Mi a különbség a mellkasi fájdalom és a szívinfarktus között?

Filmekben azt látjuk, hogy a szívinfarktust kapott (általában férfi) a szívéhez kap és összeesik. De mi is történik pontosan ilyenkor és tényleg a férfiak betegsége ez?

Szívünk magzati létünktől halálunkig percenként 60-80-szor húzódik össze, és két összehúzódás között csupán töredék másodpercekig pihen. Az állandó munkát csak speciális izomszövet tudja ellátni, és a folyamatos munka feltétele a jó oxigén- és energia ellátás, amelyet az a szívkoszorúér rendszer biztosít, amely körülöleli a szívet. Ez a szív saját vérellátása.

 

Három fő koszorúeret különböztetünk meg, úgymint, jobb koszorúér, bal közös eredéssel induló bal leszálló ér, és végül a körbefutó ér. A különböző koszorúerek, különböző szívterületek ellátásáért felelősek.

 

VIDEÓ: http://videa.hu/videok/tudomany-technika/sziv-50sw1XRcLkKRemvT?start=0

 

Mit jelent a szívinfarktus?

 

Az infarktus valamelyik koszorúér elzáródásának következtében kialakuló vérellátási zavar, mely oxigénhiányos állapotot jelent, és így a szívizom elhalásához vezet.

 

Mi az angina pectoris?

 

Ha fennáll a vérellátás hiánya, de nem tartósan, akkor anginás roham alakulhat ki, amely általában néhány percig áll fent.

 

Ez az állapot mellkasi fájdalommal jár, amely a nyakba, bal karba, vagy lapocka tájékra sugározhat, esetleg gyomortáji fájdalom is jelentkezhet, amely spontán, vagy gyógyszer hatására megszűnik.

 

Mikor beszélünk infarktusról?

 

Ha a koszorúér teljesen elzáródik, akkor létre jöhet a szívinfarktus, amely általában nem szűnő erős mellkasi szorító fájdalommal és kifejezetten rossz közérzettel, halálfélelemmel, verítékezéssel jár. Sok esetben a hirtelen koszorúér-elzáródás rosszindulatú, életveszélyes ritmuszavarral járhat, amely keringés-összeomlást, hirtelen szívhalált eredményezhet, és külső segítség nélkül végzetes kimenetelű lehet, mielőtt a beteg eljutna a kórházig. Ha ezt tapasztaljuk, haladéktalanul hívjuk a mentőt és a segítő - ha van - mondja el a tüneteket a diszpécsernek, hogy a kiérkező mentőorvos megfelelően tudja ellátni a beteget és a megfelelő szakintézménybe el tudja juttatni.

 

Ha egyedül vagyunk, semmiképpen ne induljuk önállóan be a kórházba, várjuk meg a mentőt. Ha módunkban áll, hívjunk segítséget (például a szomszédot), aki beengedi a mentőt, előkészíti a beteg iratait, vagy szívleállás esetén segíteni tud.

 

Mi okozhat szívkoszorúér elzáródást?

 

A test verőereiben, így a koszorúerekben is plakkok, érkeresztmetszet szűkítő lerakódások képződnek. A plakkok létrejöttében a magas vérzsírszint, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás, mozgásszegény életmód, örökletes tényezők és természetes öregedési folyamatok is szerepet játszhatnak. A heveny koszorúér-elzáródás rendszerint az évek-évtizedek alatt kialakuló plakkok váratlan megrepedése, és ennek következtében az érpályát teljesen elzáró vérrög-dugó hatására jön létre, veszélyeztetve az adott ér által ellátott szívizomterületet.

 

Bár valóban több férfit érint a betegség mint nőt, de bizony nők is kaphatnak infarktust, tehát nekik is ugyanolyan fontos a tünetek felismerése és a megelőzés.

 

Mitől függ az elzáródás mértéke?

 

A koszorúér lefutása alapján elzáródásukkor különböző szívizom területek károsodnak. A jobb koszorúér elzáródása általában hátsó fali, a bal-leszálló koszorúér elzáródása esetén általában mellső fali infarktus alakul ki. A sejtek károsodásának következtében ezeken a területeken a szívizom összehúzódó képessége romlik, vagy teljesen megszűnik. A szívműködés károsodásának mértékét ultrahangos vizsgálattal, vagy egyéb speciális vizsgálatokkal mutatható ki.

 

Miért kell haladéktalanul megkezdeni az elzáródott erek felszabadítását?

A szívizom életfunkcióinak visszaállítási sikere jelentősen függ attól az időtől, amíg el volt záródva az ér. A legtöbb szívizomzatot az első két-három órában lehet megmenteni az ér azonnali érfestés, szívkatéterezés által történő megnyitásával, kitágításával, műérháló („stent") behelyezésével. Ezért rendkívül fontos szívinfarktus esetén mentőt hívni! Magyarországon jól szervezett infarktusellátás működik, ahol lehetőség van a szív katéteres koszorúér tágítására, és más korszerű életmentő beavatkozásra.

Megelőzés, életmódváltozás

A magas koleszterinszint felelős az érelmeszesedésért (arterioszklerózis). Ez pedig alapja több súlyos szív- és érrendszeri betegségnek is. Azért olyan veszélyes, mert szűkíti, súlyos esetben el is zárhatja az ereket, rugalmatlanabbá, sérülékenyebbé teszi az érfalakat, így végtagi érszűkület, trombózis, szív- és agyi infarktus, agyvérzés alakulhat ki. Ezért különösen fontos a magas koleszterinszint időben való felismerése és megfelelő csökkentése megfelelő életmóddal és amennyiben az orvos előírja, gyógyszerszedéssel. Így nagy eséllyel megelőzhető a szívinfarktus kialakulása, vagy a már azon átesetteknél annak megismétlődése.

 

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/szivderito/20170514-szivinfarktus-angina-pectoris-elzarodas-szivizom-elhalas-szivkateterezes.html