Életveszélyes is lehet az allergia: a legtöbben elbagatellizálják

A betegség rengeteg embert érint, de csak kevesen veszik komolyan. Annak ellenére, hogy a magyar lakosság több mint 50%-a érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel.

 

Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

 

„Csak allergia” szindróma

Sem egyéni, sem közösségi, sem pedig döntéshozói szinten nem ismert és elismert az allergiás betegség súlya, ez pedig épp oly mértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez, mint az öröklött hajlam, a környezeti tényezők vagy az életmód.

A Budai Allergiaközpont orvosa és a Magyar Allergia Szövetség elnöke hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az allergiák kezelése hazánkban is egyre növekvő terhet jelent a társadalomra nézve - gyógyszer és egyéb költségek, elvesztett munkanapok, teljesítménycsökkenés -, a betegséget a mai napig „csak allergia”-ként kezelik.

Pedig a nem megfelelően kezelt betegnél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, illetve szövődményként asztma is jelentkezhet.

 

Mit kell tenni életveszélyes reakció esetén?

Sajnos a hiányos ismeretek még az olyan súlyos tünetegyüttesek kapcsán is megmutatkoznak, mint az anafilaxia. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, melyet elsősorban földimogyoró, diófélék, halak és a tenger gyümölcsei okoznak, de kiválthatja tejfehérje, tojás, szója, egyes gyógyszerek fogyasztása és rovarméreg is.

Ételallergia esetén, ha az érintett személy az allergént tartalmazó ételt elfogyasztja, akár gégevizenyő, vérnyomáscsökkenés, sápadtság, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet nála. Ez az anafilaxia, melynek kezeléséhez adrenalin injekcióra lehet szükség, amit a felkészített betegnek magának, a saját combjába kell beadnia, amint a tünetei jelentkeznek.

 

Perei Dóra - Forrás: Budai Allergiaközpont

https://femina.hu/egeszseg/eletveszelyes-lehet-az-allergia/