AHCC – az immunerősítő Shiitake gombakivonat #1

Neve a legfontosabb élőhelyére utaló japán “shii” (tölgyfa) és a “take” (gomba) szavak összetétele, ennek ellenére a shiitake nem csak a gesztenyefákat kedveli: spórái előszeretettel szaporodnak bükk-, gesztenye- és szederfák törzsein, illetve ezek korhadékain.

 

A shiitake gombát gyakran hívják “forest mushroom”-nak, azaz erdei gombának, vagy “black forest mushroom”-nak, vagyis fekete erdei gombának. A kínaiak is előszeretettel becézgetik, termőterülettől függően „Shaingugu” (illatos gomba) vagy „HuaGu o QuaGu” (fehér virágú gomba) a megnevezése.

Elsősorban a hűvös, árnyékos helyeket kedveli, főként friss vizek közelében jelenik meg nagyobb számban. Rendkívül gazdag tápanyagokban és különböző egészségvédő összetevőkben, így az élethez fontos esszenciális aminosavakban, ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz és cink), B-vitaminokban, ergoszterinben – a D-vitamin előanyaga – és antioxidánsokban.

Mindennek köszönhetően a shiitake gomba egyike a leghatékonyabb természetes immunerősítőknek, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai a gyógygombák között is kimagaslóak. A shiitake gomba elsősorban Japánban és Kínában elterjedt, azonban az utóbbi években világszerte egyre többen használják ki jótékony hatásait, ráadásul élelmiszerként is népszerű, Ázsiában gyógyhatása mellett, élvezeti értéke miatt fogyasztják. Mivel a legtöbb gombafajtától eltérően nincsen kesernyés íze, a shiitake gomba az étkezések során főként a hús pótlására használható.

A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, hiszen rendkívül alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav (lizin, arginin, metionin, fenilalanin) van benne, mint a húsban.

Amellett, hogy magas az A- és C-vitamin tartalma, melyek nagyszerű antioxidánsok, a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb ergothioneine anyagot is, amit a szervezet maga nem képes termelni, így csak a táplálkozással vihetjük be a szervezetünkbe. Az ergothioneine a természetben előforduló aminosav féle. Viszonylag kevés élő szervezet tud ergothioneine-t gyártani, leginkább különböző gombafélék (pl. az ergot gomba, amiről a nevét is kapta az összetevő). Ez az összetevő kiváló antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

 

Elpusztítja a káros mikroorganizmusokat

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a shiitake gomba rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Ez főleg egy nemrégiben izolált összetevőjének, a lentinannak – egyszerű cukrokból képzett béta-glükán, melynek különösen nagy a molekulasúlya − a jelenlétével magyarázható. Hatékonyan stimulálja a makrofágokat, a T-limfocitákat –immunsejtek−, és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat, illetve a sérült sejteket. A Complementary Therapies in Clinical Practice szaklapban megjelent tanulmánya szerint, a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat, antimikrobiális hatása révén, a szervezetbe jutó különféle káros mikroorganizmusokat –penész- és élesztőgombák, vírusok, baktériumok− csaknem 85%-át képes megsemmisíteni.

 

A shiitake gomba jótékony élettani hatásai:

  • Csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezáltal óv a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben
  • Óvja a májat, mivel elősegíti a hepatitisz B-ért felelős vírusok elleni antitestek képződését
  • Képes sikeresen felvenni a harcot a szervezetben elszaporodott Candida albicans gomba okozta fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben
  • Prebiotikus hatással bír, azaz elősegíti a bélflórát felépítő hasznos baktériumok a szaporodását
  • Segíti a D2-vitamin termelődését
  • Erősíti az immunrendszert, segít legyőzni a káros baktériumokat, vírusokat és gombákat
  • Csíraölő, megakadályozza a fogakon a plakkok képződését okozó streptococcus baktériumtörzsek elszaporodását, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát
  • A gombából kivont AHCC képes megsemmisíteni a human papilloma vírust (HPV)

Bár még folynak a kutatások, az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását, főként a vastagbél-, a gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható. A kemoterápiák alatt jelentősen csökkenti a kezelés okozta kellemetlen mellékhatásokat.

Japánban a shiitake gombából kinyert, az immunrendszert erősítő lentinánt hivatalosan is gyógyszerként használják. Mivel többek között a benne található szelénnek köszönhetően gátolja, sőt bizonyos esetekben visszafordíthatja a daganat növekedését, sikerrel használják a rákos megbetegedések, különösen a gyomorrák és a tüdőrák gyógyításában

 

Forrás: ZEO mánia