Február havi tipp az egészségéért

A február magas koleszterinszint és az alacsony D-vitaminszint hónapja. A legtöbben, akik most elmennek egy teljes laborvizsgálatra, e két érték esetében azt fogják tapasztalni, hogy míg a koleszterinszintjük az éves átlagnál sokkal magasabb, közben a vérük D-vitamin szintje az éves átlag negyede – ha nem kevesebb. De hogyan függ össze e két dolog?

A február magas koleszterinszint és az alacsony D-vitaminszint hónapja. A legtöbben, akik most elmennek egy teljes laborvizsgálatra, e két érték esetében azt fogják tapasztalni, hogy míg a koleszterinszintjük az éves átlagnál sokkal magasabb, közben a vérük D-vitamin szintje az éves átlag negyede – ha nem kevesebb. De hogyan függ össze e két dolog?

 

Azt “mindenki tudja”, hogy a koleszterin az nem jó dolog a vérben, a D-vitamin meg jó. A koleszterint nem szeretjük, mert hosszú távon az erek elmeszesedéséhez, arterioszklerózishoz vezet. A szív-koszorúér megbetegedések, a szívinfarktus, a szélhűdés, trombózis és az elbutulásos betegségek kockázata jelentősen emelkedik.

 

Ezzel együtt a koleszterin a szervezetben számos életfontosságú feladatot teljesít. Például bizonyos hormonok, pl. az ösztrogén és a D-vitamin kiinduló anyagául is szolgál.

 

Hogyan lesz a koleszterinből D-vitamin? Ehhez némi napfény szükséges, ami a bőrünket eléri. Az elmúlt hónapokban napfényből nem sok jutott nekünk. A legtöbb ember D-vitamin szintje a tél végére rendkívül alacsony.

 

Pedig a D-vitamin úgy tűnik, hogy segít csökkenteni az LDL, más néven “rossz” koleszterin szintet.

A tanulmány vezetője Peter F. Schnatz, a belgyógyász professzor volt, aki a Jefferson Medical College orvosa Philadelphiában. Az 576 nő, aki részt vett a vizsgálatban véletlen besorolás alapján vagy 400 NE D-vitamint és 1000 mg kalciumot kapott naponta vagy placebót. Három év után, azon nők, akik a kiegészítést kapták mindannyian magasabb D-vitamin szinttel és alacsonyabb LDL szinttel rendelkeztek, mint kevésbé szerencsés társaik. Elemezve az eredményeket, a kutatók azt is megállapították, hogy azon nők között, akik a kalcium + D-vitamin kiegészítést kapták magasabb volt a HDL (a “jó”) koleszterin, valamint alacsonyabb a triglicerid-szint.

 

A D-vitamin védelmet nyújt számos betegséggel szemben. Nem véletlen, hogy a tél vége felé terjednek a fertőző betegségek. A D-vitamin bőséges jelenlétében például nincs nyoma influenzának.

 

Kutatók úgy találták, hogy az alacsony d-vitamin érték a szervezetben szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a rákét, a szív és keringési betegségekét, a magas vérnyomásét, az agyvérzését, és a meddőségét. Február, és általában a téli hónapok, az alacsony D-vitamin szint hónapjai.

 

A reumás ízületi gyulladás (artritisz) nem csupán nagyobb valószínűséget mutat az alacsonyabb D-vitamin szintű nők esetében, hanem évente egy hatalmas adag D-vitamin bevitelével a tünetek csökkenthetők.

 

Úgy tűnik, hogy egyes rákos megbetegedések esetében  a D-vitaminnak védő szerepe van. Egyes tanulmányok szerint a magas D-vitamin szint védelmet nyújt a Parkinson-kór ellen.

 

Mit érdemes (t)ennie?

A rendszeres multivitamin adagját egészítse ki egy doboz D-vitaminnal, lehetőleg a kapható legnagyobbal. Fogyassza naponta, és ezzel pár hét alatt fel tudja tölteni a szervezetét és mivel ez elég jól raktározódó vitamin, talán ki is tart a napfényes májusi napig, amikor először derékra vetkőzve napfürdőzhetünk.

 

Forrás: vitamintanacsado

 

Ha immunrendszere megerősítésére keres természetes módszerket, próbálja ki az AHCC kapszulát! A Shiitake gyógygomba kivonatából készült étrend-kiegészítő serkenti a szervezet immunválaszát a kórokozókkal szemben. Részletekért kattintson!