A legfontosabb gyógygombák: Mandulagomba

Évezredek óta, meghatározó részei a gyógygombák a távol-keleti gyógyászatnak. Ezt a tudást ma már a nyugati medicina is elismeri, nem véletlen, hogy Európában is egyre nagyobb a gyógygombák népszerűsége. Márcsak ezért is érdemes megismerkedni velük.

 

Keleten, a gyógygombákat egyenesen az istenek eledelének tekintették, a reishi, a shiitake és a maitakegyógyhatásait már az i.e. III. százban feljegyezték. Ezek a gombák igen értékesek voltak, és nemcsak a szó átvitt értelmében: volt idő, amikor aranyárban fizettek értük.

 

Mielőtt végigvennék a legfontosabb gyógygombák hatásait, egy fontos szabályt rögzítsünk: nyers gombát kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk, ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztjuk, és nézzünk utána, honnan származik a készítményben használt alapanyag. A gyógygombák ugyanis, szinte szivacsként szívják magukba a környezetükben lévő anyagokat, ezért fontos, hogy termőhelyük ne legyen szennyezett. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a feldolgozásuk, szállításuk, tárolásuk is megfelelő módon történt, máskülönben veszíthetnek hatékonyságukból. Táplálékkiegészítők esetén kizárólag a prémium minőségű termékek közül válasszunk.

 

Mandulagomba (Agaricusblazeimurill): nagy mennyiségben tartalmazpebiotikus tulajdonságú béta-glükánt, ami erősíti az immunrendszert, valamint fogyasztásával fenntartható, illetve visszaállítható a bélflóra egyensúlya. A mandulagomba hozzájárulhat az autoimmun megbetegedések megelőzéséhez, vagy a már meglévő kórok tüneteinek csökkentéséhez, sikerrel alkalmazható Parkinson- és Alzheimer-kór esetén. Pozitívan befolyásolja a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy működését, mérsékli a kemoterápia mellékhatásait. Ez annak is köszönhető, hogy gazdag antioxidánsokban, magnéziumban, káliumban, B-vitaminokban, E- és D-vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban, poliszacharidokban. Kiváló méregtelenítő, óvja a májat, a lépet, vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért fogyasztása a járványokkal teli téli időszakban kifejezetten ajánlott. Stimulálja a makrofágok és monociták termelődését, ami a rák megelőzésében és terápiájában lehet segítségünkre.

 

Források: Dr Márkus Barbara, természetgyógyász, lélekterapeuta

http://www.eletmod-magazin.com/gyogygombak/gyogygombak


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/