Nyári tudnivalók rákbetegeknek 5.

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.

 

Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

 

Védőoltások

 

Van-e valamilyen "nyári" védőoltás, amit rákbetegeknek, vagy a betegségen átesetteknek javasol? A kullancs elleni védőoltást beadassák-e maguknak a betegek?

 

Nincsen külön rákbetegeknek javasolt védőoltás. Nyáron a kullancs elleni, ősszel és tavasszal az influenza elleni védőoltás beadatása szokott felmerülni kérdésként. Egyiket sem javaslom daganatos betegeknek, mert az oltóanyagokban ugyan legyengített, de elő kórokozók vannak, amik hevesebb reakciót válthatnak ki az immungyengült szervezetben. Influenza járvány idején megelőzésként oltás helyett inkább ne nagyon menjenek a betegek közösségbe, kerüljék a tömegközlekedést, C-vitamin dúsan étkezzenek. Mindig a kezelőorvost ajánlott megkeresni, hogy az adott beteg betegségének, kezelésének megfelelően mit kaphat, illetve mi ajánlott. Ez érvényes egy esetleges kulancs-oltásra, illetve a trópusi országokba való utazás előtti védőoltásokra egyaránt.

 

Sérülések

 

Több a szabad bőrfelület - megvághatjuk, lehorzsoljuk a bőrünket, stb. A legyengült immunrendszert hogyan segíthetjük, hogy ezek a sérülések ne okozzanak nagyobb problémát?

 

A kezelések alatt, és az azt követő három hónapban azért érdemes a sérülésekre különösen odafigyelni, mert ilyenkor a legyengült immunrendszer miatt a sebgyógyulás lassabb, elhúzódó, a fertőzésveszély fokozottabb lehet. Éppen ezért helyileg alkalmazott spaykkel, antibiotikum tartalmú kenőcsökkel a sebet mindig ki kell tisztítani, illetve kezelni kell.

 

Forrás: http://daganatok.hu/eletmod/nyari-tudnivalok-rakbetegeknek