Köhögés elleni tea: az életébe kerülhet

Egy köhögés elleni gyógytea-keverék életveszélyes összetevőjére hívja fel a figyelmet a Ködpiszkáló blog egyik írása.

Igaz, a receptet azóta eltávolították a filantropikum.com oldaláról, azért mégis fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a neten keringő "tuti receptek" nagy részét nem szakemberek írják, némelyik kimondottan káros, akár életveszélyes információkat is tartalmazhat. Jelenleg egy köhögés elleni teára hívja fel a figyelmet a kodpiszkalo.blog.hu.

 

A receptben a tiszafa gyümölcse szerepelt - ez, illetve "a tiszafa minden minden része (kivéve a piros magköpenyt) igen mérgező, rendkívül toxikus alkaloidokat (taxolt és rokonvegyületeket) tartalmaz, amelyek ráadásul hőre kevéssé érzékenyek, így a teakészítést is túlélik. A teát elfogyasztó nem biztosan: a mérgezés tünetei hányinger, hányás, hasmenés, szívritmuszavar, amelyet ájulás, kóma követhet, majd a halál légzésbénulás és/vagy a keringés leállása miatt áll be" - olvasható a blogon.

 

Milyen is az a tiszafa?

 

A közönséges tiszafa (Taxus baccata) cserje könnyen felismerhető fenyőtűlevelekhez hasonló leveléről, piros bogyójáról, gyakran előfordul parkokban.

A magköpeny kivételével az egész növény erősen mérgező. Mérgében taxán típusú mérgező alkaloidok, diterpének, cianogén glikozidok (taxifillin), biflavonoidok (szkiadopitizin és ginkgetin) is megtalálhatók. Az elhervadt vagy szárított levelek is mérgezőek. A legerősebben a lovakra hat, ezek halálos adagja 200-400 mg/testsúlykg, de a szarvasmarhák, sertések és más háziállatok sem sokkal ellenállóbbak. A tünetek közé tartozik a támolygás, izomremegés, görcsök, ájulás, nehézlégzés és végül a szívelégtelenség. A halál gyors, ezért sokszor nem minden tünet figyelhető meg.

A taxolt először egy másik tiszafa, az oregoni tiszafa (Taxus brevifolia) kérgéből azonosították az 1960-as években az amerikai rákkutató intézet munkatársai. Azóta kiderült, hogy a növénynemzetség mind a tizenegy tagja tartalmazza. Az igen ritka amerikai vagy oregoni tiszafa (Taxus brevifolia) kérgéből előállított paclitaxel - sejtosztódást gátló anyag - egy kemoterápiás gyógyszer előanyaga lett. Használata emlő- és petefészekdaganatok kezelésére engedélyezett. Kizárólag ipari nyersanyag.

 

Forrás: házipatika.com