Az ölelés hatása a szervezetedre

Egy ölelés csodákra képes. Tudtad, hogy az ölelés nemcsak a szeretet gesztusa, hanem akár gyógyír is lehet bizonyos tünetekre?

 

Az ölelés hatása

 

Kutatók állítják, hogy ha olyat ölelsz meg, akit szeretsz, az pozitívan befolyásolhatja az egészségi állapotodat.  A Bécsi Egyetem kutatói nemrégiben azt vizsgálták, hogy az ölelés hogyan hat fizikailag az emberi szervezetre. Mint kiderült, hatására a szervezet oxitocin hormont termel, ami csökkenti a vérnyomást, a stresszt és a szorongást, sőt, a memóriát is javítja. Ám mindez csak abban az esetben történik így, ha közeli ismerőst ölelsz, állítják az egyetem kutatói, ugyanis ha csak udvariasságból teszel így, azzal pont az ellenkező hatást érheted el.

 

Mi az oxitocin?

 

Az oxitocin az agyalapi mirigyben termelődik, és elsősorban a szociális viselkedésért felelős, erősíti a kötődést két fél - például szülő és gyermeke, illetve házastársak - között. A szeretethormonnak is nevezett anyag a szeretkezés során ugyancsak fontos szerepet játszik, ez felel ugyanis az orgazmus kialakulásáért, valamint a csúcspont utáni boldog, lebegő állapot fenntartásáért.

 

Nőknél szülés, illetve szoptatás közben is termelődik a hormon, amely többek között hozzájárul a kötelék kialakításához a pici és édesanyja között. Sőt, a kutatók arra is rávilágítottak, hogy aki gyakran öleli meg szeretteit, annak a személyisége is úgymond lágyabb lesz, köszönhetően annak, hogy empatikusabbá válik az ölelések által.

 

Ne engedjétek a gyermeketeket úgy felnőni, hogy nem ölelitek meg őt minden nap! Tényleg rengeteget jelent! 


Forrás: vitalzone.hu