A cukorbetegség megelőzése #1

A megelőzés lehetőségei 1-es típusú cukorbetegségben

 

A cukorbetegség összetett betegség, a magas vércukorértékek hátterében nagyon különböző kórfolyamatok állhatnak. Két fő típusa mellett (1-es és a 2-es típus) külön csoportba sorolják a terhesség alatt felismert cukorbetegséget, illetve vannak ritkábban előforduló, speciális diabétesz-típusok. A megelőzés lehetőségei attól függenek, hogy a cukorbetegség melyik típusával állunk szemben.

 

Az 1-es típusú cukorbetegséget régebben fiatalkori diabétesznek nevezték, mivel elsősorban 35–40 éves kor alatt jelentkezik. Ma már tudjuk, hogy a cukorbetegségnek ez a formája bármely életkorban előfordulhat, de továbbra is gyakoribb a fiatalkori kezdet.

 

A betegséget az okozza, hogy a rosszul működő immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő szigetsejtjeit, ennek következtében előbb-utóbb teljes inzulinhiány alakul ki. A szigetsejtek ellen termelődő „lövedékek” (ellenanyagok) a betegek vérében kimutathatók. A betegség genetikailag fogékony egyénekben alakul ki provokáló környezeti tényezők hatására.

 

A szervezet védekező rendszerét megzavaró környezeti tényezők között bizonyos vírusfertőzések (mumpsz, a magzati életben elszenvedett rózsahimlő-fertőzés, Coxsackie B vírusinfekció), illetve a korai tehéntejes táplálás említhető. A vírusok szerepét hangsúlyozza, hogy ez a betegség többször kezdődik az őszi-téli hónapokban, amikor gyakoribbak a vírusfertőzések. A mumpsz és a rózsahimlő ellen védőoltást vezettek be, de az újonnan felfedezett 1-es típusú betegek körében gyakorta kimutatható Coxsackie B fertőzés megelőzése nem megoldott.

 

Számos országban összefüggést találtak a korai tehéntejes táplálás és a később kibontakozó 1-es típusú cukorbetegség között. Feltételezik, hogy a tehéntej egyik fehérjéje mint idegen anyag aktiválja az immunrendszert, de a megjelenő ellenanyagok nem csak a folyamatot elindító tehéntej-fehérjéhez kapcsolódnak, hanem az inzulintermelő szigetsejtekhez is, azok károsodását okozva. A fentiek alapján a megelőzés eszköze egyértelmű: egyéves korig a tehéntejes táplálás kerülendő, anyatejes táplálás javasolt minél tovább.

 

Az inzulintermelő szigetsejtek ellen irányuló ellenanyagok (a szervezet védekező rendszerének lövedékei) segítik a betegség kora felismerését, de mind a mai napig nem sikerült olyan kezelést kidolgozni, amely az immunrendszer működésében kialakult zavart korrigálni tudná.

 

Forrás: https://www.diabetes.hu/cikkek/diabetes/1002/a-cukorbetegseg-megelozese&nofb=true

A cikk írója, Dr. Bakó Barnabás 1986-ban végzett a Debreceni Egyetem Általános Orvosi Karán summa cum laude eredménnyel. Az egyetemi évek után a B.-A.-Z. Megyei Kórház II. Belgyógyászatán kezdett el dolgozni, munkahelye azóta sem változott. 1991-ben belgyógyászatból, 1994-ben endokrinológiából tett szakvizsgát. 1998-ban szerezte meg a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést.