A legfinomabb rákellenes italok: 7 erős antioxidáns

A májustól érő friss zöldségek, gyümölcsök mindig jóval több vitamint és más antioxidáns hatású, rákellenes vegyületet tartalmaznak, mint a télen kapható importált vagy üvegházi növények. Ismerd meg azokat az italokat, melyeket érdemes tavasszal fogyasztanod a szabadgyökök ellen!

Sárgarépát egész évben vásárolhatsz, de májustól frisset fogyaszthatsz. Legnagyobb értékét magas béta-karotin-tartalma jelenti, de a zöldség más karotinokban is bővelkedik. Ezek a növényi festékanyagok jelentős antioxidáns potenciállal rendelkeznek, érdemes tehát a sárgarépát nyersen, illetve frissen készült zöldséglé formájában is fogyasztanod.

A málnában található antocianinok olyan antioxidáns növényi festékanyagok, melyek semlegesítik a káros szabadgyököket. Ellágsav-tartalmából adódóan pedig a bogyós gyümölcs számos rákkeltő anyaggal felveszi a harcot. Május-júniusban érdemes tehát friss málnalevet, illetve málnaturmixot innod, ha védeni akarod az egészséged.

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja, amely véd a rákkeltő szabadgyökökkel szemben. A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, ezért májustól érdemes friss paradicsomból készítened paradicsomlevet. Tudj meg többet a növényről!

Májustól már új céklát fogyaszthatsz. A növény vörös festékanyaga, az antioxidáns tulajdonságú betacián tumorellenes hatású. Kutatások szerint a céklalé fokozza a sportolók teljesítményét, javítja az idősek fizikai állapotát.

A májusban érő feketeribizli antioxidáns hatásait érdemes kihasználnod. Amellett, hogy jóval több immunerősítő hatású C-vitamint tartalmaz, mint a citrusfélék, a benne lévő antocianin - mely sötét színét adja - véd a sejtkárosító szabadgyökökkel szemben.

A zöld teát télen melegen, jobb időben langyosan érdemes fogyasztanod. Gyógyhatását elsősorban a benne lévő polifenoloknak köszönheti. Ez az antioxidáns egyfelől hatékony a daganatos betegségek kialakulása ellen, másfelől a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében játszik jelentős szerepet. Tudj meg többet róla!

Egy pohár vörösbor bármelyik évszakban jól jöhet a vacsorához. A benne lévő resveratrol nevű antioxidánsnak köszönhetően védelmet biztosít az olyan veszélyes karcinogén anyagokkal szemben is, mint a benzopyren. Tudj meg többet a vörösbor egészségvédő hatásairól!

Forrás: Femina - femina.hu, Horváth Eszter