Minden a Shiitake gombáról #1

Shiitake gomba (Lentinula edodes) a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon, mely Ázsiában őshonos. A gombát étkezésekhez friss, valamint szárított formában is használják. Gyógynövényként való használata is elterjedt szerte a világban. 

 

Állatkísérletek során tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírus-ellenes hatású vegyületeket is találtak a shiitake gombában. Azonban további klinikai vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy valóban  használható-e a shiitake gomba az embereket nagy számban megbetegítő rák és más betegségek gyógykezelésére. A legfontosabb persze a kiegyensúlyozott étkezés, melynek része lehet a shiitake gomba rendszeres fogyasztása is.

 

Shiitake gomba rendszeres fogyasztását a rák és az AIDS  esetében az immunrendszer megerősítésére szokták kiegészítésként leginkább javasolni szerte a világban. Emellett segíthet megelőzni a szívbetegségeket, csökkentheti a koleszterin szintet, és segíthet a különböző fertőzések, mint például a hepatitis esetében is, mivel megakadályozza a vírusok szaporodását. A shiitake gomba fogyasztását preferálók azt állítják, hogy mind a gomba kalapja, mind a szára hasznos lehet, és a gomba hatása attól függ, hogy hogyan készítik el.

 

A shiitake gomba tartalmazhat több olyan vegyületet, mely jó hatással van az egészségre. Melyek ezek?

 

  • lentinan az egyik, mely megállítja vagy lassítja a tumor növekedését.
  • Egy másik komponense, az aktivált hexóz-tartalmú vegyület (más néven 1,3-béta-glükán),  csökkenti a daganat aktivitását, és csökkenti a rák kezelésére használt kemoterápia mellékhatásait.
  • A gombák tartalmaznak eritadenine-t is, amelyről úgy gondolják, hogy a koleszterinszint csökkentésében van nagy szerepe, hiszen gátolja a koleszterin felszívódását a véráramba. Ezeket az állításokat jelenleg is klinikailag vizsgálják.

 

Melyik shiitake gombát válasszam?

 

A friss vagy szárított gomba széles körben elérhető az üzletekben, míg a shiitake gomba kivonatait kapszula formájában a bioboltokban és az interneten keresztül is értékesítik.

 

A gyógyászati célokra nem csak a shiitake gomba kivonatai ajánlottak, hanem a nyers vagy szárított gomba is. Például egyes japán kutatók a shiitake gombát együtt használják kemoterápiás betegek kezelésére tüdő-, orr-, torok-, és gyomorrák eseteiben (Lentinan néven injekció formájában gyógyszer kategóriában került Japánban törzskönyvezésre). A kivonatokban az aktív vegyületek találhatók, melyeket étrend-kiegészítőként az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is forgalmaznak. 

 

A szárított shiitake pl. jól használható finom levesek elkészítéséhez, ilyen például a nagyon közkedvelt kínai csípős savanyú leves. Érdemes BIO termesztésű gyógygombát választani, a kínai származásút pedig messziről elkerülni, ui. Kína a világ legszennyezettebb országa, s mint tudjuk jól, a gombák nagyon érzékenyek a szennyezésekre és mindent magukba szívnak, azt is amit nagyon nem kellene.

 

Forrás: Gombakirály

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat!