Alattomos betegség: figyelj a jelekre!

Csendben támad, és egyre veszélyesebbé válhat. Vedd észre időben a krónikus tüdőbetegség, a COPD kezdeti tüneteit!

Ártatlan megfázásra, allergiára gyanakszol, és könnyedén átsiklasz a tünetek felett. Abban bízol, rövidesen elmúlik a köhögés, a nehezített légzés. Akkor kezdesz aggódni, ha észreveszed, tüneteid egyre komolyabb formában jelentkeznek. Majd meghallod az orvos szavait: utolért a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a COPD. Ha időben felismered a figyelmeztető jeleket, nagy esélyt adsz a kezelés sikerének.

 

Egymásra épülő tünetek

 

Az idült hörghurut és a tüdőtágulat nem véletlenül kapott összefoglaló nevet. Tünetei egymáshoz kapcsolódva, összedőlő kártyavárként rombolják légzőrendszered egészségét. Leggyakoribb okai a rendszeres dohányzás, a fokozott légszennyezés, de az öröklött hajlam és a helytelen étrend is felelőssé tehető.

A betegség kezdetén a hörgők finom nyálkahártyája és az apró csillószőrök károsodnak. A dohányfüst, a szennyeződések vagy egy speciális enzimhiány okozhatja az elváltozást, melynek során a hörgők fala az irritáció hatására fokozott nyáktermeléssel válaszol, és beindul a gyulladás. Ekkor már állandó köhögési ingert tapasztalsz. Később a hörgők izmai megvastagszanak, mindez pedig a hörgők átmérőjének beszűküléséhez vezet. Így a kilélegzett levegő akadályba ütközik, képtelen megfelelően távozni. Kialakul a tüdőtágulat, a túlfeszített léghólyagocskák súlyosan sérülnek, falaik lebomlanak. Egészséges légcsere hiányában sejtjeid nem jutnak elegendő oxigénhez, a fulladásérzés jelentősen csökkenti teljesítőképességedet, és krónikus fáradtság kerít hatalmába. A betegség szívelégtelenséghez, komoly keringési zavarokhoz vezethet, ezért mindenképpen időben leplezd le a tüneteket!

 

Mikor kezdj gyanakodni?

 

Bár a COPD jelei kezdetben enyhébb formában jelentkeznek, érdemes a legapróbb gyanú esetén is orvoshoz fordulnod. Vedd komolyan a szűnni nem akaró köhögést, melyhez gennyes váladéktermelés is kapcsolódhat. Ilyenkor az irritált hörgők már gyulladásba kerülhettek. Mivel a gyakori vírusfertőzések is hajlamossá tehetnek a COPD kifejlődésére, különösen figyelj a megfázás vagy influenza után továbbra is fennálló hurutra, köhögésre! Eleinte leginkább reggel tapasztalod, majd egész nap elhatalmasodik.

A fizikai tevékenységek során fellépő, a megszokottnál lényegesen erőteljesebb kifulladás is figyelmeztető jel arra, hogy oxigénhiány lépett fel az elégtelen légcsere miatt. A fulladásérzés jellegzetessége, hogy kilégzéskor tapasztalod – a jelenség arra utal, hogy a beszűkült hörgők már akadályt képeznek a távozó levegő útjában. Ha a nehézlégzés fokozódik, az ajkaid kékes elszíneződését is megfigyelheted, és a fáradékonyság olyan mértékű lehet, hogy mindennapi tevékenységeid elvégzésére is képtelennek érzed magad.

A panaszok megtévesztők, mert különösen eleinte a megfázás vagy az allergia tüneteire hasonlítanak. Néhány különbség felfedezésével azonban tetten érheted a COPD sajátosságait. Míg vírusfertőzés során a köhögés ágynyugalom és természetes gyógymódok hatására csökken, a krónikus tüdőbetegségnél ettől nem várhatsz javulást. Az allergiás, asztmás köhögés rendszerint száraz jellegű, a COPD sűrű köpetürítéssel jár. Más betegségektől eltérően panaszaid nem szakaszosan, rohamokban, hanem folyamatosan felléphetnek. Nem tapasztalsz az influenzára jellemző lázat, végtagfájdalmakat, ám az erős kimerültség pihenés hatására sem múlik. Az allergiával ellentétben a COPD nem jár náthával és könnyezéssel. Az asztmánál megfigyelhető sípoló légzés helyett a hangtalan, ám rendkívül nehéz kilégzés okoz fulladásérzést.

 

Pánik helyett megoldás

 

Amint felismerted a COPD jellegzetes tüneteit, meg se állj az orvosi rendelőig. Ne feledd, nem támaszkodhatsz a házi gyógymódok erejére! A vizsgálat alkalmával nem kell semmilyen kellemetlenségtől tartanod. Lényeges, hogy minél pontosabban számolj be a tüneteidről, ez segít kezelőorvosodnak azonosítani a betegséget. Igazán meggyőző eredményt természetesen a kivizsgálás nyújt. Első lépésben légzésvizsgálatra számíthatsz, melynek során egy műszer megállapítja a kilélegzett levegő mennyiségéből és gyorsaságából a tüdőd teljesítőképességét.
A köpetvizsgálat kizárja egyéb, hasonló tünetekkel járó betegség fennállását, a mellkasröntgen pedig megmutatja, kialakult-e a COPD-re jellemző tüdőtágulat. Ha gyanúd nem volt alaptalan, a szakorvos vérgáz vizsgálatot is javasolhat, így megállapítható, mennyire képes a károsodott tüdő a vérbe oxigént juttatni.

A betegség azonosítása után haladéktalanul megkezdődik a gyógyszeres terápia. A korszerű kezelés hatására tüneteid mérséklődnek, majd megszűnnek, és ismét visszanyered korábbi teljesítőképességedet. A vitamindús étkezés és a hörgőket károsító anyagok kerülése pedig hozzásegít, hogy többé ne nézz szembe a COPD kockázatával.

 

Forrás: Ötvenentúl.hu, Galgóczi Dóra