Így előzd meg a prosztatarákot!

A prosztatarák a férfiak rosszindulatú daganatos betegségei között a 2-3. helyet foglalja el. A tünetek és a megelőzési lehetőségek ismerete elsődleges fontosságú.

A prosztata megbetegedései, különös tekintettel a daganatos megbetegedésre, elsősorban ötvenen felül válnak gyakorivá. Éppen ezért, az amúgy is fontos szűrővizsgálatok középkorban elsődleges szerephez jutnak, hiszen a daganatos betegségekből való teljes meggyógyulás előfeltétele, hogy időben kiszűrjék a problémát.
Hazánkban a 45 fölötti férfiak rosszindulatú daganatos betegségei közül a prosztatarák a 2-3. helyen áll, így mindenképpen fontos, hogy megismerd megelőzési lehetőségét!

Hogyan előzheted meg?

Mint a legtöbb rákos betegség, így a prosztatarák esetében sem teljesen ismertek a kiváltó okok. Ennek ellenére egyes ételek vagy aktivitások sokban hozzájárulnak ahhoz, hogy elkerüld korod egyik leggyakoribb betegségét.

Ma már bizonyított, hogy a cukorbetegség, a magas vérnyomás és az érelmeszesedés nagyban hozzájárulhat a prosztatarák kialakulásához. Mindhárom probléma elkerülhető a rendszeres és helyes táplálkozással, az aktív életmóddal és a testmozgással. Étrended legyen zsírban és vörös húsban szegény, viszont zöldségekben és gyümölcsökben gazdag. A zöldségek, gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék egyébként is hatékony ellenszerei a daganatos betegségeknek, hiszen megkötik a szervezetben található káros szabad gyököket.
Ha naponta félórát mozogsz, a teljes izomzatodat karban tartod, és fenn tudod tartani a számodra ideális testsúlyt. A félórás mozgás pedig nem feltétlenül jelenti, hogy intenzíven sportolsz, hiszen korodnak és fizikai kondíciódnak megfelelően kell az aktivitást is megválasztanod. Így már azzal is sokat teszel egészségedért, ha sétálsz, kertészkedsz vagy esetleg táncolsz.

A lelki egyensúly szintén nagy szerepet játszik a daganatos betegségek elkerülésében, hiszen minden betegség visszavezethető a lelki gondokra. Ha beteg a lélek, a test is megbetegszik. A prosztatarák hátterében sokszor a munkahelyi vagy a családon belüli stressz áll. Igyekezz a munkahelyeden aktívan tölteni a napot, de amikor hazamész, hagyd bent a munkát az irodában. A családon belüli feszültséget pedig a helyes és nyílt kommunikációval kerülheted el.

A megelőzés másik nagyon fontos része az, hogy ismerd a betegség tüneteit. Ezáltal, ha valami különös dolgot észlelsz magadon, rögtön tudod, hova fordulj segítségért. A rákos betegségek esetében a felfedezési idő a legfontosabb!

A betegség tünete

A betegség az első stádiumban teljesen tünetmentes, így kiszűrése és időben megkezdett kezelése nem könnyű. A későbbi szakaszokban már igen jellegzetes tünetekkel jelentkezik, amelyekre nem nehéz felfigyelni.

Kifejezetten a prosztatából kiinduló tünetek

  • A prosztata megnövekedése, melyet urológiai vizsgálat nélkül a vizelési szokások jelentős megváltozásában lehet felfedezni: gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés, vizeletrekedés.
  • Ha a daganat érinti a húgycsövet vagy a húgyhólyagot, mind a vizelet, mind pedig az ondó lehet véres.
  • Ha a daganat a környezetére is kiterjed, okozhat keresztcsonttájékon, deréktájékon tompa fájdalmat.

Magából a daganatos betegségből kiinduló tünetek

  • Gyengeségérzet
  • Fogyás
  • Vérszegénység

Esetleges áttétek által okozott tünetek

A prosztatarák elsősorban a csontokon okoz áttétet, így a hirtelen, állandó, akár érthetetlen csonttörések vagy a csontfájdalom tünetként jelentkezhetnek.

Hol található a prosztata, és mi a funkciója?

A kifejlett prosztata felnőttkorra eléri a 20 grammos súlyt, mérete pedig leginkább a szelídgesztenyééhez hasonlítható. Dülmirigynek is nevezik, és a húgyhólyag bázisát alkotva a medencefenéki izomzat között helyezkedik el. Kézzel hátsó felszíne tapintható a végbélen keresztül. Szerepe több szempontból is fontos, hiszen egyrészt segíti a spermiumok aktivitását és mozgását, másrészt pedig az általa termelt váladék adja az ondó egy részét.

Forrás: Ötvenentúl – otvenentul.hu