Mióma, egy gyakori női daganattípus

Meglepően sok nő szervezetében alakul ki mióma. Ismerd meg időben a kockázati tényezőket, és tudj meg minél többet a jóindulatú daganatról!

 

A méhen belül megjelenő szövetburjánzás az egyik leggyakrabban előforduló nőgyógyászati panasz. Ha nálad is kialakult, nem kell rosszindulatú elváltozástól tartanod, ám kellemetlen tüneteket okozhat. A háttérben több kiváltó ok is húzódhat. A kutatások igazolták az összefüggéseket, melyeket érdemes megismerned, hogy csökkentsd a mióma kialakulásának esélyét.

 

Árulkodó számok

 

Ez a daganattípus egyértelműen gyakoribb a termékeny évek második felében és a menopauzát közvetlenül megelőző időszakban. Fiatal lányoknál az első menstruáció megjelenéséig biztosan nem fordul elő, 20–30 éves kor között is rendkívül ritka. Ezután azonban, a hatvanadik születésnapig megsokszorozódik a kockázat – akár minden harmadik nőnél kialakulhat. Egyes becslések szerint sokkal több nő él együtt a problémával, mint azt a statisztikák mutatják. Ennek magyarázata, hogy a mióma olykor egyáltalán nem vált ki tüneteket, így lehet, hogy nem is tudsz a létezéséről.

Az országok közti megoszlás érdekes tényeket mutat. Ázsiában igen kevesen szembesülnek ezzel a daganatfajtával, és a skandinávoknál is ritkán bukkan fel. Afrikában és Dél-Amerikában ezzel szemben igen gyakori. A válasz a génekben rejlik. A mióma szoros összefüggést mutat a női nemi hormonok hatásaival, és azoknál a népcsoportoknál, ahol az ösztrogénreceptorok nagyobb érzékenységet mutatnak, könnyebben jelenik meg és növekszik a jóindulatú daganat. Az egyes országok közti különbségeket életmódbeli szokások, táplálkozási módok is befolyásolhatják.

 

Rokonok és hormonok

 

Ha családodban a női rokonság körében több esetben is előfordult a mióma, megnő a valószínűsége, hogy nálad is megjelenik. Ennek tudatában fokozottabban figyelj szervezeted jelzéseire, hogy időben felfedezhesd a problémát, és mihamarabb orvoshoz fordulj.
Azoknál a nőknél, akiknek nem született gyermekük, sokkal gyakrabban alakul ki mióma. Minél több gyermeknek adtál életet, annál inkább csökken az esélye a miómának.

A menopauzát megelőzően ugrásszerűen emelkedik a miómák előfordulásának gyakorisága, majd a változókort elhagyva újra csökken. Ekkor a meglévő jóindulatú daganatok zsugorodnak, visszafejlődnek. Ugyanakkor, ha  menopauzális hormonterápiában részesülsz, valamelyest növekszik a kockázat, ez azonban nem olyan jelentős mértékű, hogy az egyéb okok miatt indokolt kezeléstől tartanod kéne.

 

Tányér, mérleg, sportcipő

 

Életviteled, szokásaid is befolyásolják, milyen mértékben vagy kitéve a betegségek kialakulásának. Táplálékod összetevői védő vagy veszélyeztető hatást is kiválthatnak. Célszerű a magas klorofill-tartalmú leveles zöldségek és a keresztesvirágúak, mint a brokkoli, a karfiol és káposztafélék gyakori fogyasztása. A D-vitamin szerepe is kiemelkedő szervezetünk védekezőképességében, ezért tartózkodj minél többet természetes fényben és a téli hónapokban érdemes megfontolnod táplálék-kiegészítő szedését is.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok elősegítik a növekedési hormonok termelődését, melyek a tumorok képződéséhez is hozzájárulnak. Mindenképpen kerüld a finomlisztet, cukrot, hántolt gabonaféléket tartalmazó ételeket. A rostban gazdag, teljes őrlésű gabonák, az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök nem váltanak ki hirtelen inzulinválaszt és nem késztetik szervezetedet a növekedési hormonok túlzott kibocsátására.

Igyekezz megszabadulni túlsúlyodtól, hiszen a hasi zsírszövet felszaporodása az optimálisnál magasabb ösztrogénszintet eredményez.

A testedzés több oldalról is védőhatást jelent. Az intenzívebb mozgás, amely pulzusszám-emelkedéssel jár, segít megszabadulni a felesleges kilóktól, így a hormonháztartás felborulása kevésbé fenyeget. Egyes jógagyakorlatok szintén hatékonyan szabályozzák a hormonegyensúlyt. Ezért legjobb, ha a dinamikus és a relaxáló gyakorlatok egyaránt helyet kapnak napirendedben.

 

Forrás: http://www.otvenentul.hu/mioma/72422