Cukorbetegség ellen gyógygomba: hogyan működik?

A világ egyik legelterjedtebb egészségügyi problémája a cukorbetegség, ami tulajdonképpen a hasnyálmirigy működési zavarának az egyik tünete. Kezelésében az egyik legjobb – és leghatékonyabb – természetes megoldás a hernyógomba, a shiitake, valamint a ganoderma (pecsétviszgomba, reisi) gyógygomba fogyasztása.

 

Egyre több embert érint a cukorbetegség, a diabéteszesek száma világszerte folyamatosan növekszik. Legnagyobb veszélye, hogy számos krónikus, az életet veszélyeztető betegség kiváltója lehet. Ilyen többek között a magas vérnyomás, a stroke (és más érrendszeri elváltozások), a veseproblémák, az impotencia, ahogyan a lábamputációk döntő többsége is a cukorbetegség következménye.

 

Vércukorszint és cukorbetegség

 

Alapvetően kétféle diabétesz létezik, az 1-es típusú cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy szigetsejtjeinek pusztulása (az inzulin előállításában a Langerhans-szigetekben található béta-sejtek működnek közre) miatt, nem termelődik inzulin, ezért a glükóz nem tud bejutni a vérből a sejtekbe. Megnő a vércukorszint, kiszáradás, kóma alakulhat ki. Ezzel szemben az általában idősebb korban jelentkező, 2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha az inzulintermelés működik ugyan, de vagy elégtelen mennyiségű, vagy az inzulinrezisztencia miatt, nem jut be a sejtekbe elegendő glükóz. A 2-es típusú cukorbetegség előzménye sokszor az elhízás, főbb tünetei a gyengülő látás, nehezen gyógyuló sebek, végtagzsibbadás.

 

Gyógyszerek tüneti kezelésre

 

Jelenleg a cukorbetegség gyógyítására nincsen mód, a modern orvoslás csak gyógyszeres, tünetei kezelést tud ajánlani. Ilyenkor a cél a vércukorszint csökkentése, az inzulin pótlása, illetve az inzulinérzékenység fokozása. Ezzel a cél tulajdonképpen a szövődmények elkerülése, és a jóllét minél hosszabb ideig történő fenntartása. Gondot okozhat ugyanakkor, hogy a gyógyszerek hatására növekedhet az elhízás és az érrendszeri betegségek, a stroke, valamint a szívinfarktus kockázata.

 

A gyógygomba lehet a megoldás

 

A távol-keleti gyógyászat, mint oly sok más esetben, a cukorbetegség kezelésére is természetes megoldást, a különböző gyógygomba fajták, elsősorban a Ganoderma Lucidum (más néven pecsétviaszgomba, reishi) és a hernyógomba fogyasztását javasolja. Mind a két gyógygomba hatékonyan és tartósan, akár néhány héten belül, csökkenti a vércukorszintet, ami legfontosabb összetevőiknek, a poliszacharidoknak köszönhető.


Ganoderma Lucidum gyógygomba hatása

 

A pecsétviaszgomba legfontosabb hatása, hogy csökkenti a cukorbetegség miatt megemelkedő éhgyomri vércukorszintet. Ennek egyik oka, hogy a gyógygomba összetevői gátolják a glükóz termelődését a májban, valamint növelik az inzulin mennyiségét. Ezen kívül, a gyógygomba segít megelőzni a cukorbetegséghez kapcsolódó veseelégtelenség kialakulását. A pecsétviaszgombában található vegyület, a Fudan Yueyang Ganoderma lucidum (FYGL), enyhíti a glükóz intoleranciát, és mérsékli a glükóz felvételét, hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez, és segít megelőzni a szövődmények megjelenését. Fontos, hogy a pecsétviaszgomba természetes állapotban nehezebben emészthető, ezért érdemes a gyógygomba kivonatát fogyasztani.

 

Hernyógomba és cukorbetegség

 

A glükóz egy része enzimek segítségével képződik, ezt az enzimműködést, valamint a glükóz feldolgozásának hatékonyságát erősíthetjük a hernyógomba fogyasztásával. További hatása, hogy egyúttal az inzulin mennyiségét is növeli. Mindezzel megelőzhető a sejtek éhezése és a vércukorszint, ami hozzájárul a cukorbetegség kialakulásának megelőzéséhez. Ráadásul, a hernyógomba javítja a tápanyagok hasznosulását, ezáltal elejét veheti az elhízásnak. Kifejezetten hatékonyan használható az anyagcserezavarokat okozó depresszióval összefüggésbe hozható cukorbetegség megelőzésében, ugyanis a hernyógomba kiváló antidepresszáns tulajdonságokkal is rendelkezik. Mivel a gyógygomba növeli a szérum inzulinszintet és csökkenti az oxidatív stresszt, megvédheti cukorbetegeket az osteopenia – csökkent csontsűrűség – kialakulásától, ami a csontritkulás előszobájának számít.

 

Fokozza az inzulintermelést a shiitake gyógygomba

 

A shiitake gyógygombában nagy mennyiségben megtalálható lentinán – ez a legfontosabb hatóanyaga – hatékonyan fokozza az inzulintermelődést, csökkenti a vércukorszintet, szabályozza a hasnyálmirigy működését, ezáltal is gátolja, illetve lassítja a cukorbetegség kialakulását. A már kialakult cukorbetegség esetén, a shiitake gyógygomba segítségével nagyobb eséllyel kerülhetők el a szövődmények.

 

Mit mondanak a tudósok?

 

Tajvani tudósok összegezték a pecsétviaszgomba cukorbetegség elleni hatásait vizsgáló kutatásokat. Ezekből kiderül, hogy a gyógygomba fogyasztásával növelhető az inzulinszint és csökken a glükóz mennyisége a vérben, valamint megszűnik a hiperglikémiás állapot.  

 

Tudtad?

 

Világszerte több mint 400 millió embert érint a cukorbetegség. A magas vércukorszint, illetve a cukorbetegség miatt, évente közel 4 millióan halnak meg.

 

Cukorbeteg vagy? Az alapkezelés mellett próbáld ki a diabetikus hatású AHCC shiitake gyógygombát!

 

Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/cukorbetegseg-gyogygomba