Előzd meg a betegségeket olyan növényekkel, melyek nemcsak finomak, de igazán magyarosak is!
A tél közeledtével mindinkább előtérbe kerülnek a citrusfélék és más déligyümölcsök. Ám ne hagyd figyelmen kívül, hogy vannak a piacon olyan hazai zöldségek és gyümölcsök, melyek kis szerencsével nem utazták át az óceánt. A szőlőt, az almát, a céklát vagy a káposztát nem kell Dél-Amerikából vagy Dél-Afrikából szállítani, immunrendszered erősítésére pedig tökéletesen alkalmasak.
A természet őszi gyöngyszemei rendkívül hatékonyan védik az egészségedet. Különösen a kékszőlő rendelkezik erős immunerősítő hatással.
A színét adó antocianin nevű festékvegyületek ugyanis antioxidáns tulajdonságúak - így védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekkel szemben.
A gyümölcsből készült vörösbor fogyasztása szintén ajánlott, ha immunrendszered hibátlan működése a cél. A benne található polifenolok már a gyomorba jutva kifejtik szabadgyök-semlegesítő, gyulladásgátló hatásukat - védelmet nyújtva így például az artériák számára.
Húsételek mellé készíthetsz ízletes fűszerkrémet szőlőből. Vágj össze kékszőlőszemeket, lilahagymát és zöldpetrezselymet, majd keverd őket össze egy kevés mézzel.
Az alma egész évben kapható gyümölcs, épp ezért mész el könnyen mellette - hiszen nincs újdonságértéke. Ha azonban tudatosítod magadban egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait, talán nagyobb kedvet érzel majd hozzá.
A gyümölcsben lévő kvercetin nevű flavonoid antioxidáns tulajdonságú. A vegyület akkor fejti ki igazán hatását, ha C-vitamin is társul hozzá - mivel ez szintén megtalálható a gyümölcsben, már napi egy alma fogyasztásával is sokat tehetsz az immunrendszered egészségéért. A benne lévő pektin egy oldható rost, mely nem csupán emésztésedet segít kiegyensúlyozni, de a káros LDL koleszterin szintjét is csökkenti a szervezetben.
Ne hámozd meg az almát. A gyümölcs héjában értékes oldható rostok és antocianinok találhatók. Ha tartasz a növényvédőszerektől, vásárolj inkább bioterméket!
Végre eljött a cékla szezonja! A rubinvörös zöldség az őszi-téli ebédek kedvelt savanyúsága. A benne lévő betain nevű növényi festékanyagnak köszönhetően védi szervezetedet a rákkeltő anyagokkal szemben, kiváló immunerősítő hatású. Ferenczy Sándor már a hatvanas években felfigyelt a cékla előnyös antioxidáns tulajdonságára - állatkísérleteit később orvosi vizsgálatokkal is alátámasztották.
Magas folsavtartalma miatt a cékla fogyasztása különösen ajánlott a várandós anyukák számára. Mivel a folsav részt vesz az idegrendszer, illetve az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen anyagok termelésében, segítségével megelőzhetők az olyan fejlődési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc.
Hámozd meg a nyers céklát, majd reszeld le. Adj hozzá egy kevés balzsamecetet, kaprot, mustárt. Húsételek mellé kiváló immunerősítő a céklasaláta.
A savanyú káposzta kétségkívül az egyik legjobb - és legkönnyebben hozzáférhető - őszi-téli vitaminbomba. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően is erősíti az immunrendszert, és mivel a C-vitamin megőrzéséhez savanyú közeg szükséges, a zöldség remek forrása a nélkülözhetetlen vitaminnak.
A bélflóra egyensúlya fontos alapja a megfelelően működő immunrendszernek. A káposzta ebben is segít: emésztésserkentő hatású, méregtelenítő, ráadásul segít az emésztőrendszerben kialakuló gyulladásos folyamatok megszüntetésében. A káposzta erjedése során olyan jótékony baktériumok kerülnek a szervezetedbe, melyek megakadályozzák a bélrendszerben a káros mikrobák elszaporodását.
Ha a savanyú káposztát nem különösebben kedveled, fogyaszthatod párolva is. Ezzel az elkészítési móddal ugyanis szintén megőrizheted a növény magas C-vitamin-tartalmát.
Forrás: femina.hu, Horváth Eszter