A legfontosabb gyógygombák: Reishi

Évezredek óta meghatározó részei a gyógygombák a távol-keleti gyógyászatnak. Ezt a tudást ma már a nyugati medicina is elismeri, nem véletlen, hogy Európában is egyre nagyobb a gyógygombák népszerűsége. Márcsak ezért is érdemes megismerkedni velük.

 

Keleten, a gyógygombákat egyenesen az istenek eledelének tekintették, a reishi, a shiitake és a maitakegyógyhatásait már az i.e. III. százban feljegyezték. Ezek a gombák igen értékesek voltak, és nemcsak a szó átvitt értelmében: volt idő, amikor aranyárban fizettek értük.

 

Mielőtt végigvennék a legfontosabb gyógygombák hatásait, egy fontos szabályt rögzítsünk: nyers gombát kizárólag ellenőrzött forrásból vásároljunk, ha táplálékkiegészítő formájában fogyasztjuk, és nézzünk utána, honnan származik a készítményben használt alapanyag. A gyógygombák ugyanis, szinte szivacsként szívják magukba a környezetükben lévő anyagokat, ezért fontos, hogy termőhelyük ne legyen szennyezett. Arról is bizonyosodjunk meg, hogy a feldolgozásuk, szállításuk, tárolásuk is megfelelő módon történt, máskülönben veszíthetnek hatékonyságukból. Táplálékkiegészítők esetén kizárólag a prémium minőségű termékek közül válasszunk.

 

Reishi(Ganodermalucidum, pecsétviaszgomba): Kínában a hallhatatlanság gombájának, vagy agyógygombák királyának nevezik, a szerencse és az egészség szimbólumaként tartják számon. Regenerálja a szervezet sérült szöveteit, kiváló immunerősítő, fogyasztásával rendkívüli energiához juthatunk. Gyógyhatásait a benne található, antioxidáns, poliszacharidoknak és glikoproteineknekköszönheti, enyhíti az influenza, a megfázás, az asztma és az allergiák tüneteit, csökkentheti a magas vérnyomást. Hatékony méregtelenítő, ezzel hozzájárul a különféle szervek –máj, vese, tüdő– megtisztításához. Elősegíti a vér megfelelő oxigénellátását, ezért sejtszinten javítja a szervezet egészségét, felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben. Áldásos hatása külsőnkön is megnyilvánul: fogyasztásával csökkennek a ráncok, a bőr üdébbé válik, eltűnnek a nem kívánt kiütések, pattanások. Hosszú távon alkalmazva enyhíti a klimaxszal járó kellemetlen mellékhatásokat, szabályozza a menstruációt, és elismert potencianövelő. Tanulmányok szerint csökkenti az idegességet, a szorongást, és a depressziót.

 

Források: Dr Márkus Barbara, természetgyógyász, lélekterapeuta

http://www.eletmod-magazin.com/gyogygombak/gyogygombak


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249912/