Gyógygomba: természetes egészségvédő megoldások – 1. rész

Több, mint 300 féle gyógygomba létezik, ám ezek közül nagyjából csak néhány tucat tartalmaz megfelelő mennyiségű jótékony összetevőt. A mesterségesen, vegyszermentesen termesztett gyógygombák egészségvédő hatásaik mellett magas tápértékükkel is hozzájárulnak szervezetünk megfelelő működéséhez.

Az ősz gyümölcseinek is nevezett gyógygombák kiváló egészségvédő hatásokkal rendelkeznek, amit már több ezer éve felismert a gyógyászat. A gombákat nagy tisztelet övezte, hiszen a többi növénnyel ellentétben nincsen sem gyökere, sem levele, de még virága sem. Az első, kifejezetten gombákkal foglalkozó dokumentációt a Sahara sivatagban találták meg, nagyjából 7000-9000 éves, de a kutatók szerint egyes gyógygomba fajtákat hallucinogén összetevői miatt már a Paleolit kor emberei is előszeretettel fogyasztották.

 

A legfontosabb gyógygombák összetevői és hatásai

 

Agaricus blazei murril

 

Évezredek óta ismert, az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógygomba. Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot, B-vitaminokat, E-vitamint és D-vitamit, minden esszenciális aminosavat, poliszacharidokat, béta-glükánokat –rákellenes hatású−, továbbá különböző foszfolipideket és szteroidokat. Stimulálja az immunrendszert, ezáltal óv a fertőzéses megbetegedésekkel szemben, erős gyulladásgátló. A gyógygomba napi fogyasztása elősegíti az ölősejtek szaporodását, magas szuperoxid-dizmutáz tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatásokkal bír, ezáltal csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, és elősegíti a daganatok kezelését. Óvja a májat, ezért a gyógygomba a hepatitisz kezelésére is alkalmas, valamint támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

 

Coprinus comatus (gyapjas tintagomba)

 

Ez a gyógygomba könnyen fellelhető a természetben, főképp réteken nő. Tartalmaz B-, D- és E-vitaminokat, valamint C-vitamint, gazdag ásványi anyagokat, többek között vanádiumot, káliumot, kalciumot, vasat, rezet, cinket és aminosavakat. A vanádium hozzájárul a cukorbetegség kezeléséhez, elősegíti a helyes emésztést, miközben jótékonyan támogatja a máj működését, fokozza a szervezet méregtelenítését. A gyapjas tintagomba kiválóan alkalmas a székrekedés, az aranyér, a gyomorfertőzések és a stressz kezelésére is.

 

Cordyceps sinensis (kínai hernyógomba)

 

Tibeti gyógygomba, a hegyekben 5000 méteres magasságban nő. Elég ritkán lelhető fel a szabadban, azonban szerencsére könnyen termeszthető. A hernyógomba összetevői révén az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógygomba, vírusellenes hatású, védi a DNS-t, valamint gátolja a kóros, elváltozott sejtek burjánzását, ezáltal a kínai hernyógomba rák megelőzésére és kezelésére is sikeresen használható. Növeli az HDL (jó) koleszterin szintjét a vérben, ezért a zsírban gazdag táplálkozást folytatóknak kifejezetten ajánlott. Megelőzi, hogy a vérerek falán megtapadjanak a plakkok (érelmeszesedés), serkenti a májműködést, erősíti a veséket. Megköti a sejtek öregedéséért, a ráncosodásért, a gyulladásokért, az érrendszeri betegségekért és a daganatokért felelőssé tehető szabad gyököket. Serkenti az adenozin-trifoszfát termelődést, ezzel javítja az izomműködést, erősíti a szívet, szabályozza a szívritmust. A hernyógomba ösztönzi a tesztoszteron szintézisét, segít megszüntetni a depressziót. Hatóanyagai révén csökkenti a különféle fertőzéses gyulladásokat, az asztma és a hörgőgyulladás tüneteit.

 

Forrás: http://www.vitalitas-magazin.hu/fuveszkert/gyogygomba-hatasa