A legfontosabb gyógygombák: Kínai hernyógomba

Évezredek óta, meghatározó részei a gyógygombák a távol-keleti gyógyászatnak. Ezt a tudást ma már a nyugati medicina is elismeri, nem véletlen, hogy Európában is egyre nagyobb a gyógygombák népszerűsége. Márcsak ezért is érdemes megismerkedni velük.

 

Keleten, a gyógygombákat egyenesen az istenek eledelének tekintették, a reishi, a shiitake és a maitakegyógyhatásait már az i.e. III. százban feljegyezték. Ezek a gombák igen értékesek voltak, és nemcsak a szó átvitt értelmében: volt idő, amikor aranyárban fizettek értük.

 

Mielőtt végigvennék a legfontosabb gyógygombák hatásait, egy fontos szabályt rögzítsünk: nyers gombát kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk, ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztjuk, és nézzünk utána, honnan származik a készítményben használt alapanyag. A gyógygombák ugyanis, szinte szivacsként szívják magukba a környezetükben lévő anyagokat, ezért fontos, hogy termőhelyük ne legyen szennyezett. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a feldolgozásuk, szállításuk, tárolásuk is megfelelő módon történt, máskülönben veszíthetnek hatékonyságukból. Táplálékkiegészítők esetén kizárólag a prémium minőségű termékek közül válasszunk.

Kínai hernyógomba (Cordycepssinensis): jelentősen javítja a szervezet ellenálló képességét, hozzájárul a szervezet megfelelő oxigénellátásához. Valódi szuperélelmiszer, bővelkedik B-, E- és K-vitaminban, valamint foszforban, cinkben, magnéziumban és vasban. Egyedi összetevője a cordycepin, amely támogatja a petefészek működését, ezért kifejezetten jó hatással van a termékenységre, nőknél enyhíti a változó korral járó tüneteket. Segítségével megelőzhetőek, vagy lassíthatóak a szervezet degeneratív megbetegedési. Óvja a DNS szerkezetét, gátolhatja a rákos sejtek elburjánzását, ezért a daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére is alkalmazzák. A hernyógomba megemeli a vér HDL koleszterinszintjét, ezáltal megelőzi a plakkok megtapadását az érfalakon. Ily módon csökkenti az olyan szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának lehetőségét, mint az agyvérzés, az érszűkület, a magas vérnyomás vagy a szívinfarktus.

 

Források: Dr Márkus Barbara, természetgyógyász, lélekterapeuta

http://www.eletmod-magazin.com/gyogygombak/gyogygombak


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/