütemben épülnek be a vérkeringésünkbe, így folyamatos energiával látva el szervezetünket. Amikor étkezéseink alapanyagait keressük, döntsünk magas rosttartalmú élelmiszerek mellett, hogy elűzzük a tavaszi fáradtság hatásait. Néhány javaslat: egy tál mazsolás korpa; fekete bab és sajt teljes kiőrlésű tortillába tekerve; alma; teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti.

 

Tankoljunk fel Omega 3-mal! A zsíros halfajtákban (tonhal, lazac), diófélékben és repceolajban található zsírsavak egészségesen tartják agysejtjeinket és segítenek az összpontosításban. Az Omega 3 arra ösztönzi a szervezetet, hogy a zsírok helyett inkább olyan szénhidrátokat raktározzon, mint a glikogén.

 

Maradj hidratált! A víz a fő összetevője szervezetünknek, így vízhiány esetén vérünk besűrűsödik, minek következtében a szívünknek erősebben kell pumpálnia, hogy minden sejthez megfelelő mennyiségű vért juttasson.

 

A bőséges folyadékbevétel nemcsak a tavaszi fáradtság idején fontos, egyébként is segíti a táplálékból nyert energia szinten tartását a szervezetünkben. Ahhoz, hogy megtudjuk, elég folyadékot viszünk be szervezetünkbe, figyeljük meg ürítési szokásainkat. Optimálisan minden 2 vagy 4 órában járunk ki a mosdóba, illetve legjobb, ha a vizeletünk színe áttetsző vagy halványsárga.

 

Hidratáltságunk érdekében fogyaszthatunk olyan ételeket, amiknek magas a víztartalma, például joghurt, brokkoli, répafélék, lédús gyümölcsök, például görögdinnye, narancs vagy grapefruit.

 

Ne fogyasszunk koffeint délután! Általában mérsékelt mennyiségű koffein bevitele (két-három adag kávé) éberebbé és energikusabbá tehet minket a délelőtti órákban, mondja dr. Anthony L. Komaroff, a Harvardi Orvosi Egyetem professzora. Ám, ha nagy mennyiségben fogyasztunk koffeint – esetleg délután és este is – akkor nem tudunk este jól aludni, így másnap ugyanolyan fáradtan kezdjük a napot, mint amikor előző este lefeküdtünk. Ezzel a tavaszi fáradtság hatása nélkül is magunk ellen dolgoznánk. Legyünk tehát mértéktartóak koffein tartalmú italokkal!

 

Gondolhatjuk, az a megoldás, ha délután csak koffeinmentes feketét fogyasztunk, azonban a Floridai Egyetem kutatói szerint ezzel sem járunk jól: 22 vizsgált koffeinmentes kávé mindegyikében találtak koffeint.

 

Forrás: www.neked.hu via www.webmd.com