Nyolc növény, amely elriasztja szúnyogokat

A szúnyogok vonzódnak a bőr egyes illatanyagaihoz, vagy épp szagaihoz. Ha sok időt töltünk a kertben, és leizzadunk, akkor biztos, hogy a szúnyogok meg fognak környékezni. Hogyan tartsuk tehát távol őket?

 

A szúnyog talán az egyik legbosszantóbb állat a világon. Észrevétlenül, de mégis hangosan repked körülöttünk, és gyakran már csak azt vesszük észre, hogy vakarózunk, mert megcsípett bennünket. Szerencsére sok olyan növény van, amelyeknek nagyon erős az illatuk. Ez megzavarja a szúnyogokat, és segít elriasztani őket. Ezeknek a természetes szúnyogriasztó növényeknek elég ha csak összetörjük a leveleit, és az illóolajokat így felszabadítva bedörzsöljük velük a bőrünket.

 

1. Citromfű

Kellemes citromos illatú növény, apró fehér virágokkal. Gyógyító hatású, és különösen alkalmas a szúnyogok távoltartására, és ezzel a csípések visszaszorítására. Érdemes nyári estéken pár szálat vízbe állítva magunk mellett tartani, de akár cserepes citromfüvet is nevelhetünk otthon.

 

2. Macskamenta

Az illatos macskamenta tartalmaz egy természetes kémiai anyagot, amelyet nepetalaktonnak hívnak. Ez egy hasznos rovarriasztó anyag, ugyanakkor macskacsalogató is. Tehát ha valaki nem szereti a macskákat, nem érdemes ezt a növényt választania szúnyogriasztónak.

 

3. Bazsalikom

A bazsalikom olyan illóolajokat tartalmaz, amelyekről kimutatták, hogy mérgezőek a szúnyoglárvák számára. Természetes vízforrások körül is érdemes termeszteni, mert csökkenthetjük vele a szúnyogok vízfelszínre rakott petéinek számát.

 

4. Levendula

A levendula elriasztja a szúnyogokat, a lepkéket, és a legyeket is. Parfümként is nagyon népszerű, így ha magunkra kenjük, locsoljuk, vagy csak dörzsöljük a virágát, levelét, az illóolajok felszabadulnak, és távol tartják majd a szúnyogokat.

 

5. Borsmenta

Koncentrált formában érdemes rovarriasztóként használni. Az olajáról kimutatták, hogy elriasztja a kifejlett szúnyogokat.

 

6. „Pelargonium Citrosum (Mosquito Plant)”

Ez az úgynevezett „szúnyog növény” a muskátli nemzetséghez tartozik. Sokan összekeverik a citronellával, mert hasonlítanak egymásra, és mindkettőnek erős citrom illata van. Ha az összezúzott leveleit szétdörzsöljük a bőrünkön, akkor ad egyfajta védelmet a szúnyogok ellen.

 

7-8. Zsálya és rozmaring

Ha barátokkal kinti sütögetést tervezünk, és össze akarunk gyűlni a tűz körül, érdemes néhány zsálya vagy rozmaring ágat dobni a tűzbe. Nem csak jó illat lesz körülöttünk, de a legtöbb rovarfajt elriasztja mindaddig, míg közel vagyunk a füsthöz.

Forrás: https://www.agrarszektor.hu/kiskertblogger/nyolc_noveny_amely_elriasztja_szunyogokat.7799.html