Mi az AHCC?

AHCC, daganatos betegségek, rákterápia, immunmodulálás

 

Az Active Hexose Correlated Compound fő aktív összetevői poliszacharidok: alfa-glükán, béta-glükán, és glikoproteinek. Különleges gyártási eljárás során specifikus enzimatikus reakcióval állítják elő, 100 g AHCC tartalmaz 15,8 g alfa 1-4 glükánt, ami a legfontosabb természetes hatóanyag az immunválasz modulációban.

Az AHCC a világon a legtöbbet kutatott immunerősítő anyag. 700 klinika használja a világon, Japánban, az USA-ban, Ausztráliában, Kínában, stb.

Története

Az AHCC kifejlesztését 1989-ben kezdte meg a University of Tokyo.  Csak Japánban 10 orvosi könyvet adtak ki az AHCC-ről. Mintegy 200 tudományos tanulmány jelent meg róla a világban. 1995-ben megalakult az AHCC Tudományos Egyesület (AHCC Research Association), azután Genfben az Európai AHCC Tudományos Egyesület. 2011-es kongresszuson 18 országból több mint 500 résztvevő gyűlt össze (legtöbben japán onkológusok). Az évente rendezett szimpóziumon részt vesznek olyan jól ismert neves intézmények mint a Harvard Egyetem, Yale Egyetem, a Columbia Egyetem és még sok más. Az AHCC számos díjat nyert.

Gyártás

Az AHCC egy olyan természetes eredetű vegyület, amelyet speciálisan tenyésztett bizonyos gyógygombák (basidiomycetes) micéliumából nyernek. Japán világszabadalom.

 

Az AHCC felhasználása

1. Kórházi fertőzések megelőzésére
A kórházi, klinikai ellátás és beavatkozások okozta fertőzések megelőzésére széleskörűen használják mintegy 700 klinikán. A betegek érkezéskor rögtön kapnak AHCC-t a kórházi fertőzések megelőzésére.

2. Kemoterápia mellékhatásainak kiküszöbölésére, enyhítésére
Daganatellenes terápiában, a sugárkezelés és a kemoterápia kiegészítéseként, a kezelések káros mellékhatásainak kiküszöbölésére, enyhítésére.

3. Daganatellenes terápiában a szervezet immunválaszának modulálására.

4. AIDS terápiában

5. Májregeneráló hatása kiemelkedő

6. Hepatitisz kezelésében

7. Szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség kezelésében.

8. Stressz károsító hatásainak enyhítésében

9. Gyulladások csökkentésében

Az AHCC hatásmechanizmusa - Immunmodulátor

Az AHCC kiváltja a természetes immunválaszt, így eredményes minden terápiában, amely az egészségre veszélyt jelentő betegségek ellen hat.


A veleszületett immunitás – a primer védelmi vonal kulcsszereplői
- Citokinek: Kémiai futárok, amelyek segítik az immunsejtek kommunikálását, és az immunválasz koordinálását.
- Természetes ölő sejtek (Natural killer NK): fehérvérsejtek (WBC - White Blood Cells), amelyek felismerik és elpusztítják a fertőzött vagy kóros sejteket
- Makrofágok: fehérvérsejtek, amelyek megemésztik az elpusztított baktériumokat, és a celluláris törmeléket.
- Dendritikus sejtek: fehérvérsejtek, amelyek jelzik a jelenlévő idegen anyagokat a B-és T-sejtek számára, kiváltva egy adaptív választ.

Adaptív immunitás - második védelmi vonal kulcsszereplői
- B-és T-sejtek: A B-sejtek a csontvelőben termelődnek, a T-sejtek a thymusban, mindketten limfociták, fehérvérsejtek, amelyek képesek felismerni egy korábbi fertőzés okozóit, és elpusztítani őket konkrét immunválaszt adván.

In vivo és humán klinikai kísérletek kimutatták, hogy AHCC módosítja mind a veleszületett, mind az adaptív immunválaszt:
- A citokinek termelésének növelésével az NK sejtek aktivitása akár 300-800% mértékben nőtt,
- a makrofágok száma megnőtt, esetenként megduplázta őket,
- a dendritikus sejtek számának növelése,
- B és T sejtek számának növelése, több mint 200%.

Orvosi tapasztalatok, kutatási eredmények


Fertőzéses megbetegedések
A kutatások kimutatták, hogy az AHCC modulálja az immunválaszt a különböző fertőző ágensek, beleértve:
- influenzavírus (közönséges influenza),
- madárinfluenza,
- Klebsiella pneumoniae (tüdőgyulladás okozója),
- Candida albicans gomba,
- Pseudomonas aeruginosa (képes megfertőzni a test bármely részét),
- és a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktériumok (MSRA vagy rezisztens antibiotikumokkal, Staph fertőzések).

Rákterápia

Az AHCC-t nagy sikerrel alkalmazták rákos betegeknél. Több mint 100 000 (!) különböző rákbetegségben szenvedő beteg gyógykezelési adataiból kimutatható, hogy az esetek 60%-ában javult a betegek állapota. Az AHCC különösen hatékony máj-, tüdő-, gyomor-, vastagbél-, emlő-, pajzsmirigy-, petefészek-, here-, nyelv-, vese- és hasnyálmirigyrák esetében.Egy tízéves - mérföldkőnek számító - AHCC vizsgálatban 269 májrákos beteget vontak be. Műtét után a betegek egyik fele szedett AHCC-t, a másik fele nem. Az eredmény drámai: a tízéves vizsgálat után az AHCC-t fogyasztó betegeknek csak a 34,5%-nál újult ki a rák, míg a kontroll csoportban, akik nem szedtek AHCC-t 66,1% volt ez az arány. Hasonló arányú eredményre vezetett az is, hogy a kontrollcsoportban 46,8% nem élte meg a tíz éves vizsgálat végét, míg az AHCC-t szedők csoportjában a halálozás 10 éven belül csak 20,4%.

Rákterápia mellékhatások nélkül - Egyre több szakorvos alkalmazza az AHCC-t, annak kiváló hatékonyságát a tumorok mellékhatások nélküli kezelésére. Még a betegség végső stádumában is, mint utolsó lehetőség. Japánban több mint 30 kórházban az AHCC a rák kezelésére alkalmazható. Prof. Dr. Ghoneum Mamdoch (Drew University of Medicine and Science, USA) :” Kutatásaink erdeményei alapján megállapítottuk, hogy AHCC nagyon hatékony a tumorok mellékhatások nélküli kezelésében. Ez egy nagyon ígéretes rákellenes fegyver a közeljövőben.”

Életminőség: számos tanulmány úgy találta, hogy AHCC kezelés nemcsak a hosszabb túlélést biztosította az előrehaladott májrák betegeknél, de jobbak lettek az életminőség különböző paraméterei, beleértve a mentális stabilitást, általános fizikai egészségi állapotot, és a szokásos tevékenységre való képességet.

Méhnyakrák: humán papilloma vírus - mint a méhnyakrák fő kórokozója. Már napi 3g AHCC csökkenti a vírus expresszióját.

A kemoterápia mellékhatásainak enyhítése

Kemoterápia számos mellékhatást okoz, amelyek a betegek pszichés halál-félelmét fokozzák. Az AHCC, azon kívül, hogy képes felvenni a harcot a rák ellen, csökkenti a kemoterápia számos mellékhatását is, többek között:
- Hajhullás: az orvosok megfigyelték, hogy a kemoterápiát kapó betegeknél az AHCC fogyasztók nem veszítik el a hajukat.
- Hányinger: klinikai vizsgálatok Koreában és Japánban is jelezték, hogy AHCC rendkívüli mértékben javítja a rákos betegek hányinger és a hányásos tüneteit.
- Csontvelőszuppresszió: a kemoterápia gátolhatja a csontvelő működését, ami életveszélyes, mert a szervezet immunrendszerének katonái a fehér vérsejtek a csontvelőben képződnek. Az AHCC szedőinél kimutatták, hogy megemeli a fehérvérsejtszámot a rákos betegeknél körülbelül 30%-al.
- Májkárosodás: a kemoterápia egyik nagy hátránya, hogy megöli az egészséges sejteket is a rákos sejtek mellett. Egy in vivo tanulmány kimutatta, hogy patkányoknál adott kemoterápiás kezelés után nagyarányú volt a májenzim (indikatív májkárosodás), azok a patkányok pedig, amelyek a kemoterápia mellett AHCC-t is kaptak, normális maradt a májenzimszint.

Májbetegség, hepatitis C

Dr. Fred Pescatore, of the Center for Integrative and Complementary Medicine in New York, arról számolt be, hogy ő az AHCC segítségével jelentős csökkenést ért el a hepatisis betegek májenzimszintjénél. Ez egy fontos felfedezés, mivel a magas májenzim tájékoztató a májkárosodásról. Klinikailag kimutatták napi 6g AHCC 85%-al csökkentette a vírust a vérben. Szintén csökkent a máj cirrhosis és hepatocellularis carcinoma kockázata. Joel S. Edman, Dr.Sc, Fred Pescatore, MD, American Academy of Anti-Aging Medicine, ChicagoAz állatkísérletek megerősítik az AHCC májvédő hatását. AHCC-vel kezeltek patkányokat, majd beadtak egy májra toxikus kémiai szén-tetrakloridot, de az AHCC kezelés kivédte annak májkárosító hatását. 

Nyugat-nílusi láz: újabban felfedezték, hogy az AHCC növelte egerekben az immunválaszt specifikus nyugat-nílusi vírus esetében. A nyugat-nílusi láz olyan betegség, amelyre nincs jelenleg gyógyszer. Abban a csoportban, ahol AHCC-vel kezelték az egereket 60% túlélte, a kontroll csoportban minden tesztelt egér elpusztult.

AIDS

A 10. Nemzetközi AIDS Konferencián Yokohamában 1994-ben mutatta be számos tanulmány az AHCC pozitív hatását.

Szív- és érrendszeri betegségek

Az AHCC képes megakadályozni a stressz okozta magas vérnyomást, és szívritmuszavart.

Stressz

Az AHCC az erős antioxidánsokhoz hasonlóan véd az oxidatív stressz káros hatásaitól.

Gyulladások

A vizsgálatok kimutatták, hogy az AHCC erős gyulladáscsökkentő anyag.

Adagolás

A klinikai terápiákban 3-6 g AHCC / nap. A legmagasabb alkalmazott napi dózis 9 gramm, nem tapasztaltak semmilyen káros mellékhatást.
Megelőzés céljából napi 300-500 mg AHCC-t fogyasztása javasolt.


Irodalom, hivatkozások:
Ritz BW. Supplementation with active hexose correlated compound increases survival following infectious challenge in mice. Nutr. Rev. 2008 Sep;66(9):526-31. Wang S, et al. Oral Administration of Active Hexose Correlated Compound Enhances Host Resistance to West Nile Encephalitis in Mice. J Nutr. 2009 Jan 13 [Epub ahead of print] Aviles H, et al. Active hexose correlated compound activates immune function to decrease bacterial load in a murine model of intramuscular infection. Am J Surg. 2008 Apr;195(4):537-45. Matsui Y et al. Improved prognosis of postoperative hepatocellular carcinoma patients when treated with functional foods: a cohort study. J Hepatol. 2002 Jul;37(1):78-86. Cowawintaweewat S, et al. Prognostic improvement of patients with advanced liver cancer after active hexose correlated compound (AHCC) treatment. Asian Pac J Allergy Immunol. 2006 Mar;24(1):33-45. Mukoda SB, et al. Reduction of side affects of anticancer drugs by active hexose correlated compound (AHCC). Proceedings of the American Association for Cancer Research. 1999 March;40. Edman JS, Pescatore F. Medical intelligence: A preliminary report of three cases. Influences of AHCC, a combination mushroom extract, on patients with hepatitis. Anti-Aging Medical News. Fall 2000. Buxiang S, et al. Preventive effects of AHCC on carbon tetrachloride induced liver injury in mice. Natural Medicine. 1997;51(4):310-315. Wakame K. Protective effects of AHCC on the onset of diabetes induced by streptozotocin in the rat. Biomedical Research. 1999;20(3):145-152. Department of Biochemistry, Dokkyo University School of Medicine. AHCC on immobilization stress in the rat: beneficial effects of active hexose correlated compound. Dokkyo Journal of Medical Sciences. 2001;28(1):559-565. She-Fang Y, et al. Amelioration by active hexose correlated compound of endocrine disturbances induced by oxidative stress in the rat. Endocr Regul. 2004 Mar;38(1):7-13. She-Fang Y, et al. Suppressive effects of active hexose correlated compound on the increased activity of hepatic and renal ornithine decarboxylase induced by oxidative stress. Life Sci. 2003 Dec 19;74(5):593-602. Wang S. Preventive effects of active hexose correlated compound (AHCC) on oxidative stress induced by ferric nitrilotriacetate in the rat. Dokkyo Journal of Medical Sciences. 2001;28(2-3):745-752. Daddaoua A, et al. Active hexose correlated compound acts as a prebiotic and is antiinflammatory in rats with hapten-induced colitis. J Nutr. 2007 May;137(5):1222-8.További forrás: AHCC Research Association honlapja: www.ahccresearch.com

A cikk forrása: https://www.hazhozpatika.hu/