Miért érezzük álmosnak magunkat egy tányér finom tészta vagy kínai leves elfogyasztása után? Vagy bizonyos italok miért nyomnak el minket? Étkezési szokásaink központi szerepet játszanak szervezetünk funkcióinak megfelelő működésében.
– Reggelizz… még akkor is, ha nem vagy éhes. Tanulmányok szerint mentálisan és fizikálisan is jobban érzik magukat azok, akik reggeliznek. A Cardiff Egyetem brit kutatói szerint reggelente egy tálka müzli csökkenti a szervezetünkben lévő stresszhormon, a kortizol szintjét. Nem mellékesen megoldás a tavaszi fáradtság tüneteire is.
– Három-négy óránként harapj valamit. Három kisebb főétkezés tízóraival és uzsonnával kiegészítve folyamatosan szinten tartja vércukrunkat és energiaszintünket, mondja dr. Roberta Anding, az Amerikai Dietetikai Szövetség (ADA) szóvivője. Mondanivalójának lényege a „kisebb főétkezés”. Ha jól belakmározunk reggel, délben és este, akkor inkább ártunk magunknak. Szervezetünk egész nap az emésztéssel lesz elfoglalva, a hangulatunk pedig letargikus lehet.
Minden kisebb étkezés során lehetőleg vegyünk magunkhoz szénhidrátot (ez a szervezet energiaforrása), fehérjét (ami segít energiát biztosítani) és egészséges zsírokat, amik a halban, olajos magvakban és az olívában található meg. Ezek a zsírok és fehérjék folyamatos teltségérzetet biztosítanak, szóval nem fogunk 5 perccel étkezés után édességért rohanni.
Étkezési ötletek tavaszi fáradtság ellen: sovány joghurt parfé erdei gyümölccsel és egy pár evőkanál granolával; lazac salátával és magvakkal; marha steak sült burgonyával és spárgával.
– Minél több rostot fogyasszunk! A rostok kapcsolatban állnak a szénhidrátokkal, s lassú ütemben épülnek be a vérkeringésünkbe, így folyamatos energiával látva el szervezetünket. Amikor étkezéseink alapanyagait keressük, döntsünk magas rosttartalmú élelmiszerek mellett, hogy elűzzük a tavaszi fáradtság hatásait. Néhány javaslat: egy tál mazsolás korpa; fekete bab és sajt teljes kiőrlésű tortillába tekerve; alma; teljes kiőrlésű lisztből készült spagetti.
– Tankoljunk fel Omega 3-mal! A zsíros halfajtákban (tonhal, lazac), diófélékben és repceolajban található zsírsavak egészségesen tartják agysejtjeinket és segítenek az összpontosításban. Az Omega 3 arra ösztönzi a szervezetet, hogy a zsírok helyett inkább olyan szénhidrátokat raktározzon, mint a glikogén.
– Maradj hidratált! A víz a fő összetevője szervezetünknek, így vízhiány esetén vérünk besűrűsödik, minek következtében a szívünknek erősebben kell pumpálnia, hogy minden sejthez megfelelő mennyiségű vért juttasson.
A bőséges folyadékbevétel nemcsak a tavaszi fáradtság idején fontos, egyébként is segíti a táplálékból nyert energia szinten tartását a szervezetünkben. Ahhoz, hogy megtudjuk, elég folyadékot viszünk be szervezetünkbe, figyeljük meg ürítési szokásainkat. Optimálisan minden 2 vagy 4 órában járunk ki a mosdóba, illetve legjobb, ha a vizeletünk színe áttetsző vagy halványsárga.
Hidratáltságunk érdekében fogyaszthatunk olyan ételeket, amiknek magas a víztartalma, például joghurt, brokkoli, répafélék, lédús gyümölcsök, például görögdinnye, narancs vagy grapefruit.
– Ne fogyasszunk koffeint délután! Általában mérsékelt mennyiségű koffein bevitele (két-három adag kávé) éberebbé és energikusabbá tehet minket a délelőtti órákban, mondja dr. Anthony L. Komaroff, a Harvardi Orvosi Egyetem professzora. Ám, ha nagy mennyiségben fogyasztunk koffeint – esetleg délután és este is – akkor nem tudunk este jól aludni, így másnap ugyanolyan fáradtan kezdjük a napot, mint amikor előző este lefeküdtünk. Ezzel a tavaszi fáradtság hatása nélkül is magunk ellen dolgoznánk. Legyünk tehát mértéktartóak koffein tartalmú italokkal!
Gondolhatjuk, az a megoldás, ha délután csak koffeinmentes feketét fogyasztunk, azonban a Floridai Egyetem kutatói szerint ezzel sem járunk jól: 22 vizsgált koffeinmentes kávé mindegyikében találtak koffeint.
Forrás: www.neked.hu via www.webmd.com