Az AHCC előnyei

Összefoglaló az AHCC-ről Cathy Wong, alternatív medicina szakértő cikke alapján.

Az AHCC (active hexose correlated compound) egy természetes koncentrátum, amelyet a bazídiumos gombák egyes fajaiból nyernek ki (ez a gombák azon csoportja, ahová a shiitake is tartozik). Az AHCC-t antioxidánsként ismeri a szakma. Ugyan az AHCC kutatások egyelőre limitáltak, az már most nyilvánvaló, hogy az AHCC szedésének számos előnye van az egészségre nézvést.

 

Az AHCC használati területei

 

Az alternatív medicina szerint az AHCC az immunrendszert stimulálja és megnöveli a szervezet védekezőképességét a vírusos fertőzések ellen, mint az influenza vagy az általános megfázás.

Számos kutatás szerint az AHCC segítheti a szervezetet a rák ellenes védekezésben és csökkenti a kemoterápia mellékhatásait, védi a szívet és a hepatitis fertőzés leküzdésében is segítséget nyújt.

 

Az AHCC egészségre tett kedvező hatásai

 

  1. 1.       Immunrendszer

Az AHCC felturbózza az immunrendszert egy kis 2008-as klinikai kutatási anyag (Nutrition and Cancer) szerint. A kutatásban 21 egészséges résztvevő vagy AHCC-t vagy placebot szedett naponta négy héten át. A kísérlet végén az AHCC-t szedők szervezetében felszaporodott a dendrikus sejtek száma (ezek az immunválasz során keletkeznek), amelyek a szervezet védekező erejét növelik.

  1. 2.       Kemoterápia mellékhatások

Állatkísérletek alapján egyes kutatók kimondták, hogy az AHCC segítheti a kemoterápia mellékhatásainak csökkenését. A Journal of Experimental Therapeutics and Oncology magazin 2009-es beszámolója ír róla, hogy kutatók kemoterápián átesett egereket kezeltek AHCC-vel és a kemoterápia által kiváltott májkárosodás és csontkárosodás mértéke lecsökkent a kísérleti egerekben. Akár hogy is, egyelőre korai biztosan állítani, hogy az emberekre is ilyen hatással van.

  1. 3.       Rák

Az AHCC segítheti a rák fejlődésének megállítását egy 2006-os állatkísérlet (Cancer Immunology and Immunotherapy) alapján. Az egérkísérlet során kiderült, hogy az AHCC szignifikánsan megerősítette az immunválaszt és lassította a tumor fejlődését.

  1. 4.       Gyulladásos bélbetegség

2007-ben egy patkányokon végzett kísérlet (Journal of Nutrition) szerint az AHCC csökkentette a gyulladást és javított néhány, a bélrendszert érintő tényezőn vastagbél gyulladásos patkányok esetében.

  1. 5.       Influenza

Egérkísérletek során tudósok kimutatták, hogy az AHCC segíti az immunrendszert az influenza leküzdésében. A Journal of Nutrition magazin 2006-os tanulmánya szerint az AHCC az influenza lezajlását enyhítette és a természetes killer sejtek aktivitását felturbózta az influenzával fertőzött egerek esetében.

 

Fenntartások

 

Egyelőre keveset tudni az AHCC hosszú távú szedésének biztonságosságáról. Egyesek szerint enyhe mellékhatások jelentkezhetnek hasmenés vagy viszketés formájában.

 

Hol kapható?

 

Széles körben megtalálható online és számos bioboltban, étrend kiegészítőket forgalmazó áruházban vagy patikában.

 

Az AHCC használata

 

Egyelőre kevés kutatás áll rendelkezésre, hogy 100%-ig ajánljuk az AHCC-t bármilyen egészségi állapot esetén. A rák veszélyét csökkentsük a dohányzás elhagyásával, vigyázzunk a napégésre és járjunk rendszeresen rákszűrésre! Emellett táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk rendszeresen az elhízás ellen, mert a normális testsúly is fontos a rákmegelőzésben!

Ha emellett fontolóra vesszük az AHCC használatát - hiszen világszerte sokan szedik -, ebben az esetben mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal! Krónikus betegségek kezelését ne végezzük saját magunk sem AHCC-vel, sem egyéb alternatív medicinával, mert a sztenderd kezelés nem elkerülhető, elkerülése súlyos következményekkel jár! Az AHCC-t csakis hagyományos kezelés kiegészítéseként szedjük!

Forrás: http://altmedicine.about.com/od/herbsupplementguide/a/Ahcc.htm