A lentinán hatásai: hogyan segít az antioxidáns lentinán?

A lentinán, amely a shiitake gyógygomba legfontosabb összetevője, rendkívül erős, természetes antioxidáns és immunerősítő, csökkenti az LDL koleszterin szintjét, rák- és HPV (Humán Papillóma Vírus) ellenes hatásait is bizonyították – és ez csak néhány, a jótékony tulajdonságai közül. Természetesen nem csodaszer, azonban a lentinán rendszeres fogyasztásával nagyon sokat tehetünk egészségünk visszaszerzése és megőrzése érdekében.

Első hallásra valamilyen távoli, elérhetetlen hatóanyagnak tűnhet, azonban a sajnos még mindig nem eléggé közismert lentinán bárki számára elérhető. Bejuttathatjuk a szervezetünkbe a nyers shiitake gyógygomba fogyasztásával, ha viszont kúraszerűen, valamilyen konkrét panasz kiegészítő kezelésére vagy megelőzésére alkalmaznánk, a lentinánt koncentrált formában tartalmazó táplálék kiegészítőket válasszuk. Ezek további előnye, hogy egyszerűen bevehetők, nem a kapszulákat nem éri hőhatás – mint például a shiitake főzése, sütése vagy akár fagyasztása közben –, ami a csökkentené a vegyület hatékonyságát. A lentinán gyógyhatásai sokrétűek, legfontosabb tulajdonsága kimagasló immunerősítő és rákellenes képessége. Sokan a lentinánt tartják a rák leghatékonyabb természetes ellenszerének.

 

Shiitake és lentinán

 

A lentinán a béta-glükánok közé tartozó poliszacharid, amelyet a shiitake gomba sejtfalából vonnak ki. Ennek köszönheti gyógyhatásainak többségét a shiitake gomba, melyet a távol-keleti országokban évezredek óta használnak a vitalitás javítására, a teljesítmény és a szervezet ellenálló képességének növeléséra, illetve a rákos megbetegedések kezelésére. A shiitake egészségvédő hatásait tudományosan is sikerült bizonyítani, a lentinán Japánban és Kínában gyógyszer, amit a rákos betegek kezelésekor használnak.

 

A lentinán gyógyhatásai

 

Rendkívül hatékony antioxidáns, ami egyben azt is jelenti, hogy semlegesítheti a gyulladások, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát növelő, valamint a sejtek és így a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket. Mivel kiemelkedő immunerősítő hatása mellett képes elpusztítani a vírusok, káros gombák és baktériumok jelentős részét, a lentinán számos fertőző betegség kezeléséhez is hozzájárulhat. Éppen ezért használható jól például a megfázás és az influenza megelőzésére, valamint a betegségek gyógyítására. Utóbbira többek között a berlini Robert Koch Intézet tudósai találtak bizonyítékokat. Igazi különlegességnek számít, hogy az antibiotikum rezisztens Staphylococcus aureus baktérium. Rendkívül veszélyes, a bőrön tenyésző úgynevezett szuperbaktériumról van szó, ami a véráramba kerülve gyulladásokat okoz, megtámadja a szívet és a tüdőt, ami könnyen végzetes lehet. A lentinán ráadásul olyan ellenálló, nehezen legyőzhető vírusok ellen is hatékony mint a HPV és a HIV. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket okozó LDL koleszterin szintjét, ugyanakkor növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét. Fokozza az inzulin termelődését, valamint lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal a cukorbetegek számára – természetesen a kezelőorvossal egyeztetve – kifejezetten hasznos a fogyasztása. A Kobe Egyetem kutatói kimutatták, hogy a lentinán csillapíthatja a nehezen kezelhető bélgyulladásokat.

 

Méregtelenítés és fogyókúra

 

Ha kúraszerűen fogyasztjuk a lentinánt, a feles kilóktól is hamarabb megszabadulhatunk. Ennek oka, hogy elveszi, de legalábbis mérsékli az éhséget, ezen kívül hozzájárul a felesleges víz eltávolításához. Ezáltal a vesék méregtelenítéséhez is hozzájárul.

 

Rákellenes hatás

 

Már a fentiek alapján is nyugodtan kijelenthető, hogy a lentinán egészségünk megőrzésének egyik fontos segítője, amit a megelőzés érdekében érdemes rendszeresen fogyasztani. Igazi hírnevét mégsem a már felsorolt tulajdonságaival érdemelte ki: a lentinán ugyanis bizonyítottan egyike a leghatásosabb rákellenes, természetes vegyületeknek. Az ezzel kapcsolatos kutatásokat elsősorban a magyar Fachet József professzornak és a japán Goro Chihara professzornak köszönhetjük. A lentinán többféleképpen veszi fel a harcot a rákkal szemben: gátolja a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált (apoptózis) idéz elő, fokozza a natural killer (ölősejtek), valamint a nyirokrendszerben található és az immunválaszban fontos szerepet kapó T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát. Ezek a sejtek a daganatos sejtek mellett a káros baktériumokat, vírusokat is elpusztítják. A lentinánt elsősorban a vastagbélrák, a végbélrák, a méhnyakrák, a májrák, az emlőrák és a tüdőrák esetén lehet segítségünkre. A japán Nemzeti Rákkutató Központ kutatói egy négy évig tartó követéses vizsgálat eredményét tették közzé. E szerint a lentinán immunmodulátorként különösen a gyomor és a kolorektális rákok kezelésében, illetve az áttétek kialakulásának megakadályozásában kaphat szerepet. Áttétes prosztatarákos betegeknek adtak lentinánt a Saitama Cancer Center munkatársai, akik megállapították, hogy a kivonat növelte a kemoterápia hatékonyságát.

 

Tudtad?                 

 

A lentinánhoz hasonló hatású poliszacharidot tartalmaz a pecsétviaszgomba.

 

Hivatkozások:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118391/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23630633

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428370

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7012047

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664515/

http://www.jbc.org/content/286/36/31194.full

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3202617/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3632531/

http://ar.iiarjournals.org/content/29/7/2611.full

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.2910260612/abstract

http://www.publicpriorart.org/xml/20/1/1/6232/572/20.1.1.6232.572.xml

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319150

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/lentinan

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8128920

Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/lentinan-gyogyhatasai