Modern rákterápia: lehetőségek és nehézségek – 1. rész

A molekuláris diagnosztika és terápia immár nélkülözhetetlen a rákbetegek világszínvonalú ellátásában, ám a korszerű kezeléshez vezető út gyakran nehézségekkel tarkított. Ha létezik is célzott gyógyszer a beteg daganatára, az orvosnak segítségre van szüksége abban, hogy kiválassza, melyik az, a betegnek pedig abban, hogy hozzá is jusson.

 

Életmentő naprakészség

 

A rák felismerése és kezelése ma olyan ütemben fejlődik, hogy a területen dolgozó klinikusoknak komoly kihívást jelent a gyógyító munka mellett naprakésznek maradni akár csak a saját szorosan vett szakterületükön is.

 

Pedig a daganatos betegek hosszú életéveket nyerhetnek azzal, és felesleges megpróbáltatásoktól mentesülhetnek, ha kezelésük kiválasztása a legmodernebb eszközök segítségével, daganatuk molekuláris profiljának figyelembe vételével történik.

 

Milyen lehetőségek segítik az orvosokat a tájékozódásban és a leghatékonyabb terápia kiválasztásában? És milyen nehézségek, akadályok állnak az útjában annak, hogy minden beteg hozzájusson a számára legmegfelelőbb kezeléshez? Dr. Mathiász Dóra, az Oncompass Medicine molekuláris információszolgáltató vállalkozás klinikai igazgatója ezekről a kérdésekről beszélt az Origo.hu munkatársának.

 

Háziorvosok a tűzvonalban

 

„Az első az orvosok tájékoztatása. Hogyan kell értelmezniük a modern molekuláris dagnosztika eredményeit, és hogyan építsék be ezeket a kezelési stratégiába? Milyen feltételek mellett alkalmazhatják az új célzott kezeléseket? Nemcsak az onkológusok szeretnének többet tudni erről” – hangsúlyozza Mathiász doktornő. – „A tüdődaganatok kezelésének új lehetőségeiről az Oncompass Medicine az Aesculap Akadémiával együttműködésben november 6-ára szervezett interdiszciplináris tudományos fórumot, amelyre a terület vezető hazai szakembereit hívtuk meg előadónak.

 

A közönség soraiban tüdőgyógyászokon és onkológusokon kívül sebészeket, sőt, családorvosokat is köszönthettünk. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy a jobbára az idősebb generációból kikerülő családorvos kollégák, akik az egyetemen még nem hallhattak a modern módszerekről, mindenfajta friss információra éhesek, különösen ha szervezett formában, neves előadókat felvonultatva tálalják számukra az újdonságokat.” A rendezvény sikerén felbuzdulva az emlő-, valamint a vastagbél- és végbéldaganatok korszerű kezeléséről is terveznek hasonló fórumot szervezni.

 

A mutációk, mint hajtómotorok

 

Az azonban csak a kezdő lépés, hogy az orvosok megismerjék az új, célzott terápiás lehetőségeket; azt is el kell tudniuk dönteni, hogy melyik betegük esetében alkalmazhatóak a célzott gyógyszerek, és segíteniük kell a kiválasztott betegeket a terápiához való hozzáférésben. Magyarországon, sőt az egész régióban első ilyen jellegű vállalkozásként az Oncompass Medicine kimondottan azzal a céllal jött létre, hogy e feladatokban segítséget nyújtson a kezelőorvosoknak.

 

A beteg daganatából származó DNS-minta elemzésével megállapítják, vannak-e a kóros szövetben olyan génhibák – mutációk –, amelyek mintegy előrehajtják a daganat növekedését. A hajtórugóként szóba jöhető mutációk azonosítását követően egy folyamatosan bővülő, az online szakirodalom egészén kívül immár mintegy 1400, saját praxisukban megfordult beteg adatait is felölelő adatbázis segítségével megkísérelnek a mutációkhoz olyan célzott terápiás szereket hozzárendelni, amelyek a rendelkezésre álló információ alapján hatékonyak lehetnek a daganattal szemben.

 

Ezek olyan idő-, információ- és számításigényes műveletek, amelyeket egy klinikus a betegellátási feladatok mellett nem tudna egyedül elvégezni.

Tátrai Péter

Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20151113-rak-rakterapia-megelozes-diagnosztika-daganat-dns-mutacio.html