Igyunk sok folyadékot! Tippek a forró napokra

Ha a hőmérséklet 30 fok közelébe kúszik, hamar jön az izzadás, mely lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok kiválasztását. Ilyenkor a szokásos napi folyadékmennyiség két-háromszorosát kell bevinnünk szervezetünkbe. Íme, néhány jó tanács.

A német táplálkozástudományi intézet ajánlása alapján, napi másfél-két liter folyadékot meg kell innunk, ha azonban a hőmérséklet 30 fok fölé emelkedik, ha sporttevékenységet, folytatunk, ha kerti munkát végzünk, akkor ennek a két-háromszorosára van szükségünk.

Különösen nyáron igaz: igyon, mielőtt szomjas lesz. A szomjúságérzet a test figyelmeztetése, ha folyadékhiány lép fel. Napi folyadékbevitele legyen egyenletes.

A csap- és az ásványvíz oltja legjobban a szomjat, felesleges kalóriák nélkül. A változatosság kedvéért igyon erősen hígított (két rész víz, egy rész gyümölcslé) gyümölcs- vagy zöldséglevet. „Turbózza” fel, ízesítse a csap- vagy ásványvizet, melyet iszik: tegyen a pohárba két narancs- vagy citromszeletet, pár levél mentalevelet. Ezáltal nemcsak hogy ízletesebb lesz az itala, hanem a szemet is gyönyörködteti, s csábít az ivásra.

Ne igyon túl hideg italt. Minél hidegebbet iszik, szervezetének annál többet kell dolgoznia, hogy a hőmérsékletkülönbséget kiegyenlítse, s csak jobban izzadunk. A legjobb a szobahőmérsékletű folyadék.

Az izzadással nem csak folyadékot veszítünk, hanem sok-sok ásványi anyagot is. Nagy hőségben párolt zöldséggel vagy az enyhén sózott teával könnyen pótolható a veszteség.

Nagy hőségben kerülje az alkoholtartalmú italokat, mert azon kívül, hogy vízhajtó, szárító hatásúak, sok kalóriát is tartalmaznak és nem túl jó szomjoltók. A kávé serkenti a vérkeringést, ezáltal a verejtékezést is.

A lédús zöldségek, gyümölcsök fogyasztása rendkívül hasznos (nemcsak kánikula idején). Mindamellett, hogy egészségesek és frissítő hatásúak, az elvesztett folyadékot is pótolják. Magas víztartalmú gyümölcsök, zöldségek: görög-, és sárgadinnye, narancs, barack, ananász, eper, paradicsom, uborka, cukkíni.

Forrás: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos