Mi a rák? – 1. rész

Dr. Igazvölgyi Katalin és Dr. Erdélyi Katalin szakkönyveiből válogattunk egy részletes leírást arról, hogy pontosan mi is a rák. A kétrészes cikk igyekszik minél részletesebben és érthetőbben átadni a tudást.

 

A rák kialakulásának megértéséhez mindenekelőtt utalnunk kell arra, hogy szervezetünk, szerveink, s azokon belül szöveteink alapvető építőkövei a sejtek. Bizonyos értelemben a születésünk után is folyamatosan "újjászületünk". A sejtek ugyanis (a központi idegrendszer sejtjeinek kivételével) a születés után is osztódnak. Folyamatosan új sejtek születnek, miközben az öregek meghalnak. Így marad egészséges a testünk.

Érzékeny és bonyolult szabályozórendszer biztosítja, hogy új sejtek csak akkor és olyan mennyiségben keletkezzenek, amikor és amennyire az elöregedett vagy más okból (pl. külső károsító tényező miatt) elpusztult sejtek pótlása szükséges.

A folyamat irányítói a gének, amelyek minden sejt magjában megtalálhatók. Részletes utasításokat, valamint speciális fehérjék termelésével "állj" és "mehet" jelzéseket is küldenek a szervezetbeli folyamatokra, a sejtek megújulására, sőt pusztulására vonatkozóan is.

A sejtekben genetikailag kódoltan működik az ún. programozott sejthalál, ami biztosítja, hogy az elöregedett sejt kellő időben, magától elpusztuljon. A keletkező törmeléket azután a környező sejtek eltakarítják, mintegy "előkészítik a helyet" az újonnan született sejteknek. A sejtosztódás, sejtszaporodás és sejtelhalás között tehát kényes egyensúly áll fenn az egészséges szervezetben.

Megtörténhet azonban, hogy egy sejt (mindeddig nem teljesen tisztázott okok miatt) valamilyen károsodást szenved, viselkedése megváltozik, így kiszabadul a szigorú szabályozási mechanizmusok gátja alól – daganatosan elfajul. A normális sejteknél sokkal gyorsabb ütemben, irányíthatatlanul kezd osztódni, noha az adott szervnek nincs is szüksége az újabb sejtekre. A keletkezett kóros sejtek kevésbé esnek áldozatul a programozott sejthalálnak is, ezért a számuk rohamosan nő, s mindegyik örökli a kezdeti "lázadó" sejt hibás tulajdonságait.

 

Az így keletkezett sejtek nem illeszkednek az adott szerv szövetébe, attól elkülönülve, kóros, felesleges szövettömeget, daganatot hoznak létre, amely növekedve, terjeszkedve gátolja az adott szerv vagy a szervezet életműködéseit.

Sok éven át a kutatók azon tűnődtek, mitől válnak a normális sejtek rákossá. A sejtélet precízen koreografált tánca miért alakul át hirtelen "mindenkinek mindent szabad" verekedéssé? Először csak a rákkeltő anyagok (a karcinogének, pl. a dohányfüst) tűntek a bűnösnek. A tudósok azonban megállapították, hogy a folyamatban a gének, az öröklődés is szerepet JÁTSZIK, hiszen bizonyos típusú rákok egyazon családban halmozottan (több vérrokonban is) jelentkeznek. Maradtak azonban megválaszolatlan, rejtélyes kérdések. Ha pl. a dohányfüst karcinogén, akkor miért nem fejlődik ki tüdőrák minden dohányosban? Ha a rákot örökölni lehet, miért kímél meg egyes családtagokat, másokat pedig nem?

Az utóbbi évek számos felfedezésének köszönhetően ma már tudjuk, hogy a rák nem máról holnapra alakul ki, hanem egy több éves, sőt több évtizedes, soklépcsős folyamat végeredménye. Ritkán okozza egyetlen tényező, például a dohányzás. Inkább a sejteken belüli gének és bizonyos káros külső tényezők (pl. étrend, rákkeltő anyagok, sugárzások) közti összetett kölcsönhatások következtében alakul ki.

 

Idegen szavak magyarázata

 

Antioxidáns: Egyes élelmiszerekben is megtalálható, az oxidálódás ellen védő anyagok gyűjtőneve. A szabadgyökök megkötésével az antioxidánsok csökkentik a szervezetünket érő káros hatásokat, így védő hatásúak a rák kialakulásával szemben. Néhány példa: A-, C- és E-vitamin, béta-karotin, likopin.

Daganat: A szervezetből származó, de a normális sejtektől eltérő sejtekből álló képződmény, rendellenes szövetszaporulat (tumor), ami túlzott sejtosztódás eredményeképpen jön létre. Semmilyen hasznos funkciója nincs. Lehet benignus (jóindulatú, nem rákos természetű) vagy malignus (rákos).

Immunrendszer: A szervezet védekező rendszere, amely a fertőzések és más betegségek leküzdésében nélkülözhetetlen.

Karcinogén: Rákkeltő anyag.

Metasztázis: Áttét. A daganatból kiszabaduló sejtek a szervezet más részén megtelepedve újabb daganatos elváltozást (áttétet) hoznak létre.

Programozott sejthalál: Apoptózis. A sejtekben genetikailag kódolt "program", ami biztosítja a sejt életének lezárását a megfelelő időpontban.

Tumorszuppresszor gének: Óvják a károsodott sejteket a daganatos elfajulástól, megállítják a rákra jellemző, ellenőrizhetetlen növekedést és szaporodást.

 

Forrás: springmed.hu