Az agydaganat sebészi kezelése

Gyógyítható-e az agydaganat? Erre a – teljes joggal – gyakran elhangzó kérdésre nem lehet sommás választ adni, hiszen amint az összeállításunkból is kiderül, mint minden daganatos betegségnek, az agydaganatoknak is számos típusa létezik.

 

A gyógyítás érdekében bevethető terápiás lehetőségek függenek a tumor méretétől, szövettani sajátosságaitól, elhelyezkedésétől, a beteg általános állapotától, kórelőzményeitől. Amint azt korábban említettük, az agyban előforduló jóindulatú daganatok is okozhatnak rendkívül súlyos szövődményeket.

 

A gyógyítás alapja rendszerint a tumor teljes sebészi eltávolítása. Erre azonban nincs lehetőség azoknál a daganatoknál, amelyek nem jól körülhatároltan, hanem diffúz módon fejlődnek, azaz nem lokalizálhatók, mert beszűrik környezetüket is. Olykor a jól körülírható daganatok eltávolítására sincs mód, mert azzal az agyban létfontosságú központok károsodnának. Mindazonáltal az agysebészet sokat fejlődött az elmúlt időszakban, így ma már olyan területek is el tudnak érni, amely korábban elképzelhetetlen volt. Ugyancsak előrelépés, hogy ma már a korábbinál jóval kisebb műtéti területen kell feltárni a koponyát, ezzel is csökkentve az esetleges műtéti szövődmények kockázatát.

 

Miként minden invazív beavatkozásnak, az agyműtétnek is van rizikója, ezekről a beteget – gyerekek esetében a szülőket – az operációhoz való hozzájárulás előtt minden esetben részletesen tájékoztatják.

 

A fertőzések ellen antibiotikumokkal igyekeznek óvni a beteget, a kialakuló agyödémát szteroidok adagolásával ellentételezik, a felhalmozódó agyvíz elfolyásának biztosítására pedig söntöt alakíthatnak ki. Az esetleges műtéti agysérülés ugyancsak számos átmeneti vagy maradandó károsodást okozhat, emiatt minden esetben az orvosok és a beteg részletes információcseréje, a műtéttől várható előnyök és az azzal járó kockázatok mérlegelése után dönthetnek egyik vagy másik alternatíva mellett.

 

Agydaganatok kemoterápiája és sugárkezelése

 

Az agydaganatok kezelésében a sebészet mellett fontos szerepe van a sugárkezelésnek és a kemoterápiának, esetenként az úgynevezett immunterápiának, valamint mindezek kombinációjának.  Az érzékeny agykörnyezet miatt ugyanakkor a sebészeti beavatkozások mellett más kezelési próbálkozások is akadályokba ütközhetnek: sok esetben a tumorok ellenállnak a sugárkezelésnek, illetve az agy speciális érhálózata és vérellátása miatt a kemoterápiás készítmények sem vethetők be biztos eredménnyel.

 

Ki kell emelni: a fentebbi megállapítások eltérő mértékben igazak egyik vagy másik daganattípusra, a kemoterápia és/vagy a sugárkezelés rendkívül látványos eredményeket is képes produkálni. Az onkológusok az új gyógyszerek, a sugárterapeuták pedig a rendelkezésükre álló technikai felszereltség révén a korábbinál pontosabb és hatásosabb kezelést tudnak biztosítani. A radioterápiában a hagyományos külső besugárzás mellett alkalmazzák a sugársebészetet is, amikor az agytumort egyszerre több irányból éri nagy energiájú sugárdózis (gammakés). A két módszert ötvözni is képesek, ezt nevezik sztereotaxikus vagy sztereotaktikus sugársebészetnek.

 

Összegzésként: az agydaganatok kórjóslata számos tumortípus esetében ma még kedvezőtlen, s kevés a gyógyulásra az esély. Ugyanakkor sok olyan ember is él közöttünk, aki gyerekként vagy már felnőttként szembesült az agytumor valamely típusával, s időbeni beavatkozással sikerült azt legyőznie, illetve a tumor diagnosztizálását követően is – folyamatos orvosi kontroll mellett – hosszú éveken át együtt él betegségével.

 

Forrás: http://rakgyogyitas.hu/agydaganatok/