Gyógygomba: természetes egészségvédő megoldások – 2. rész

Több, mint 300 féle gyógygomba létezik, ám ezek közül nagyjából csak néhány tucat tartalmaz megfelelő mennyiségű jótékony összetevőt. A mesterségesen, vegyszermentesen termesztett gyógygombák egészségvédő hatásaik mellett magas tápértékükkel is hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.

Az ősz gyümölcseinek is nevezett gyógygombák kiváló egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, amit már több ezer éve felismert a gyógyászat. A gombákat nagy tisztelet övezte, hiszen a többi növénnyel ellentétben nincsen sem gyökere, sem levele, de még virága sem. Az első, kifejezetten gombákkal foglalkozó dokumentációt a Sahara sivatagban találták meg, nagyjából 7000-9000 éves, de a kutatók szerint egyes gyógygomba fajtákat hallucinogén összetevői miatt már a Paleolit kor emberei is előszeretettel fogyasztották.

 

A legfontosabb gyógygombák összetevői és hatásai

 

Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba, reishi)

 

A pecsétviaszgomba az öt leghatékonyabb gyógygomba egyike, nem véletlenül nevezik Kínában a hallhatatlanság gombájának. A pecsétviaszgomba gyógyító tulajdonságait elsősorban a benne fellelhető poliszacharidoknak és glikoproteineknek köszönheti, melyek erősítik az immunrendszert, megkötik a káros szabad gyököket, méregtelenítik a szervezetet. Fogyasztásával megelőzhetjük a májproblémákat, a magas vérnyomást, a keringési zavarokat, az allergiák kialakulását, de hatékonyan kezelhetjük vele a kemoterápia okozta elváltozásokat, légzési problémákat, fáradékonyságot és különféle mérgezéseket is. Ázsiában szinte minden rákfajta ellen alkalmazzák, jótékony tulajdonságait a C-vitamin még inkább felerősíti.

 

Grifola frondosa (bokrosgomba)

 

A bokrosgomba legendásan híres gyógygomba, régebben az általános egészségi állapot megőrzésére alkalmazták. Hatására csökken a magas vérnyomás, javítja a zsírok és a cukrok lebontását, ezáltal elősegíti a szervezet méregtelenítését és a súlycsökkenést. A bokrosgomba fokozza a máj és az epe hatékony működését, gyorsítja a hepatitisz gyógyulását, erős gyulladáscsökkentő.

 

Lentinus edodes Shiitake, amely az AHCC alapanyagául is szolgál!

 

Kínában és Japánban évszázadok óta használják gyógygombaként, korábban főként a megfázást és az influenzát kezelték vele, de alkalmazták a magas vérnyomás megszüntetésére, valamint a vércukor csökkentésére és májerősítőként is. A shiitake gomba az egyik leghatékonyabb immunerősítő és rákellenes gyógygomba, kiugróan magas a tápértéke. Gazdag esszenciális aminosavakban és ásványi anyagokban, valamint B-vitaminokban. Rendkívül erős az antimikrobiális hatása, a shiitake a vírusok, gombák és baktériumok jelentős részét elpusztítja, a Candida albicans fertőzés, valamint a fogszuvasodást okozó streptococcus baktériumtörzsek ellen is hatékony. A shiitake gomba fogyasztása megnöveli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét, ugyanakkor csökkenti a káros LDL koleszterinszintet, valamint rugalmassá teszi az érfalakat, ezáltal megóv az érelmeszesedés és más szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Lúgosításra is sikerrel alkalmazható, a shiitake gomba serkenti az emésztést, segít megszabadulni a felgyülemlett mérgektől. Összetevői táplálékul szolgálnak a bélflórát felépítő hasznos baktériumok számára, így hozzájárul a szaporodásukhoz. A shiitake gombából kinyert AHCC a human papilloma vírus (HPV) legjobb természetes ellenszere. Enyhíti a kemoterápia mellékhatásait, a rosszindulatú daganatok közül különösen a vastagbélrák, a gyomorrák és a hasnyálmirigyrák kezelésében segíthet, a University of Arkansas kutatóinak vizsgálata szerint a shiitake gomba mellrák és a myeloma esetén is hatásos lehet.

 

Forrás: http://www.vitalitas-magazin.hu/fuveszkert/gyogygomba-hatasa