Milyen a jó cukorbeteg étrend?

Csökkentett kalóriatartalmú étrenden gyorsan javul a cukorbetegek állapota. Holland kutatók tanulmánya azt mutatta, hogy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett az elhízott, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek állapota már négy hónap alatt jelentősen javult.

 

Az Észak-amerikai Radiológiai Társaság Chicagóban megrendezett éves találkozóján ismertették a tanulmányt, amelyben az alacsony kalóriájú diéta mellett megszűnt a résztvevők inzulinfüggése és csökkent a szívüket körülvevő zsír mennyisége.

 

A hollandiai Leideni Egyetem orvosi központjának kutatói a vizsgálat elején és végén is elemezték a bevont 15 ember szívfunkcióit, és mérték a szívüket körülvevő (perikardiális) zsír mennyiségét is. A hét férfi és nyolc nő négy hónapon keresztül napi 500 kalóriát vehetett magához ételeivel és italaival.

 

"Meglepő volt látni, hogy egy ilyen viszonylag egyszerű beavatkozás, egy nagyon alacsony kalóriájú diéta hatékonyan gyógyítja a 2-es típusú cukorbetegséget - írta közleményében Sebastian Hammer kutatásvezető. - A hatás ráadásul hosszútávon tapasztalható, az életviteli változtatásoknak erőteljesebb szívérrendszeri hasznuk lehet ezeknél a pácienseknél, mint a gyógyszerezésnek."

 

A kutatók azonban arra is figyelmeztettek, hogy nem minden páciens alkalmas erre a terápiára, ezért azt tanácsolják, hogy mielőtt belekezdene valaki, feltétlenül konzultáljon orvosával.

 

Egy másik, idén nyáron közzétett tanulmányban a brit Newcastle-i Egyetem kutatóinak vezetésével tizenegy 2-es típusú diabétesszel élő ember tartott 8 hetes, napi 600 kalóriás diétát. Egy héten belül a normális értékre csökkent az önkéntesek vércukorszintje, amelyet normál étrendjükhöz visszatérve a tizenegyből heten hónapokkal később is megtartottak.

 

Forrás: https://www.egeszsegkalauz.hu/taplalkozas/