A humán papilloma vírus veszélyei - 2. rész

A HPV, azaz a humán papilloma vírus ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Bár elterjedtségével kapcsolatban pontos adatokkal nem rendelkezünk, egyes becslések szerint a szexuálisan aktív nők mintegy 20-40%-a lehet fertőzött. A vírus elsősorban a női nem képviselőit veszélyezteti, a méhnyakrákok döntő többségéért a HPV-vírus tehető felelőssé. A cikk második része.

 

Nem csak a méhnyakrákért felelős a HPV

 

A HPV-ről már többé-kevésbé ismert, hogy közrejátszik méhnyakrák kialakulásában, azonban kevésbé tudott róla, hogy – ha jóval kisebb mértékben is, de – a fejnyaki rákok okaként is számolni kell vele. A magas rizikófaktorú csoport itt is a nőké, és bár a szájüregi, a garat, nyelv- és gégerákok döntő többségét a férfiaknál diagnosztizálják, amennyiben nőknél mutatják ki az említett daganatos betegségek egyikét, azt akár HPV-fertőzés is okozhatja.

 

A HPV szerepe a női fej-nyaki rákok kialakulásában egyes nézetek szerint a szexuális szokásokkal is összefüggésbe hozható. A vírus vélhetően a fertőzött méhnyakról a férfi nemi szerv érintésével jut a női szájüregbe, minden bizonnyal egy orális szexuális aktus során. A fertőzés ez esetben a férfiaknál is fennáll, azonban náluk ritkábban jár látható tünetekkel, ami viszont elősegíti az újrafertőzést. Hiába kezelték ugyanis a partnerét, a vírust továbbra is hordozó férfi újra és újra fertőzhet, ami ellen az óvszerhasználat sem nyújt teljes biztonságot, hiszen a vírus elvileg bármely fertőzött bőrfelületről átkerülhet egyik emberről a másikra.

 

Ne bízzunk az öngyógyulásban!

 

Szerencsére a legtöbb fertőzés esetében igaz, hogy a szervezet képes velük felvenni a harcot, így a HPV-fertőzések 90%-a is két éven belül nyom nélkül elmúlik. A maradék 10%-ban fennáll a folyamatos fertőzöttség, ami a magas rizikófaktorú vírustörzsek esetében komoly gondok forrása lehet. Éppen ezért ne vegyük félvállról, mondván, úgyis meggyógyul, vagy úgysem lehet ellene tenni. A rendszeres szűrővizsgálatok óriási jelentőséggel bírnak a komolyabb kóros állapotok kialakulásának megelőzésében.

 

Hogyan kerülhető el a HPV?

 

Mivel a humán papilloma vírus szexuális úton terjed, ennek a legegyszerűbb módja az lenne, ha kerülnénk a szexuális érintkezést. Ha nem emellett döntünk, tudnunk kell, hogy 100%-osan biztos módszer jelenleg nem létezik, ezért csupán a fertőzés kockázata csökkenthető. Egyes adatok szerint ma minden ötödik partnercserére jut egy HPV-fertőzés. Értelemszerűen, ha ezek számát csökkentjük, kevesebb veszélynek tesszük ki magunkat, illetve jelenlegi és jövendőbeli partnereinket.

 

Védőoltás a HPV ellen

 

A Human Papilloma Vírusok (HPV) okozta megbetegedések megelőzésére ma már két készítmény is rendelkezésre áll. Az első oltóanyag a humán papillomavírus két típusának (16-os és 18-as) tisztított fehérjéit tartalmazza. Az oltás a magas kockázatú HPV okozta méhnyakrák, méhnyakrák megelőző állapot és perzisztáló fertőzés megelőzésére szolgál 10 éves kortól. Az oltási sorozat 3 részoltásból áll, 0,5 ml/adag, az első és a második között egy, a második és a harmadik között öt hónap időt kell hagyni.

 

A másik oltóanyag a humán papillomavírus 4 típusának (6-os, 11-es, 16-os, 18-as) tisztított fehérjéit tartalmazó vakcina. Az oltás javasolt a méhnyaknak vagy a külső női nemi szerveknek a fent említett HPV típusok által okozott nagyfokú diszpláziája, a méhnyakrák és a nemi szerveken kialakuló szemölcsök ellen. A teljes immunizálás 3 részoltásból áll (0,5 ml/adag), az első és második oltás között 2 hónapos, a második és harmadik dózis beadása között 4 hónapos intervallumot kell tartani. Mindkét vakcinát az Európai Unióban törzskönyvezték. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlása szerint a 9-15 éves korú lányok tartoznak a HPV vakcináció elsődleges célcsoportjába. A vakcina a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. A védőoltás beadása előtt HPV szűrővizsgálat nem szükséges. A vakcinák a már kialakult betegség terápiájára nem alkalmasak, és a védőoltás a rendszeres méhnyakrákszűrést sem helyettesíti.

 

Az oltásokat egyelőre a társadalombiztosítás nem finanszírozza, a három részoltás ára összesen meghaladja a 90 ezer forintot, de a jelentősége igen nagy, mert megelőzhető vele a méhnyakrák, a nők egyik leggyakoribb rosszindulatú betegsége. A szakemberek tervezik az oltási rendszer továbbfejlesztését, ebben a HPV-vírus elleni oltásnak a kötelező védőoltások közé való beemelését, legalább a lányok számára.

 

Forrás: http://www.vital.hu/themes/sick/born-hpv.htm?page=0%2C0