A méhnyakrák tünetei - vannak-e korai figyelmeztető jelek?

A méhnyakrák tünetei jelentősen eltérnek a betegség korai és késői stádiumában. Korai stádiumban a méhnyakrák teljesen tünetmentes lehet, illetve előfordulhat hüvelyi vérzés, folyás vagy fájdalom. A késői stádiumú méhnyakrák tünetei ezzel szemben már sokkal jellegzetesebbek.

 

A méhnyakrák korai felismerésében komoly problémát jelent, hogy a betegség jellemzően nem okoz észrevehető tüneteket egészen addig, amíg a daganat előrehaladottabb stádiumba nem kerül. A méhnyakrák kialakulása azonban 10-20 évig is eltarthat, így a tünetek általában már csak későn jelentkeznek.

 

A méhnyakrák korai felismerésének szinte egyetlen lehetősége emiatt az, ha rendszeresen - lehetőleg évente - méhnyakrák szűrésen veszünk részt.

 

A méhnyakrák korai tünetei

Néhány korai tünet azért akad, amely méhnyakrákra utalhat. Ezek az alábbiak:

 

Szokatlan vérzés

A méhnyakrák legelső észrevehető tünete a legtöbb esetben a hüvelyi eredetű vérzés. Ez gyakran nem is magától, hanem a nemi aktust követően jelentkezik.

 

Ha a vérzések maguktól, és nem a menstruáció ideje alatt jelentkeznek, az ugyancsak szokatlannak tekinthető, ezért érdemes nőgyógyászhoz fordulni a problémával.

 

A vérzések előfordulhatnak a menopauzát követően is, amikor már megszűntek a menstruációs ciklusok. Ezzel ugyancsak érdemes orvoshoz fordulni.

 

Egyéb tünetek

A méhnyakrák egyik további, korai tünete lehet, ha a hüvelyben, illetve a hüvely körül fájdalmat érzünk a szexuális aktust követően.

 

Kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás is jelentkezhet, illetve fájdalomérzet a vizelet ürítése közben.

 

Az előrehaladott méhnyakrák tünetei

A méhnyakrák ekkor már nem korai, hanem előrehaladottabb stádiumban van, ami azt jelenti, hogy a daganat átterjedőben van az egyéb szervekre és szövettípusokra is. Gyakori például, hogy a daganat beszűri a méhnyak izomállományát. Ekkor már az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:

 

  • székrekedés, szorulás
  • véres vizelet ürítése
  • inkontinencia, vagyis vizelet visszatartási nehézségek
  • csontfájdalom
  • az egyik láb bedagadása
  • az egyik vagy mindkét vese duzzanata, amelynek oka a vizelet kóros felgyülemlése
  • a vesék imént leírt károsodása erős deréktáji vagy hátfájdalomhoz is vezethet
  • étvágy- és testsúlycsökkenés
  • fáradtságérzet és energiahiány

 

Utalhatnak-e más betegségre is a fenti tünetek?

Természetesen igen. A hüvelyi eredetű vérzés például nagyon általános tünet, és korántsem csak a méhnyakrákra jellemző. Mivel azonban - a szintén általános hüvelyi folyás és hüvelyi fájdalom mellett - ez a méhnyakrák egyetlen jellegzetes korai tünete, mindenképp ki kell vizsgáltatni az okát.

 

Forrás: daganatok.hu