Így vigyázz a légkondival!

A légkondicionáló igazi megváltás a nyári hőségben. Helytelen használata azonban számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat.

Nyáron jó szolgálatot tesznek a klímaberendezések, hiszen segítenek elviselni a tikkasztó hőséget. A túlzott melegben ugyanis lelassulunk, szervezetünknek több energiára van szüksége alapfeladatainak ellátásához is. A legtöbb helyen ma már klimatizálják a tereket: irodaházakban, autókban, éttermekben, de sok lakásban is mindennapos a légkondicionáló használata.


Fontos tudnunk azonban, hogy a légkondicionálás egészségügyi problémákkal is járhat. Gyakori tünet a torok és az orrnyálkahártya kiszáradása. Érdemes figyelnünk arra is, ha megfájdul a fejünk, vagy szédülünk, hiszen ezek a kellemetlenségek is eredhetnek a helytelen klímahasználatból. Szemmel kapcsolatos problémákat is okozhat a légkondicionáló: előfordulhat kötőhártya-gyulladás, de a kontaktlencse-viselőknél is jelentkezhet szemszárazság. Nemcsak a hideg és a száraz levegő, hanem a felületesen tisztított berendezés miatt terjedő baktériumok is okozhatnak légúti panaszokat.

Legionárius kór

A legsúlyosabb, ugyanakkor szerencsére legritkább betegség, amelynek köze lehet ehhez a légkondicionáláshoz, a legionárius kór. A betegség a kórokozóról (Legionella Pneumophilia) kapta a nevét, de a hadsereggel is különös összefüggésben van. A kór tömeges felbukkanása ugyanis egy amerikai veterántalálkozón történt, 1976-ban. A résztvevők közül több mint kétszázan betegedtek meg, és többen bele is haltak a kórba. A későbbi vizsgálatok eredményeiből tudható, hogy a baktérium a légkondin keresztül jutott a levegőbe, majd terjedt el a katonák között.

Ízületi panaszok

A közvetlen hideg levegő hatására ízületi fájdalmak és gyulladások is kialakulhatnak, ami mozgásszervi elváltozásokhoz vezethet. Amíg komoly baj nem keletkezik, a szövetek elváltozását megfelelő kezeléssel és tornával helyre lehet állítani, a gyulladás kezelése viszont már hosszadalmasabb folyamat.
Az egészségügyi problémák elkerülésére érdemes betartani néhány alapvető szabályt.

Tippek a klíma helyes használatához

Tisztítsuk rendszeresen a berendezést!

Fontos szabály, hogy rendszeresen, a gyártó utasításai szerint tisztítsuk ki a légkondicionálót, legyen az autóban vagy más beltéri helyiségben. Szükség esetén vegyük igénybe szakember segítségét, aki például az aktuális szűrőcserére is felhívhatja a figyelmünket.

Ne állítsuk túl hidegre a klímát!

Benti ülőmunkához a 22-23 Celsius-fok ideális, ennél hidegebbre ne állítsuk a klímát. Egyébként is érdemes a kintihez képest csak 5-8 Celsius-fokkal hűvösebbre álltani a benti levegő hőmérsékletét.

Szellőztessünk!

Mivel a légkondicionáló a benti levegőt forgatja, használata mellett rendszeresen szellőztetni kell és biztosítani, hogy friss levegő kerüljön a helyiségbe.

Ne közvetlenül a testre irányítsuk a levegőt!

Ha tehetjük, ne közvetlenül a klíma által kifújt levegő irányába üljünk. Állítsuk a fúvókákat vagy a terelőket más irányba, így a hideg levegő csak közvetetten jut el hozzánk.

Ha szükséges, öltözzünk fel!

Ha légkondicionált helyen dolgozunk vagy vásárlunk, érdemes magunkkal vinni egy vékony pulóvert, hogy védekezni tudjunk a meghűlés ellen.

 

Forrás: Ötvenentúl, otvenentul.hu, Futaki Balázs