Idegesítő és veszélyes: az orrdugulás

A hideg évszak beköszöntével legtöbbünk nem tudja elkerülni a szinte mentrendszerűen érkező megfázást, náthát.

Széles körben elterjedt vélekedés, hogy ettől a banális és szezonális meghűléses, általában a rhinovírus okozta megbetegedéstől egy hét, maximum tíz nap alatt akár orvosi kezelés nélkül, vagyis öngyógyítással is meg lehet szabadulni.
Sokan a közérzetrontó tünetek – torokkaparás, esetleg hőemelkedés, láz, köhögés, orrfolyás, orrdugulás – csillapítására különféle gyógyteák, fitoterápiás készítmények, C-vitamin emelt adagú fogyasztásához, a vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók, toroköblítők, orrcseppek használatához folyamodnak.

Miért dugul el testünk légszűrője?

Az utóbbi patikaszer „bevetése” már csak azért is indokolt, mert a nátha egyik jellegzetes és zavaró tünete az orrdugulás, amelyet a fokozott és folyamatos váladéktermelődés idéz elő az orr nyálkahártyáján. A maró váladék megduzzasztja az orrüreg nyálkahártyáját, egyre jobban beszűkíti, majd teljesen elzárja az orrjáratokat, megakadályozva a nyák kiürülését, ezáltal az orrlégzést is.
A bennrekedt váladéknak mind a mennyisége, mind az összetétele megváltozik, vagyis a pangó, besűrűsödött nyákban baktériumok szaporodnak el, ami nemcsak a nyálkahártya elváltozásához vezet, hanem a beszáradt orrváladék az orrüreget borító csillószőröket is károsítja, így akadályozza „rendeltetésszerű”, sepregetéshez hasonló mozgásukat, ami az orr és melléküregeinek tisztulását segíthetné.

A makacs orrdugulás következményei

A folyamat oda vezet, hogy a bennrekedt kórokozók egyre virulensebbé válnak. Amennyiben nem tudjuk újra átjárhatóvá tenni orrjáratainkat, előbb vagy utóbb felülfertőzésekkel (gyakran orr-, arcmelléküreg, esetleg középfülgyulladással), illetve szövődmények kialakulásával kell számolnunk. Az orrdugulástól tehát nemcsak azért kell megszabadulnunk, mert kellemetlen, hanem azért is, mert a közérzetünket, napi teljesítményünket rontja (pl. nem tudjuk átaludni az éjszakát). Az orrlégzés akadályozottsága miatt továbbá a szánkon át veszünk levegőt, így nyitottá válik a „kapu” a kórokozók előtt, amelyek a velük telített váladékból a felső légutaink (orr-, szájüregünk, garatunk) nyálkahártyájára, majd a középfülbe, onnan az arc-, a homloküregbe, vagy a légcsövön, a hörgőrendszeren át akár a tüdőbe is elvándorolhatnak.
A náthát tehát mégiscsak érdemes komolyan venni, és megfelelő módon kezelni, különösen, ha orrdugulás társul hozzá. Ilyenkor az a cél, hogy a kiváltó okot, leggyakrabban az orrnyálkahártya-duzzanatot minél előbb szüntessük meg.

Miért fontos a „duguláselhárítás”?

Ebben igen fontos szerepük van az orrcseppeknek. Érszűkítő hatóanyagaik révén összehúzzák a gyulladt nyálkahártya apró ereinek falát, javítják a vérkeringést, így megszüntetik a nyálkahártya-duzzanatot, és csökkentik a váladéktermelést, segítik az orrüregi járatok tisztulását, az orrlégzés „visszaállítását”. Az orrdugulás kezelése, megszüntetése tehát nemcsak a komfortérzetünk mielőbbi helyreállítása, hanem a felülfertőződések, szövődmények megelőzése szempontjából is elengedhetetlen. Mivel az orrüreg alapvető élettani feladata a belélegzett levegő felmelegítése, párásítása, valamint tisztítása, ehhez biztosítani kell a jól működő és szabad nyálkahártya-felületet, amely segít az orr szelelésének normalizálásában. Ebben segítenek a meghűléses, vagyis akut nátha idején használt orrcseppek, valamint kiegészítésként a különféle házi gyógymódok.
Az orrcseppek alkalmazásakor alaposan tanulmányozzuk át a készítmény mellett található betegtájékoztatót, vagyis csak a gyártó által ajánlott dózisban és gyakorisággal, ideig kúráljuk magunkat a gyógyszerrel.

Ötletek az orr tisztításához

  • Jót tehet – a vény nélkül kapható orrcseppek használata mellett, kiegészítő gyógymódként – az egyszerű 0,9 százalékos fiziológiás, sós tengervizes orrüregtisztítás.
  • A töményebb, úgynevezett hipertóniás orrcseppek alkalmazása ugyancsak jótékony hatású lehet, mivel nedvesen tartja a nyálkahártyát, így akadályozva meg, hogy az orrban a váladék besűrűsödjön, beszáradjon, vagyis orrfújással könnyebben ki tudjuk üríteni.
  • Párásítsuk a levegőt, vagyis fordítsunk gondot arra, hogy ne legyen a szoba levegője száraz, mert ez is irritálja a nyálkahártyát, így hozzájárul az orrdugulás makaccsá válásához. Fűtési szezonban a helyiség párásításához nem feltétlenül szükséges speciális készüléket beszerezni, megteszi például a radiátorra helyezett, sós vízzel megtöltött tál, tepsi is. Amennyiben nem vagyunk pollenallergiások, a levegőt párásíthatjuk a szobában elhelyezett, meleg kamillafőzettel megtöltött edénnyel, de a fűtőtestre helyezett kerámiapárologtatóba is tehetünk kamillafőzetet vagy kamillaolajat.
  • Nagyon fontos a gyakori orrfújás, mert ha nem ürül ki a váladék az orrjáratokból, felgyülemlik, és elzárhatja az arcüreget, illetve lekerülhet a garatba, ami köhögést provokál.
  • Fontos, hogy egyszerre csak az egyik orrlyukunkat fújjuk ki!
  • Az inhalálásban illetve az infralámpázásban sokan hisznek, ám a szakorvosok többsége óva int attól, hogy akár az egyik, akár a másik házilagos gyógymódot túlzásba vigyük. A napi többszöri forró gőz belélegzése ugyanis tovább izgatja a már legyengült nyálkahártyát. Ráadásul a náthánknak sem tesz jót, ha az inhalálást követően akár csak a szobai, hűvösebb levegőt lélegezzük be. A lámpázás ellen az szólhat, hogy tovább száríthatja a nyálkahártyát, hozzájárul a nyák beszáradásához is.
  • Az infralámpás kezelés kifejezetten ellenjavallott a szárazszeműségben érintetteknek, mert szemgyulladást okozhat. A kontaktlencséseknek a szemészorvosok azt ajánlják, hogy az infralámpás kezelés előtt vegyék ki a „láthatatlan szemüvegüket”!

Jó, ha tudod!

Amennyiben a nátha elhúzódik, és nyomásra, érintésre erősödő fájdalmak jelentkeznek az arcban, felmerülhet a felülfertőződés okozta arcüreggyulladás gyanúja. A fájdalmak lehajláskor, köhögéskor, tüsszentéskor, erőkifejtéskor felerősödhetnek. Az arcüreggyulladás gyógyításával ne kísérletezzünk otthon, a terápiát bízzuk fül-orr-gégész szakorvosra.
A homloküreg-gyulladás vezető tünete a fejfájás, amely nem feltétlenül lokalizálódik az érintett területre, vagyis a homlokra, hanem átsugározhat annak környékére is. Amennyiben a gyulladás okozta fájdalom a homlok környékén állandósul, és kellemetlen nyomásérzés társul hozzá, minél előbb fontos felkeresni a szakorvosi rendelőt.

N. Trencsényi Klára

Forrás: http://www.otvenentul.hu/ra_ne_fazz/89902