Új divat: csoki-vörösbor diéta

Divatba jött a csokoládé és a vörösbor kombinációjára épülő, ún. Sirtfood-diéta, amely a University of Huddersfield szakemberei szerint csak egy újabb hóbort, tudományos tények nélkül.

A Sirtfood-diéta nem csak gyors és könnyű fogyást ígér, de egyúttal a sejtek regenerálódását is hirdeti, méghozzá a csokoládé és a vörösbor bevetésének a segítségével. Ez már túl jó, hogy igaz legyen, ugye? Nos, igen, legalábbis ezt mondják a tudósok is.

 

A diéta onnan kapta a nevét, hogy azokat az ételeket emeli ki, amelyek a sirtuin-proteinekre fejtenek ki hatást a szervezetben: a SIRT1 – SIRT7-ről van szó. Ez nem csak a csokira és a vörösborra, de a citrusfélékre, az áfonyára és a karalábéra is igaz, de a lazacot és a királyrákot is engedélyezi.

 

„A hasonló divathóbortokat mindig megfelelő mértékű szkepticizmussal kell kezelni. A sirtuinok valóban hatással vannak az anyagcserére, az öregedésre és a bioritmusra, de ettől függetlenül semmi sem bizonyítja, hogy a vörösboros-csokoládés diéta valóban hatékony lenne, ha fogyni szeretnénk. Sőt, úgy néz ki, egészségesebbek sem leszünk tőle” – foglalja össze a lényeget Matthew Haines, a University of Huddersfield munkatársa.

 

Forrás: ötvenentúl.hu