Inzulinrezisztencia - Hogyan segíthet a mozgásterápia?

Meddőség, túlsúly, zsíros, pattanásos bőr- pár olyan tünet, mely mögött gyakran a 2-es típusú cukorbetegség előszobája, az inzulinrezisztencia áll. Manapság számtalan nő és férfi küzd a problémával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon.

 

Hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, arról Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

 

Inzulinrezisztencia - A helytelen életmód ára

 

Az életmóddal összefüggő betegségek ma Európában az elsőszámú halálozási okokat jelentik, melyek megelőzhetőek helyes táplálkozással, egészséges környezettel és életmóddal. Ilyen állapotok közé tartozik többek között az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú diabetes is.

 

Magyarországon megközelítőleg 1,5-2 millió cukorbeteg és cukorbetegséget megelőző állapotban lévő beteg él, ezért fontos, hogy kiemelt figyelmet kapjon mind a prevenció, mint a terápia. Inzulinrezisztencia (IR) esetén a sejtek sérültek, így rezisztenssé válnak az inzulinnal szemben, melynek fő feladata, hogy a sejtekbe szállítsa a glükózt. Emiatt kompenzálásként a hasnyálmirigynek a kelleténél több inzulint kell termelnie – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Az állapot legnagyobb veszélye, hogy a plusz munka hosszútávon túl nagy terhet ró a hasnyálmirigyre, ezért az egy idő után kifárad, és kialakul a 2-es típusú cukorbetegég.

 

Tüneteit tekintve igen változatos képet mutat, ám leggyakrabban menstruációs zavarok, hajhullás, teherbeesési nehézségek, túlsúly miatt kezdenek gyanakodni rá, ám figyelemfelkeltő jel lehet továbbá a zsíros, pattanásos bőr és a fokozott szőrösödés is. Érdemes tudni, hogy az állapot sokszor progeszteronhiánnyal és pajzsmirigy alulműködéssel jár együtt, így ezek fennállásakor is érdemes ellenőriztetni az inzulin értékeket.

 

Az inzulinrezisztencia terápiájában nagy hangsúlyt kap a megfelelő életmód, ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában, ám gyakran gyógyszeres kezelésre is szükség van- természetesen orvosi javallatra.

 

Mozgásterápiával a gyors és tartós javulásért

 

Ahogy már említettük, az inzulinrezisztencia kezelésében nagy hangsúlyt kap a rendszeres edzés. A mozgás ugyanis növeli az inzulin iránti érzékenységet, így segít abban, hogy kevesebb inzulin felhasználásával a glükóz a sejtekbe kerüljön, ennek hatására normalizálódik az inzulin- és a vércukorszint. Ráadásul emellett csökken a lerakódott zsírréteg mennyisége is, ami szintén hozzájárul az állapot javulásához. Érdemes tudni, hogy 30-60 perces testmozgás hatására ezek az előnyök akár 24-48 órán keresztül is fennállhatnak!

 

Csontos Szabolcs, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája azonban arra figyelmeztet, hogy IR esetén ne csupán kardió edzéseket végezzünk, ugyanis fontos az izomerősítés is! Ennek oka, hogy az izom képes közvetlenül felvenni a glükózt, méghozzá inzulin jelenléte nélkül- vagyis minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk, így annak mennyisége csökken.

 

Mivel a legtöbb IR-es túlsúllyal küzd, ezért nagy odafigyelést és óvatosságot igényel a mozgás - főleg a kezdetekben. Ezért érdemes személyi edzőhöz fordulni, aki egy előzetes állapotfelmérés alapján segít összeállítani személyre szabott, biztonságos mozgásprogramot. Ugyanis ekkor fontos, hogy sportolás során ne terhelje az ízületeket, a keringési rendszert, hogy ne ugorjon meg hirtelen túl magasra a pulzusszám, illetve hogy a zsírégető zónán belül mozogjon, hiszen a betegségben szenvedőknek nagy szükségük van megfelelő mennyiségű izomzatra, így az izomvesztés kerülendő számukra!

 

Csontos Szabolcs, mozgásterapeuta https://www.endokrinkozpont.hu/munkatarsaink/mozgasterapeuta/csontos-szabolcs

Forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/20505/mozgasterapia-inzulinrezisztencia