A 3 leggyakoribb alvásprobléma és megoldásai

Forgolódsz, felébredsz, vagy éppen képtelen vagy felkelni? Napközben alig élsz, de este kipattan a szemed?

Az alvás szerepe nagyon fontos a test egészséges egyensúlyának és működésének megőrzésében. Alvás közben a test regenerálódik, az idegek pihennek, az agy feldolgozza a nappal befogadott ingereket, az izmok ellazulnak – egyszóval szinte minden testi működés takarékra állítódik, hogy másnap ismét a maximumot hozhassuk ki magunkból. Ha tehát az éjszakáid nem a kellő nyugalomban telnek, nem tudsz megfelelően teljesíteni. A fáradtság pedig hosszú távon depresszióhoz és krónikus kimerültséghez vezethet.

Húszas éveiben szinte mindenki remekül alszik, kellőképp kifárasztja magát a tanulással, melyet később felvált a munka vagy a gyerekek. Idővel azonban a napközbeni ingerek, az alvásigény és az alvási szokások egyaránt megváltoznak. Az ember egyre éberebben, egyre kevesebbet alszik, és mind korábban ébred – hogy az éjszakai kijárkálásról és az ébren töltött órákról ne is beszéljünk.

Tudtad?

Az igazán pihentető alvás egyik legfontosabb előfeltétele a teljes csend. Egy német kutatás kimutatta, hogy az alvás közbeni zaj hosszú távon sok egészségügyi problémához vezethet. Egy bizonyos decibel fölött – mely már az utcáról beszűrődő zaj esetében is fennáll – a zaj olyan hormonváltozást indít el a szervezetben, amely megemeli az adrenalint, majd a kortizolt a vizeletben. A magas kortizol gyengíti a szervezetet, mely így fogékonyabbá válik a betegségekre. Ráadásul a koleszterinszint is emelkedik, amely az érelmeszesedés egyik okozója, s akár szívrohamhoz is vezethet. Ezenkívül úgymond sűrűsödik a vér, vagyis emelkedik a vér trigliceridértéke és plazmaviszkozitása is.

Nem tudok esténként elaludni

Ugye milyen ismerős? Egész nap álmos vagy, este mégsem tudsz elaludni. Elalvás előtt fel kell készítened szervezeted a pihenésre. Erre az egyik legjobb módszer, ha lefekvés előtt egy órát kényelmes fotelodban töltesz, és pihensz. Nem nézel tévét, nem olvasol, nem internetezel, csak ellazulsz. Átgondolod az elmúlt nap eseményeit: mit csináltál, kivel beszélgettél, és azt is, hogy mit tervezel másnapra. Elképzeled, hogy milyen lesz ágyba bújni és aludni. Ezzel csökkented szervezetedben az adrenalint, felengedsz, és sokkal könnyebben alszol el.

Minden éjjel azonos időben felébredek!

Hajnal felé az alvás sokkal felszínesebb, az álomképek is gyakoriabbak, így nem csoda, ha sűrűbben felébredsz. A baj csak akkor kezdődik, ha képtelen vagy ismét elaludni. Ilyenkor vagy alkalmazd az előbbi relaxációs módszert, vagy kelj fel, és végezz valamilyen nyugtató tevékenységet. Ne maradj ágyban, mert csak egyre idegesebb leszel. Rakj rendet, vagy rendezd az újságokat, amíg újra el nem álmosodsz.

Először is tudatosítsd magadban, hogy a hajnali felébredés, két álom között, gyakori és normális. Ezen kívül ne nézz rá éjszaka az órára, mert nyugtalaníthat, ha szembesülsz azzal, hogy már csak néhány órád van a felkelésig. Reggel pedig ne számolj utána annak, hány órát is aludtál, mert a következő éjszaka még kevesebbet fogsz.

Nagyon korán ébredek!

Ha korán ébredő típus vagy, készítsd el napjaid időbeosztását, amelyben szerepet kap a pihenés is. Mindennap azonos időben pihenj le, ha nem vagy álmos, vagy nem tudsz elaludni, akkor is. Hunyd be a szemed, és biztosítsd magadnak a nyugodt körülményeket. Húzd ki a telefont, sötétítsd be a szobát, és pihenj legalább fél órát, akár naponta többször is.

Álmosító tippek estére

  • Igyál egy pohár tejet!
  • Lehetőleg kerüld a nagy étkezéseket!
  • Az alkohol elálmosít ugyan, de akadályoz a mély alvásban!
  • Olvass egy negyedórát, valami nyugtató jellegű könyvet!
  • Igyál egy csésze gyógyteát!
  • Ne nézz izgalmas, félelmetes vagy nyugtalanító filmet!

Amikor nem segítenek a fenti tippek

Életünk során előfordulnak stresszesebb időszakok. Ilyenkor hiába próbálkozunk házi praktikákkal, csak nem jön álom a szemünkre. Ilyen esetben bátran kérjük háziorvosunk tanácsát, aki az alvászavar típusától függően megfelelő gyógyszert fog javasolni. Ma már korszerű altatószerek állnak rendelkezésre, amelyekhez nem alakul ki hozzászokás, és a másnapi koncentrációt sem zavarják. Ha az alvászavar hosszú távon fennáll és jelentősen rontja a másnapi tevékenységet, különösen ha horkolással társul, érdemes szakember, úgynevezett szomnológus (alvásszakértő) segítségét kérni. Hazánkban több helyen működik alváscentrum, ahol az alvászavarokat alaposan ki tudják vizsgálni, és a megfelelő terápia alkalmazásával orvosolni. Az alvászavarok kezelés hiányában hamar krónikussá válhatnak, amely belgyógyászati betegségeket is előidézhet. Nem érdemes tehát hosszú távon szenvedni az alvászavaroktól, hiszen ezzel a nappalaink aktivitását veszélyeztetjük.

 

Forrás: Ötvenentúl.hu, Ferenczy Mária