A mióma kialakulása

Az egyik leggyakoribb női betegség a mióma. Lehet, hogy észre sem veszed.

A méhben kialakuló, nem rosszindulatú daganattípus tünetek nélkül is kialakulhat, ám sok esetben kellemetlen jeleit tapasztalod. A nők 20–25 százalékánál felfedezhető, ám az orvosi vélemények szerint ennél sokkal nagyobb számban fordul elő. Mivel gyakran nincsenek ráutaló jelek, a betegek egy része nem is tud a létezésükről.

 

Tojástól a dinnyéig

 

A mióma a női méhben vagy annak falán fejlődő daganat, amely azonban nem rákos elváltozás. Rendszerint a termékeny életkorban fordul elő. Gyakori jelenség, hogy nem önálló szövetszaporulatról van szó, hanem több göb is kialakul. Néhány milliméterestől a tojásnagyságon át akár egy kisebb dinnye méretéig is megnőhetnek.

 

A háttérben öröklött hajlam is meghúzódhat. Érdemes utánajárnod, hogy édesanyádnál vagy távolabbi nőrokonaidnál előfordult-e ez a probléma. Leginkább akkor gyanakodhatsz a jelenlétére, ha fájdalommal kísért, erőteljes menstruációs vérzést vagy a menzeszek között pecsételő vérzést tapasztalsz. Egyéb tüneteket akkor okoz, ha elhelyezkedése vagy mérete miatt más szerveket is nyom. Mivel tekintélyes nagyságúra is növekedhet, megváltoztathatja a méh elhelyezkedését és formáját.

 

A miómából nem alakul ki rosszindulatú szövetburjánzás, de a kísérő panaszok miatt fontos, hogy kikérd orvosod véleményét a kezelésről.

 

Változatos elhelyezkedés

 

A miómák többféle csoportra oszthatók annak tükrében, hogy a méh mely részén fejlődnek ki.

 

Ha a méhfalon belül jelenik meg a jóindulatú daganat, akkor jelenlétét csak abban az esetben észleled, ha nagy méretet ölt.

 

A méh külső falán is növekedésnek indulhat mióma, mely akár kis, nyélszerű képződménnyel kapcsolódhat a méhfalhoz. Fejlődése során más szerveket is elérhet és befolyásolhatja működésüket. Ez esetben eltávolítása feltétlenül szükséges.

 

A méhnyálkahártya alatt megbújó göb vezet a leggyakrabban menstruációs zavarokhoz, fájdalomhoz, medence környéki görcsökhöz. A méhnyakon vagy a méhet körülvevő szövetekben is fejlődhet mióma. Az utóbbi két megjelenés azonban csak az esetek öt százalékára jellemző, általában az első két típus figyelhető meg.

 

Kibillent hormonok

 

A mióma kialakulásának pontos oka még nem egyértelmű, abban azonban a kutatási eredmények megegyeznek, hogy a hormonok tehetők leginkább felelőssé a megjelenéséért.

 

Ennek a daganattípusnak a növekedését jelentősen elősegíti a női nemi hormon, az ösztrogén emelkedett szintje. Nem véletlen, hogy leggyakrabban a termékeny korú nők körében fordul elő. A várandósság alatt a már meglévő mióma tovább növelheti méretét, hiszen ilyenkor megváltozik a hormontermelődés a szervezetben.

 

Az ösztrogén hatása azzal magyarázható, hogy a hormon serkenti egyes növekedési faktorok termelődését a szervezetben. Emellett előfordulhat, hogy az ösztrogént érzékelő receptorok érzékenyebben reagálnak a hormon jelenlétére.

 

A menopauzához közeledve szintén emelkedik az esély a mióma kialakulására, majd a menstruáció végleges megszűnését követően csak ritka esetben jelenik meg új szövetburjánzás és a korábban kifejlődött miómák mérete is c

 

Forrás: http://www.otvenentul.hu/mioma/72425