Minden a Shiitake gombáról #2

Shiitake gomba (Lentinula edodes) a második leggyakrabban termesztett ehető gomba a világon, mely Ázsiában őshonos. A gombát étkezésekhez friss, valamint szárított formában is használják. Gyógynövényként való használata is elterjedt szerte a világban. 

 

Milyen tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésünkre a shiitake gombával kapcsolatban?

 

Állatkísérletek azt mutatták, hogy tumorellenes, koleszterinszint-csökkentő és a vírus-ellenes hatással rendelkezik a shiitake gomba számos aktív vegyülete.

 

Néhány tanulmányban az emberekben kifejtett hatását is vizsgálták a gombának. Egy randomizált klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a betegek életét meghosszabbította a shiitake gomba rendszeres alkalmazása az előrehaladott és visszatérő gyomor-és vastagbélrák esetében,  kemoterápia mellett alkalmazva. A béta-glükán egy poliszacharid, megtalálható a különböző gombákban, élesztőben és egyéb élelmiszerekben is, serkenti az immunrendszer működését és azoknak a sejtek aktiválásához szükséges, amelyek megtámadják a rákot (pl. a makrofágok, T-sejtek és a természetes ölősejtek). A laboratóriumi vizsgálatokban a béta-glükán úgy tűnik, hogy lassítja a rákos sejtek szaporodását bizonyos kultúrákban.

 

Számos potenciális rákellenes anyagot találtak shiitake gombában, és ezek tisztított formáit a gyomor-és vastagbélrák kezelése kapcsán tanulmányozták. További humán klinikai vizsgálatok folynak, hogy meg tudjuk mondani, hogy valóban van-e gyógyító hatása a shiitake gombának.

 

Ha csökkenteni szeretné a rák kockázatát, az American Cancer Society táplálkozási irányelveit javasoljuk elolvasni. A kiegyensúlyozott étrend, amely magában foglalja az öt vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztását naponta, teljes kiőrlésű gabona használatát a feldolgozott és finomított élelmiszerek helyett, és a vörös húsok és az állati zsírok korlátozott bevitelét.  Ha ezeket betartjuk, nagyobb esélyünk van a daganatos betegségek megelőzésére.

 

Shiitake gomba és kivonatok biztonságosan fogyaszthatók, bár ritkán hasmenés vagy puffadás előfordulhat alkalmazásuk kapcsán. Egyes embereknél, nagyon ritkán allergiás reakció is kialakulhat.

 

Nagyon fontos, hogy soha ne az orvosi terápia helyett használják a gyógygombákat, hanem kiegészítésként mellettük, beleépítve a napi táplálkozásunkba!

 

Forrás: Gombakirály

Figyelem! Ez a cikk kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat!