Minden, amit tudnod kell a szalmonelláról

A nyár a pihenésé és a nyaralásé - hacsak nem keseríti meg valamilyen betegség. Jobb, ha elkerülöd őket!

Azért, mert a hányingerrel, hányással, fejfájással kezdődő, majd lázzal, hasmenéssel, köldök körüli hasi fájdalommal folytatódó betegség létrejöttéhez több tényező együttes jelenléte szükséges. Ezek pedig:

  • baktérium típusa - mennyire fertőző
  • a szervezet fogékonysága - a gyomorsav megvédhet a fertőzéstől
  • a betegséget okozó baktérium mennyisége - egymilliónál több csíra kell

A láz általában két-három napig tart, a hasmenés pedig egy hétig. Jellemző a panaszok vissza-visszatérése, változékonysága. A baktériumok végleges kiürítése a széklettel történik, ennek időtartama általában egy hónap, és laboratóriumi székletvizsgálattal igazolható.

 

Legfontosabb megelőzni!

A megelőzés alapja a higiénia, a mindig tiszta kéz és a szennyeződésektől mentes konyhatechnológia. A tojásokat éppen ezért feltörés előtt célszerű folyóvízzel megmosni, megtörölni, majd a kezedet szintén. Nagy melegben ne készíts nyers tojást tartalmazó ételeket, mert a baktérium pillanatok alatt elburjánzik a neki kiváló táptalajon!

 

Késő bánat...

Ha már megbetegedtél, semmiképpen se vegyél be hányás- és hasmenés-csillapítót! Ez azért lényeges, mert a szervezeted ily módon szabadulhat meg a kóros toxinoktól és kórokozóktól. Ne állítsd hát le ezeket a természetes öntisztító mechanizmusokat, legalábbis eleinte ne! Később, ha nagyon muszáj, adszorbens típusú hasfogót vegyél be, ilyen például a Bolus adstringens, a Smecta por vagy a jól ismert orvosi széntabletta. Ezek a készítmények azért jók, mert aktív felületükkel megkötik a mérgeket, és így azok kiürülhetnek a szervezetedből. A Smecta ezenkívül még egy védőréteggel is bevonja a sérült, gyulladt bélnyálkahártyát, így védi azt az egyéb károsító hatásoktól.

Szalmonellafertőzés esetén is rendkívül fontos a megfelelő folyadék- és elektrolitpótlás! Ezt megteheted például: szénsavmentes ásványvízzel vagy olyan gyógytea fogyasztásával, amelybe csipetnyi sót teszel. Ha súlyos a helyzet, recept nélkül juthatsz hozzá a patikákban a Normolyt porhoz, ami vízhez keverve megfelelő arányban tartalmaz ásványi anyagokat és cukrot. Előírás szerint addig idd, amíg jólesik. A tested jelezni fogja, ha a hiányaidat már pótoltad, mert erőnléted javul, és kezdesz undorodni az addig esetleg ízletesnek vélt készítménytől. Ekkor nyugodtan válts gyógyteára, ásványvízre!

 

Megválogatott ételek

Lehetőleg ne szedj antibiotikumot! A gyógyszerezésünket bízd fertőző betegségekkel foglalkozó szakemberre, vagyis infektológusra. Az antibiotikum alkalmazása elősegítheti a hordozó állapot kialakulását, és bizonyos esetekben megnehezítheti a gyógyulást.

Fordíts viszont figyelmet a diétára, ez legyen a panaszok megszűnéséig - általában hét-tíz napig - tej- és tejtermékmentes.

Fontos, hogy könnyen emészthető, nem zsíros, nem puffasztó, de ásványianyag- és vitamindús ételeket válassz. Kifejezetten alkalmas a hasmenés kezelésére - különösképpen kezdetben - a háztartási keksz, a sárgarépa, a reszelt alma, a rizsnyák, melyeket kisgyermekek és idősebbek is bátran fogyaszthatnak. Később jöhet a pirítós, a főtt rizs vagy krumpli enyhén sózva, majd a párolt zöldségek, a híg levesek, főzelékek könnyű habarással. Lassan pedig, ahogy gyarapodik az erőd, és a gyomrod javul, szépen visszatérhetsz az eredeti étkezési szokásaidhoz.

 

Forrás: https://femina.hu/egeszseg/nyari_fertozesek/

Fotó: https://www.mtaki.hu/