A veserák terápiája

Az időben felfedezett és teljes egészében eltávolított vesedaganat még gyógyítható lehet, az áttétes betegséggel azonban már más a helyzet. Mitől függ a veseeltávolító műtét eredményessége és a betegség prognózisa?

 

A veserák eredménnyel kecsegtető kezelése a daganatos vese sebészi eltávolítása. Ennek lehetőségeit és eredményességét a daganat nagysága, kiterjedése, szomszédos szövetekre való esetleges ráterjedése határozza meg. Az időben felfedezett és teljes egészében eltávolított vesedaganat meggyógyítható. Viszont tudni kell azt is, hogy a vesedaganat akár 15 év panaszmentesség után is kiújulhat, például a tüdőben vagy az agyban adva áttétet. A szervi áttétet adó vesedaganat nem gyógyítható, a túlélés viszont a modern gyógyszeres terápiáknak köszönhetően jelentősen növelhető.

 

A műtét eredményessége és a betegség prognózisa nagymértékben attól függ, hogy a műtét idején a daganat milyen stádiumban volt. Ha nem törte még át a vesetokot és nem tört be a vesemedencébe, és kimutatható áttéteket sem képezett a műtét idején, a prognózis viszonylag jó, az 5 éves túlélés 85%-os. Ismételten hangsúlyozni kell azonban, hogy a veserákra jellemző a kiszámíthatatlan kórlefolyás. A daganatos vese eltávolítását követően esetenként még a meglévő áttétek spontán visszafejlődése is előfordul. Jó általános állapotú betegeken egy-egy izolált agyi vagy tüdőmetasztázis jelenléte mellett is - a jelenlegi ajánlás szerint - a vese műtéti eltávolítása a kezelési standard. Ez a beavatkozás a vizsgálatok eredményei szerint növeli az átlagos túlélési időt. Kiújulás azonban bármikor bekövetkezhet.

 

A veserák kezelésében a sugár- és kemoterápiának kisebb szerepe van. Sugárterápiát elsősorban nem operálható csont, vagy agyi áttétek esetében, vagy a helyileg kiújult daganatos sejttömeg elpusztítására alkalmaznak. Veserákban igazán hatásos kemoterápiás kezelés még nem ismert. Többnyire több daganatgátló szer kombinált alkalmazásával próbálkoznak, áttétes daganatok kezelésére pedig hormonhatású készítményeket, elsősorban progeszteron-tartalmú és -hatású készítményeket alkalmaznak.

 

A nyolcvanas években elterjedt immunterápiás eljárásokat ma már csak csökkenő mértékben alkalmazzák.  Az interleukint (IL-2) már nem, az interferont (IFN) pedig csak jó prognózisú daganatok esetén alkalmazzák, mert ekkor várható a legjobb terápiás válasz.

 

A célzott biológiai terápiák az utóbbi időkben a vesedaganatok kezelésében is tért hódítottak. A kemoterápiával szemben ezek a készítmények kizárólag (célzottan) a daganatos sejteket veszik célba. A receptorgátláson, vagy egyes jelmolekulák megkötésén alapuló készítményeket kombinációban, illetve egymás után alkalmazva a szervezet megtanítható arra, hogy együtt éljen a daganattal, vagyis a progressziómentes túlélés jelentősen megnövelhető. A sunitinib hatóanyagú, az érújdonképződés gátlásán keresztül ható tabletta ma már első- és másodvonalbeli kezelésként is alkalmazható. A gyógyszer hatására a daganat érrendszere visszafejlődik, ami a primer daganat vagy az áttét méretének csökkenését vonja maga után. Vesedaganatok kezelésére jelenleg klinikai vizsgálatok keretében érhető el a daganatsejtek által termelt epiteliális növekedési faktor (VEGF-faktor) gátlásán alapuló bevacizumab hatóanyagú intravénás készítmény, melyet már hazánkban is alkalmaznak a tüdő-, az emlő- és a vastag- ill. végbélrákok kezelésében.

 

Egy további lehetőség a daganatos sejt és az ér belső borítását (endothel) osztódását egyetlen molekula szintjén blokkoló sorafenib hatóanyagú tabletta, melyet elsősorban interferon kezelés után alkalmaznak, szintén törzskönyvezett és OEP támogatással elérhető a magyarországi betegek számára. Egy másik, hasonló hatóanyagú készítménnyel jelenleg klinikai vizsgálatok folynak, egyedi méltányossági kérelemmel már ez is elérhető.

 

A célzott gyógyszerek a vér-agy gáton keresztül képesek eljutni az agyba is, így ott is gátolják az áttétek kialakulását. Az esetenként ugyancsak súlyos mellékhatással járó készítmények a megfelelő adagban alkalmazva képesek viszonylag jó életminőség mellett a túlélés jelentős meghosszabbítására. Mellékhatásként például magasvérnyomás alakulhat ki, bőrkiütések jelentkezhetnek, de előfordul az ún. kéz-láb szindróma is. Ebben az esetben a végtagok megvastagszanak, kipirosodnak és fájdalmassá válnak. Ezen célzott készítmények szedése alatt szükség van a vércukorszint és a vérzsírok szintjének rendszeres ellenőrzésére is. Ha a mellékhatások jelentős mértékben befolyásolják az életminőséget, a célzott daganatterápiás készítmény adagjának csökkentésével szükséges megtalálni azt a még tolerálható gyógyszermennyiséget, amely képes biológiai hatását kifejteni.

 

A veserák összeállítás tartalma:

 

Hírek, háttéranyagok:

 

Forrás: http://daganatok.hu/veserak/a-veserak-terapiaja