Nyári tudnivalók rákbetegeknek 4.

A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

 

Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

 

Rovarok

 

A szúnyog-, darázs-, méh-, bögöly-, stb. csípéssel kapcsolatban van-e bármilyen többlet-teendője annak, aki rákkezelés alatt áll, illetve átesett egy betegségen?

 

Többlet-teendő nincsen, ha bekövetkezés a csípés, és szükséges, akkor megfelelő gyógyszeres kezelést kell alkalmazni az esetleges anafilaxiás reakció kivédésére.

 

Akik kemoterápiás kezelésen esnek át, azoknak megváltozik a szervezetük érzékenysége. Sokkal gyorsabb és hevesebb reakcióik lehetnek az ilyen csípésekre. Az állati szervezetből a csípéskor különböző vegyületek, mérgek szabadulnak fel, ami egy már vegyszerekkel, gyógyszerrel előkezelt szervezetben gyorsabb és hevesebb reakciókat vált ki. A bőrön kifejezett ödémás, duzzadásos jelek alakulhatnak ki. Ezekre nagyon oda kell figyelni, valamilyen nyugtató krémmel kezelni, mert a legyengült szervezetben sokkal kevésbé múlik el magától az adott csípés.

 

Milyen rovarirtó használatát javasolja - bőrre kenhető készítményeket, elektromos árammal működő, párolgó szereket, stb.?

 

Olyat, ami közvetlen testfelszínnel nem érintkezik, tehát inkább a párolgó rovarirtó használatát ajánlom.

 

Forrás: http://daganatok.hu/eletmod/nyari-tudnivalok-rakbetegeknek