8 érdekes tény a daganatokról

A rákos megbetegedések az első számú halálokok között szerepelnek a világ szinte minden táján. De mit lehet még tudni róluk?

Ma, amikor egyre több termékről, szokásról, körülményről, szolgáltatásról derül ki, hogy hosszú távon nagy eséllyel okozhat rákos elfajulást, igen sokat hallani a rákbetegségről. Szerencsére nemcsak mint ijesztő tényt emlegetjük, hanem a betegség kialakulásának megelőzési lehetőségeit is hangsúlyosan kezeljük. A köztudatban a daganatok már nem feltétlenül rémisztő, azonnali halállal járó betegségként szerepelnek, hanem olyan globális egészségügyi problémaként, amelyről érdemes minél többet megtudni.

 

A megfelelő tudás birtokában hatékonyabban tudjunk megelőzni, és nagyobb sikerrel gyógyítani a betegséget. A személyes felelősségnek pedig arra kellene ösztökélnie mindenkit, hogy a struccpolitika helyett nyitottan és kellő komolysággal közeledjen a problémához.

 

Tudtad? A KSH adatai szerint hazánkban a nők daganatos megbetegedés miatti elhalálozásában a tüdőrák állt az első helyen. Az emlőrák mindössze 50 élettel követelt kevesebbet.

 

Tudtad? Bár lényegesen kevesebbet beszélünk a szájüreg és a garat daganatairól, világszinten a daganatos halálokok sorában a 7. helyen állnak.

 

Tudtad? A macskakarom nevű növényből készült termékek kifejezetten jók a rákos megbetegedések elleni küzdelemben. A macskakarom ezen kívül gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére és ízületi panaszok enyhítésére is kiválóan alkalmas.

 

Tudtad? A 2 centiméternél kisebb emlődaganatok gyógyulási aránya hihetetlenül jó. A betegek 85-90 százaléka tünetmentesen éli meg az 5 éves, gyógyultnak nyilvánítási időszakot, anélkül, hogy a műtét során eltávolítanák a mellét. Éppen ezért fontos, hogy időben ismerjék fel a betegséget – ennek egyetlen lehetséges módja az önvizsgálat és a részvétel az éves/féléves szűréseken.

 

Tudtad? A daganatos betegségek elleni gyógykészítményeket csak a nemzetközi előírásoknak megfelelő orvosi kísérőlevéllel viheted ki az országból – akárcsak az antidepresszánsokat vagy a hangulatjavítókat.

 

Tudtad? Egyes orvosi felmérések szerint a bőrrákos megbetegedések 80 százalékáért a felelőtlen gyermekkori napozás tehető felelőssé. A szülői/nagyszülői figyelem – a megfelelő napvédelem – tehát kiemelkedően fontos!

 

Tudtad? Az ötven fölötti nők közül kerül ki az emlődaganatos betegek legalább 70 százaléka. Az orvosok éppen ezért a változókorban már féléves szűrővizsgálatokat is javasolnak. De nemcsak a kor, hanem a terület szerinti megoszlás is érdekes: lényegesen több beteget diagnosztizálnak a fővárosban, mint a vidéki városokban.

 

Tudtad? A zsidó körülmetélési hagyományról köztudott, hogy higiéniai okokra is visszavezethető. Az a megfigyelés azonban újnak számít, mely szerint a körülmetélt férfiak körében lényegesen – pontosan tízszer – kevesebb esetben alakul ki rosszindulatú hímvessződaganat és egyéb, a fitymát, illetve makkot érintő gyulladásos megbetegedés. Érdekes az is, hogy a partnereik körében tapasztalható méhnyakrák is sokkal ritkább, mint a körülmetéletlen férfiak partnerei esetében.

 

Forrás: ötvenentúl.hu