A 8 legjobb természetes módszer nátha ellen

Összegyűjtöttük a legjobb gyógymódokat.

A kakukkfű, a retek, a gyömbér és a fokhagyma mind óriási csapást tud mérni a náthára, és egyik-másik afrodiziákumnak sem utolsó. A pálinka gyógyhatásait már irodalmi művek sora is megörökítette. Összegyűjtöttük a legjobb gyógymódokat. Bónusz bölcselet egy tájcsi mestertől a megfázás megelőzésére.

Ahogy a White Stripes sem, én sem hiszek a gyógyszerekben, legalábbis egy egyszerű náthával vagy influenzával szeretek magam megbírkózni, némi természetes segítséget alkalmazva. Így vannak ezzel ismerőseim, barátaim is, így az alábbiakban álljon rövid gyűjtésem a garantáltan kibróbált módszerekről és csodaturmixokról:

Hozzáállás: a test elengedi magát

Kezdjük az elején. Az ember mentális attitűdje roppant sokat számít, mint az élet minden területén, úgy a betegségnél is. A megelőzésnél is van szerepe, tájcsi mesterem egyszer kifejtette, hogy ha fejben felvértezzük magunkat, és úgy megyünk a hidegbe, kisebb az esélye a megfázásnak, mintha már eleve „fázva” állunk neki egy hosszú sétának, kinti edzésnek, stb.

Ha ez valakinek túl ezoterikus, gondoljunk csak arra, mennyien szoktak lebetegedni a szabadságukon. Amikor „szabad” testünk elengedi magát, igenis számít hogyan állunk hozzá. És ha már gyengélkedünk, meg kell adni az időt magunknak és immunrendszerünknek, hogy elbánjon a kórral.

Sok gyógyszer éppen ezért lehet káros: a tüneteket elnyomja, hogy működhessen tovább a gépezet, és nem kezeli. Igenis pihenni kell, egy-két nap szabadság sokkal jobb, mint két hét lábon kihordás. Kíméljük tehát magunkat, ne hősködjünk, legjobb, ha ápoló is akad, az egyetlen veszélyforrás csak az lehet, ha a kellemes körülmények miatt rákapunk a betegeskedésre.

1. Izzadás mindenekfelett

Egyszerűen elkötelezett híve vagyok, és nem egyedül, egyes dél-amerikai indián törzsek szinte minden nyavalyára ezt használják, persze egy szertartás keretén belül. Meg is osztom kedves barátnőm házi izzasztó ceremóniáját.

A menetrend: nagy mennyiségű gyógyteával beülünk egy kád forró vízbe, és míg a teát elkortyoljuk, lelkesen izzadunk. Az előre bekészített pizsamába bújva az ágy felé tartunk egyenest, ahol egy csésze fokhagymás mézes oldatot magunkba döntünk, jól betakarózunk, és izzadunk tovább másnap délelőttig (a délelőtt azért fontos, hogy kialudjuk magunkat, nem ám másnap rohanni tovább). Nos, ennek egyszerűbb, és szintén kipróbált verziója a forró fürdő+tea kombó, ez egy kis hétköznapi tisztulásnak is megteszi. Hasonló okokból mennek sokan fürdőbe vagy szaunába ilyenkor, és hadd idézzem számtalan nép hagyományát, ami az izzadás jótékony hatására épül, de ne feledjük emellett a szokásosnál bőségesebb folyadékbevitelt.

2. Csodatévő füvek

Következzen másik vesszőparipám, a gyógyfüvek használata. Megfázás, influenza esetén a kamilla, kakukkfű, hársfa kiemelten ajánlott, (s a bazsalikom is, az ízéről nem is beszélve) a menta és a zsálya inkább légutat tisztít, általános immunerősítő hatása miatt pedig a bíbor kasvirág- s ezeket természetesen keverni is jó.

Talán mindenki el tud képzelni egy kakukkfű-bazsalikom- hársfa-menta keveréket, Az illata mesés, ettől az élménytől már az első korty előtt kezdődhet a gyógyulás. Hobbi-vajákos ismerősöm hatékony -és „zöld”, hiszen a füveket többszörösen használja- kúrája ismert elemeket ötvöz: kezdjük egy kanál mézzel, ez csillapítja a köhögést, a vitamin-és ásványianyag-tartalmáról nem is beszélve, eztán igyunk teát, majd ugyanezekből a füvekből készített forrázat fölött gőzöljünk, s végül még a kádba is beszórhatjuk őket.

Van aki csak mocsárfürdőnek hívja a sok növényből elkészített tömény oldat és a fürdővíz találkozását, a lényeg azonban az, hogy így bőrön át is hatnak, és be is lélegezzük őket- mindenképpen ajánlom.

3. Hagyományos hagyma-fokhagyma

Nos, a fokhagyma előnyeit nem kell ecsetelni, személy szerint sosem értettem a vámpírokat és a fanyalgókat, sőt szeretem egy kapcsolat elején biztosítani a hagymaélvezethez való jogaim. Az egyik alap fogyasztási mód az egy evőkanál méz és egy gerezd fokhagyma (felaprítva) keveréke, amit fél óra békén hagyás után bátran nyelhetünk.

Továbbfejlesztett változat az egy fej hagyma, több gerezd foki felaprítása, és éjszakára mézben áztatása, majd az egész katyvasz reggeli elfogyasztása. A vöröshagyma héja sem megvetendő, ezt leforrázzuk, áztatjuk, s mézzel-citrommal ízesítve kortyoljuk el. S hogy egy meghökkentőbb trükköt is ajánljak, ki próbálta már a fél fej vöröshagymát zokniba bújtatva, lábra húzva alvótársként? Nos így is hat.

4. A szexi gyömbér

A gyömbér állítólag a nőkre kimondottan jó hatással van, afrodiziákum hírében is áll. Madamme du Barry, a szép karriert befutott kurtizán is előszeretettel alkalmazta, ahogy portugál rabszolgatartók is a gyömbér segítségével próbálták biztosítani rabszolgáik utánpótlását. Ha megelégszünk a nátha leigázásával, készíthetünk belőle egyszerű teát, és közben elmélkedjünk európai történelmünk erőszakos mivoltán. Vagy, hogy itt is szerepeljen szokatlan módszer, a gyömbéres lábfürdő, és a bedörzsöléses módszer is bevált már kedves (fiú) barátomnak.

5. Retek - büdös vitaminbomba

Amellett, hogy szép magyar szó, a feketereteknek amilyen erős az íze és a szaga, annyira gazdag C-vitaminban. Lábadozó levertségem egy szempillantás alatt tüntette el a következő, az esetleg kellemetlen ízt-és szagot is kivédő elkészítési mód: egy nagyobb retek tetejébe vágjunk egy kis mélyedést, ebbe töltsünk mézet, s pár óra után igyuk meg a híg levet, amit a méz a retekből kioldott. De készíthetünk salátát is, főleg ha szeretjük az erős ízeket: a retek lereszelve, némi mustárral és tejföllel vagy majonézzel elkeverve, éjszakára hűtőben összeéretve, hasonlóan jótékony hatású.

6. Cseppek-nedvek

És ha már költeni akarunk, továbbra se a gyógyszereket, hanem a növényi kivonatokat részesítsük előnyben: a bíbor kasvirág, azaz echinácia mind megelőzésként, mint kúraként jót tesz. A ginseng-ampullák szintén kisegítenek a bajban- és most a libidóra gyakorolt hatását ki is hagynám-, egy csomagnyi elegendő egy tíznapos kúrára. Szintén sokoldalú és nagyon egészséges a homoktövis, kár, hogy olyan drága, de ez is nem egyszer rendbe tett, szép dolog egy növénytől órákig pörögni.

7. Illóolajak-igen, ők is

Sokan nem gondolnák, de az illóolajak is hatékonyak lehetnek a betegség megelőzésénél és kezelésénél, aromaterápiával foglalkozó ismerősöm kimondottan a teafa-olajat ajánlotta. Tisztító és vírusölő hatású, az aromalámpában és fürdővízben egyaránt. De jöhet még az eukaliptusz és a menta is, ezek is tisztítják a légutakat, a gyömbér, a grapefruit, a rozmaring pedig energetizál.

8. Pia - elvégre magyarok vagyunk

Nemcsak elterjedt, de orvosilag is igazolt a pálinka gyógyító hatása, ezt sok helyütt 2-4 cl mennyiségben, felmelegítve, majd mézzel elkeverve javasolják. Empirikusan igazolt azonban az ennél nagyobb mennyiség fogyasztása is, amit kövessen tánc, és egy kiadós alvás- ám lehet, így több szabadnapot kell majd kivenni. Hogy közöljek egy kissé ínyencebb receptet is, vendéglátós barátom ajánlásával: 4cl Captain Morgan Spicy rumot keverjünk el egy fél lime levével, mézzel és forró vízzel- „üt és hat”.

Forrás: dívány.hu