Nyári tudnivalók rákbetegeknek 3.

Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni.

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

 

Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

 

Hőség

 

Maga a hőség milyen hatással lehet a rákkelezés alatt állókra, illetve a betegekre? Hogyan védekezhetünk, ha otthon, a lakásban elviselhetetlennek érezzük a meleget?

 

A meleg elsősorban a vérnyomás-változás révén vezethet rosszulléthez, mivel ilyenkor az erek kitágulnak az egész szervezetben, ami szokatlanul alacsonnyá teheti a vérnyomást. Az a beteg, akinek magas vérnyomása volt és beszedi a szokásos gyógyszerét, a vártnál alacsonyabbá válik a vérnyomása, és ez ájulás-szerű rosszullétekkel jelentkezhet. A hőség elleni védekezésben nem vagyok híve a légkondícionálóknak, mert az túl nagy hőkülönbséget jelenthet a kinti meleghez képest, ez pedig könnyen megfázáshoz vezethet. Inkább a régi, hagyományos módszereket javaslom: elsötétítés függönyökkel, redőnyökkel, átszellőztetés éjszaka és a hajnali órákban, illetve a levegő mozgatása ventillátorokkal.

 

Az izzadás ellen hogyan tanácsos védekezni?

 

Az általános, hőség miatti izzadás mellett megemlítendő, hogy azon nőbetegekben, akik hormonkezelésen esnek át, a változó kor tünetei erősebben jelentkeznek, emiatt fokozattan izzadhatnak. Előfordulhat, hogy néhányaknál a lágyékhajlatban, vagy a mell alatti területen a bőr kipállik, kisebesedik. Ez ellen a higiénés szabályok betartásával, napi többszöri - nem feltétlenül szappannal, hanem langyos vagy hideg vízzel történő - mosakodással lehet védekezni. A tisztán tartás mellett segít a hintőporozás, illetve fontos a megfelelő melltartó viselése. A desodorok használatával a kellemetlen szagok elkerülhetők - ezek többsége nem magát a verejtékezést csökkenti, hanem a kórokozók, baktériumok elszaporodását gátolja.

 

Milyen ruházat javasolt - sokat takarjon a napsugárzás miatt, vagy hagyjon szabadon levegőzni minél több bőrfelületet?

 

A ruha anyaga számít leginkább, nem véletlenül jön vissza a pamut ruhák viseletének divatja. Ezek egyrészt magukba szívják a nedvességet, másrészt nem gátolják a párolgást. A nylont semmiképp sem ajánlom, hiába könnyen mosható, praktikus, mert a bőrnek viszont nem tesz jót. Egy könnyű szalmakalap hasznos és divatos viselet.

 

Forrás: http://daganatok.hu/eletmod/nyari-tudnivalok-rakbetegeknek