Jó hír az ekcémásoknak

Az ekcéma legtöbbször komplex betegség, melynek különböző megjelenési formáit immunológiai, genetikai és környezeti tényezők okozhatják.

A bőr egészséges védő funkciójának károsodása, a különféle provokáló környezeti tényezők, a táplálkozás, az életkor, sőt pszichés tényezők is befolyásolhatják az ekcéma kialakulását. Ráadásul a betegség lefolyása az esetleges felülfertőződések és a szóródási hajlam miatt egyénenként eltérő lehet. Ha ismerjük a problémát okozó tényezőt, akkor az elsődleges feladatunk az, hogy elkerüljük az érintkezést az irritáló anyaggal, és a bőrünk számára kedvező életmódot alakítsunk ki. Sajnos nem mindig ilyen egyszerű a probléma kiküszöbölése, ugyanis gyakran a stresszes életvitel is kiválthatja az ekcéma kellemetlen tüneteit.

 

A legkínzóbb tünet a viszketés

 

Az ekcéma legkellemetlenebb tünete a kínzó viszketés, de súlyosságától függően ezt a panaszt átmeneti bőrpír és akár hólyagképződéssel járó duzzanat is kísérheti. A betegség szinte bármely bőrfelületet érintheti. A viszketés, a bőr mechanikai irritációja állandó bőrkárosodáshoz, apró hámsérülésekhez vezethet, melyek ismét viszketéssel és gyulladással járhatnak, így a viszketés-vakarózás-gyulladás köre folyamatosan fenntarthatja önmagát.

 

Ha tehetjük, előzzük meg!

 

  • A kezelés alapvető része a bőr állandó hidratálása, de fontos, hogy emellett figyeljünk arra is, hogy a bőr irritációját elkerüljük.

 

  • Fürdés helyett válasszuk inkább a zuhanyozást! Érdemes a tisztálkodás után megfelelően hidratálni a bőrt, használjunk ehhez speciálisan az ekcémás bőr ápolására kifejlesztett illatanyag- és színezékmentes készítményeket.

 

 

  • Táplálkozzunk változatosan! Ha az ekcémát nem táplálékallergia okozza, akkor nem szükséges külön diétát tartanunk. Arra azonban érdemes figyelni, hogy zöldségekben gazdag, tartósítószer- és adalékanyag-mentes étrendet kövessünk. Kerüljük az erős, fűszeres ételek fogyasztását, mivel ezek a verejtékkel távozva fokozhatják a tüneteket.

 

  • Válasszunk inkább pamutruházatot! A ruházat megválasztásakor ügyeljünk rá, hogy a bőrrel csak pamut ruhanemű érintkezzen, kerüljük a műszálas anyagok és a gyapjú viselését!

 

Forrás: Ötvenentúl.hu