AHCC – az immunerősítő Shiitake gombakivonat #2

Immunerősítő hatását úgy fejti ki, hogy aktiválja a makrofágokat, a T-limfocitákat és az NK (Natural Killer) sejteket, azaz azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik és elpusztítják a szervezetre fenyegetést jelentő kórokozókat, valamint a mutáns vagy betegséget okozó (rákos)sejteket – utóbbi tulajdonsága segít megakadályozni a rosszindulatú daganatok kialakulását.

 

További gyógyhatásai

A shiitake gomba képes felvenni a harcot az antibiotikumokkal szemben rezisztens, a szívet és a tüdőt megtámadó Staphylococcus aureus baktériummal, a Candida albicansgombával, valamint a HIV, a humán papilloma és a hepatitis B vírusokkal szemben, ahogyan a bélparaziták elpusztításában is hasznát vehetjük.

Antimikrobiális hatását már a szájüregben kifejti: gyakori fogyasztásával akadályozható a fogszuvasodás és a dentális plakk kialakulása. A shiitake gomba emellett enyhítheti a mentális és a fizikai fáradtságot, kiemelkedő hatékonyságot mutat a baktérium- és a vírusfertőzésekkel szemben: blokkolja a kórokozók aktivitását, többek között támogatja a szezonális fertőzések megelőzését és kezelését. Kiválóan alkalmazható a magas vérnyomás és az LDL (rossz) koleszterin szintjének csökkentésére – ebben is kiemelkedő szerepet kap a lentinán –, ezáltal a shiitake gomba segít megelőzni az érelmeszesedést, illetve a különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Hatóanyagai óvják a májat, javítják az emésztést, ráadásul egyes összetevői egyben probiotikumok, így a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és visszaállításában is közreműködnek. Túladagolása esetén emésztési zavarok és dermatitisz jelentkezhet, ezek a ritkán előforduló tünetek azonban a shiitake fogyasztásának felfüggesztését követően elmúlnak.

 

Tudományos vizsgálati eredmények

A shiitake gomba napi fogyasztásának immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a University of Florida és a brazil Federal University of Jequitinhonha and Mucuri Valleys szakemberei. Ötvenkét egészséges, 21-41 éves férfinak és nőnek, 4 heten át, napi 5 vagy 10 gramm shiitake gombát adtak, majd a kúra végén ellenőrizték az alanyok immunrendszerének működését. Kiderült, hogy a kiindulási állapothoz képest, a shiitake gombának köszönhetően jelentősen javult az antigéneket (patogének) elpusztító effektor sejtek hatékonysága és ezáltal az – emésztőrendszeri – immunválasz, csökkent a gyulladást jelző C-reaktív fehérje mennyisége, valamint nőtt az immunsejtek száma. A shiitake gomba rákellenes tulajdonságát igazolja a University of Arkansas tanulmánya. Ebből kiderül, hogy a gomba kivonata beindítja a programozott sejthalált az emberi emlő- és plazmasejtes daganatok esetében.

 

Hatóanyagai:

Alanine, alumínium, aminosav, arginin, aszparaginsav, fenilalanin, foszfor, glicin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kén, klór, leucin, lizin, magnézium, metionin, nátrium, palmitinsav, prolin, szerin, szilícium, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas.

 

Benne található vitaminok:

B1, B2, B3, C, D, E

 

Fogyasztása ajánlott az alábbi egészségügyi problémák esetén:

 • Bélflóra egyensúlyának megőrzése és helyreállítása
 • Candida Albicans gomba
 • Fogszuvasodás
 • Hepatitis B
 • HIV-fertőzés
 • HPV-fertőzés
 • Immunerősítés
 • Magas LDL koleszterinszint
 • Magas vérnyomás
 • Májerősítés
 • Parazitafertőzés
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedések kiegészítő kezelése
 • Szájüregi problémák
 • Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és kezelése

 

Forrás: ZEO mánia